MENU
klinika

Ja çfarë thonë mjekët

A është fibroza cistike ngjitëse?

30.11.2021 - 07:29

Fibroza cistike është një gjendje gjenetike e trashëguar. Nuk është ngjitëse. Për të pasur sëmundjen, ju duhet të trashëgoni gjenin e dëmtuar të fibrozës cistike nga të dy prindërit.

Sëmundja bën që mukusi në trup të bëhet i trashë dhe ngjitës dhe të grumbullohet në organe. Mund të ndërhyjë në funksionin e mushkërive, pankreasit, sistemit riprodhues dhe organeve të tjera, si dhe në gjëndrat e djersës.

Fibroza cistike është një sëmundje kronike, progresive, kërcënuese për jetën. Shkaktohet nga një mutacion në kromozomin e shtatë. Ky mutacion çon në anomali ose mungesë të një proteine të caktuar. Njihet si rregullator transmembranor i fibrozës cistike.

A jam i rrezikuar nga fibroza cistike?

Fibroza cistike nuk është ngjitëse. Duhet të lindësh me të. Dhe ju jeni në rrezik të fibrozës cistike vetëm nëse të dy prindërit mbajnë gjenin me defekt.

Është e mundur që të keni gjenin bartës për fibrozën cistike, por jo vetë gjendjen.

Sipas Fondacionit të Fibrozës Cistike, nëse dy persona që janë bartës të gjenit kanë një fëmijë, perspektiva është:

25 për qind mundësi që fëmija të ketë fibrozë cistike

50 për qind mundësi që fëmija të jetë bartës i gjenit

25 për qind mundësi që fëmija të mos ketë fibrozë cistike ose gjenin bartës

Cilat janë simptomat e fibrozës cistike?

Simptomat e fibrozës cistike mund të ndryshojnë nga personi në person. Ata gjithashtu vijnë e shkojnë. Simptomat mund të lidhen me ashpërsinë e gjendjes, si dhe me moshën e diagnozës suaj.

Simptomat e fibrozës cistike përfshijnë:

problemet e sistemit të frymëmarrjes, të tilla si:

kollitje

fishkëllimë

duke qenë pa frymë

pamundësia për të ushtruar

infeksionet e shpeshta të mushkërive

hundë e mbytur me pasazhe hundore të përflakur

problemet e sistemit të tretjes, duke përfshirë:

jashtëqitje të yndyrshme ose me erë të keqe

pamundësia për të fituar peshë ose për t’u rritur

bllokimi i zorrëve

kapsllëk

infertilitetit, veçanërisht te meshkujt

djersë më e kripur se normalja

osteoporozë dhe diabet tek të rriturit

Për shkak se simptomat ndryshojnë, ju mund të mos identifikoni fibrozën cistike si shkaktar. Diskutoni simptomat me mjekun menjëherë për të përcaktuar nëse duhet të testoheni për fibrozë cistike.

Si ta menaxhoni fibrozën cistike?

Në varësi të ashpërsisë së gjendjes, mund të ndodhin shpërthime të fibrozës cistike. Zakonisht prekin mushkëritë. Shpërthimet janë kur simptomat duket se përkeqësohen. Simptomat gjithashtu mund të bëhen më të rënda ndërsa sëmundja përparon.

Ndërsa sëmundja nuk ka shërim, disa ndryshime në stilin e jetës mund të ndihmojnë në mbajtjen e simptomave nën kontroll dhe në përmirësimin e cilësisë së jetës. Mënyrat efektive për të menaxhuar simptomat e fibrozës cistike mund të përfshijnë:

pastrimin e rrugëve të frymëmarrjes

duke përdorur medikamente të caktuara që thithen

duke marrë suplemente pankreatike

duke shkuar në terapi fizike

duke ngrënë një dietë të duhur

duke ushtruar

Më shumë studime mbi fibrozën cistike duhet të ndihmojnë studiuesit të gjejnë trajtime më të mira dhe më efektive për këtë gjendje serioze. Ndërkohë, punoni me mjekun për një plan trajtimi që mund të përmirësojë jetën tuaj të përditshme.