MENU
klinika

Rajoni nuk po përjeton rritjet e mprehta të çmimeve

Azia është përjashtimi global i inflacionit

26.11.2021 - 13:56

Bota po përjeton një periudhë dramatike inflacioni. Me përjashtim të vendeve ku nuk është. Rritjet e mprehta të çmimeve në SHBA dhe MB, ku indeksi total i çmimeve të konsumit është rritur përkatësisht me 6 për qind dhe 4 për qind, kanë ngritur frikën për një gabim katastrofik nga bankat qendrore dhe një kthim në inflacionin kronik të viteve 1970. Por në pjesën më të madhe të Azisë, rritja e çmimeve është frenuar. Kjo divergjencë mban mësime për politikën ekonomike, tani dhe në të ardhmen.

Në Kinë, indeksi i çmimeve të konsumit është rritur me 1.5 për qind krahasuar me një vit më parë, ndërsa në Japoni, si zakonisht, inflacioni është afërsisht zero. Në Australi, CPI-ja totale mund të rritet me 3 për qind, por inflacioni themelor prej 2.1 për qind është drejt fundit të diapazonit të synuar të bankës qendrore.

Vetëm dy tregje të mëdha në zhvillim në Azi kanë inflacion mbi 5 për qind, Sri Lanka dhe Pakistani, krahasuar me shumë në Evropë dhe Amerikën e Jugut. E parë nga Tokio, Pekini apo Xhakarta, rritja globale e inflacionit nuk duket aspak globale.

Kjo është e vërtetë edhe pse Azia importon shumë energji dhe ka pësuar të njëjtën rritje të çmimeve të naftës, gazit, qymyrit dhe mallrave të tjera si kudo tjetër në botë. Arsyeja pse inflacioni i Azisë është i butë dhe jo i rëndë varet nga një faktor i thjeshtë: ai e trajtoi më mirë pandeminë Covid-19 se pjesa tjetër e botës. Në pjesën më të madhe të rajonit, vendet arritën të shmangnin fare bllokimet e detyrueshme (Koreja e Jugut), kufizoni ato në shtrirje dhe kohëzgjatje (Kina dhe Tajvani), ose shtyjnë masa të tilla deri në vitin 2021 kur vaksinat po bëheshin të disponueshme (Zelanda e Re).

Pasojat e këtij suksesi relativ tani po shfaqen në disa mënyra. Në anën e kërkesës së ekonomisë, Azia përjetoi më pak luhatje dramatike në konsum nga shërbimet te mallrat dhe përsëri, që shënuan përvojën e SHBA-së dhe Evropës, pasi ata hynë në bllokim dhe u kthyen përsëri. Nëse nuk keni qenë kurrë të mbyllur në shtëpi, nuk keni ndjerë kurrë nevojën për të blerë një rutine, një televizor të ri dhe lëndë druri të mjaftueshme për të shtruar oborrin e pasmë. Ndërkohë, nëse mund të bënit rregullisht prerje flokësh, kontrolle dentare dhe pije me miqtë, nuk do të kishit nevojë të nxitoheshit te parukierja, dentisti dhe lokali më i afërt kur ekonomia u rihap.

Edhe aziatikët, në përgjithësi, kanë qenë më të kujdesshëm se evropianët apo amerikanët kur ekonomitë e tyre hapen. Në Japoni, për shembull, familjet e moshuara përbëjnë pothuajse 40 për qind të konsumit, siç vuri në dukje guvernatori i Bankës së Japonisë, Haruhiko Kuroda në një fjalim të fundit. Por edhe pse pensionistët e Japonisë tani janë kryesisht të vaksinuar, konsumi i tyre i shërbimeve nuk është kthyer ende në normalitet, e lëre më të shfaqë një bum pas pandemisë.

Lëkundjet më të vogla në kërkesë nënkuptonin më pak presion që oferta të përgjigjej. Por pandemia Covid-19 ka ilustruar gjithashtu pasojat e dominimit global të prodhimit të Azisë. Meqenëse rajoni prodhon shumicën e mallrave në botë, ai mund ta mbajë veten më lehtë të furnizuar.

Gareth Leather dhe Mark Williams në Capital Economics diskutojnë disa nga këta faktorë në një shënim të fundit. Për shembull, ndërsa kostoja e transportit të një kontejneri nga Kina në Evropë është rritur pesëfish që nga goditja e kovid, kostoja e transportit të tij brenda Azisë është dyfishuar. Kur kovid shkaktoi mbylljen e fabrikave, kompanitë aziatike kishin një zgjedhje më të madhe të furnizuesve alternativë brenda rajonit, që do të thotë më pak ndërprerje në furnizim. Në sektorin e automobilave, Koreja e Jugut dhe Kina ishin në gjendje të siguroheshin që prodhuesit vendas të kishin akses prioritar në gjysmëpërçuesit e paktë. Ka inflacion dyshifror për automobilat në SHBA. Në Azinë Lindore, çmimet mezi janë rritur.

Një nga ndryshimet më të mëdha midis Azisë dhe SHBA-së është oferta e punës. Kur kovid goditi, shumë punëtorë në SHBA u pushuan nga puna, dhanë dorëheqjen nga puna për t’u kujdesur për fëmijët e prekur nga mbyllja e shkollave, ose përndryshe zgjodhën të largoheshin për të shmangur kapjen e virusit. Rezultati ka qenë një goditje e qëndrueshme ndaj ofertës së punës. Kjo po rrit pagat në SHBA dhe MB, një arsye e madhe për shqetësimin për inflacionin.

Ka pak shenja të një përshpejtimi të ngjashëm të pagave në Azi. Shmangia e bllokimit, ose përdorimi i subvencioneve të pagave për t’i mbajtur punëtorët në punët e tyre në rastin më të keq, e bëri të gjithë ngjarjen më pak traumatike. Në Australi dhe Zelandën e Re, pjesëmarrja në fuqinë punëtore ka qenë afër niveleve rekord. “Bllokimi i punës,” tha Kuroda, “u ka mundësuar firmave japoneze të ruajnë kapacitetin për të rritur me shpejtësi ofertën edhe kur kërkesa është rritur për shkak të rifillimit të aktivitetit ekonomik”.

Pa inflacion të menjëhershëm për t’u shqetësuar, bankat qendrore të Azisë mund të kujdesen për rimëkëmbjen ekonomike. Ata që rrisin normat e interesit, si Zelanda e Re dhe Koreja e Jugut, e kanë bërë këtë ose sepse ekonomia është në punësim të plotë dhe kanë frikë se do të mbinxehet, ose për shkak të shqetësimeve për stabilitetin financiar. Banka e Rezervës së Australisë ka thënë me besim se nuk pret të rrisë normat e interesit në vitin 2022. Banka e Japonisë, si zakonisht, nuk pret të rrisë normat e interesit në asnjë moment në të ardhmen e parashikueshme.

Për bankat qendrore në Evropë dhe Amerikë, përvoja e Azisë i shton peshë pikëpamjes se inflacioni i tyre i lartë ishte shkaktuar nga ndërprerja nga pandemia. Ky përçarje duhet të zvogëlohet. Por bankat qendrore perëndimore nuk mund të jenë aq të sinqerta sa homologët e tyre aziatikë, nëse pagat përshpejtohen, atëherë presionet kalimtare mbi inflacionin do të bëhen të vazhdueshme. Zgjedhjet e ndryshme në trajtimin e Covid-19 kishin shumë pasoja. Ato për inflacionin tani po bëhen të dukshme.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Komenti i shefit të politikës së jashtme të BE-së

“BE duhet ta mbajë Ballkanin në rrugën evropiane”

Intervista e Montgomery për VOA

“SHBA gati të bashkëpunojë me BE”