MENU
klinika

Studimet

A ndikon konsumimi i vezëve në simptomat e artritit?

29.11.2021 - 17:08

Sipas Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC), 23% e të rriturve kanë artrit.

Nëse jeni në mesin e shumë njerëzve që jetojnë me këtë gjendje, mund të pyesni veten nëse ka ndonjë ndryshim që mund të bëni për të ndihmuar në zbutjen e disa prej simptomave dhe për të përmirësuar cilësinë e përgjithshme të jetës.

Për fat të mirë, disa prova tregojnë se ndryshimet në dietë mund të ndihmojnë në menaxhimin e simptomave të artritit, veçanërisht artritit reumatoid (RA).

Ky artikull eksploron nëse ngrënia e vezëve ndikon në simptomat e artritit.

Çfarë është artriti?

Artriti është një gjendje e zakonshme që mund të shkaktojë inflamacion, ënjtje, ngurtësi dhe dhimbje në nyje të ndryshme të trupit. Ndërsa ka më shumë se 100 lloje të ndryshme të artritit, osteoartriti dhe RA janë më të zakonshmet.

Osteoartriti është një gjendje degjenerative në të cilën kërci në nyje ndryshon me kalimin e kohës, duke çuar në dhimbje dhe ulje të lëvizshmërisë. RA është një gjendje autoimune në të cilën sistemi imunitar i trupit sulmon gabimisht qelizat e shëndetshme të kyçeve.

Shkaqet e artritit ndryshojnë në varësi të llojit. Për shembull, osteoartriti mund të shkaktohet nga plakja, trauma e kyçeve dhe obeziteti, ndërsa RA shkaktohet nga faktorë gjenetikë dhe mjedisorë.

Disa mjekë rekomandojnë barna anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs) ose medikamente të tjera me recetë. Shumë njerëz gjithashtu gjejnë lehtësim me masazh, akupunkturë ose terapi të ftohtit dhe nxehtësisë.

Së fundmi, ngrënia e një diete të pasur me antioksidantë dhe me pak ushqime inflamatore mund të ndihmojë gjithashtu në lehtësimin e simptomave.

A mund t’i përkeqësojnë vezët simptomat e artritit?

Nëse vezët mund të përkeqësojnë simptomat e artritit mund të varet nga alergjitë ose intolerancat.

Vezët dhe inflamacioni

Acidi arachidonic që gjendet në të verdhat e vezëve mund të kontribuojë në inflamacionin në trup. Megjithatë, aktualisht nuk ka asnjë provë që sugjeron se eliminimi i vezëve nga dieta do të parandalojë zhvillimin e artritit ose do të përmirësojë simptomat e tij.

Përkundrazi, vezët janë treguar se përmbajnë komponime që mund të kenë veti anti-inflamatore. Për këtë arsye, ngrënia e dy vezëve në javë si pjesë e një diete të ekuilibruar mirë rekomandohet për shumicën e të rriturve, përfshirë ata me artrit.

Një studim me 150 njerëz, 50 prej të cilëve kishin RA, zbuloi se një dietë perëndimore e pasur me drithëra të rafinuara, mish të kuq dhe ushqim të përpunuar rriste rrezikun e sëmundjes, ndërsa një dietë e ekuilibruar duke përfshirë drithërat, vezët, frutat dhe perimet ul rrezikun.

Për vite të tëra, ngrënia e vezëve ka qenë e diskutueshme, pasi ato kanë veti anti-inflamatore dhe pro-inflamatore. Meqenëse artriti përfshin inflamacion të kyçeve, disa njerëz besojnë se eliminimi i ushqimeve me veti pro-inflamatore, të tilla si vezët, mund të lehtësojë simptomat.

Përveç kësaj, vezët përmbajnë kolesterol, një lloj yndyre që mund të nxisë inflamacionin në trup. Sidoqoftë, kjo zakonisht shihet vetëm tek individët me rezistencë ndaj insulinës ose kushte të tjera metabolike.

Në përgjithësi, kërkimet specifike mbi efektet e vezëve në simptomat e inflamacionit dhe artritit janë të kufizuara.

Dietat vegane dhe eliminuese

Një rishikim zbuloi se një dietë vegane, e cila është pa vezë, përmirësoi simptomat e artritit. Një përmbledhje tjetër vëzhgoi efektet pozitive të dietave vegane, elementare, eliminuese dhe mesdhetare midis atyre me RA.

Vini re se ndërsa një dietë vegane nuk përmban vezë, llojet e tjera të dietave të përmendura mund të jenë. Kështu, ky hulumtim nuk është përfundimtar kur bëhet fjalë për efektet e vezëve në simptomat e artritit.

Nëse një person ka një intolerancë ose alergji ndaj vezëve, hulumtimet tregojnë se ai ka të ngjarë të përjetojë një përmirësim në simptomat e artritit duke i eliminuar ato nga dieta.

Megjithatë, nëse nuk keni alergji ose intolerancë ndaj vezëve, aktualisht nuk ka asnjë hulumtim që tregon nevojën për të eliminuar këtë ushqim ushqyes nga dieta juaj.

Nëse jeni të shqetësuar se vezët po kontribuojnë në simptomat e artritit, gjithmonë mund të provoni t’i hiqni ato për disa javë në muaj për të parë nëse vëreni ndonjë përmirësim.