MENU
klinika

Financial Times/ Moti ekstrem, problem për industritë

Bizneset ndiejnë efektet negative të rritjes së temperaturave

01.11.2021 - 17:59

Zjarret në Siberi, përmbytjet e shpejta në Evropë dhe verat përvëluese në të gjithë botën po çojnë në shtëpi efektet e valëve gjithnjë e më të shpeshta të të nxehtit. Dhe kompanitë duhet të përshtaten me kërcënimet e paraqitura nga kjo nxehtësi ekstreme duke zhvendosur operacionet e tyre, duke miratuar mbrojtje të reja për punonjësit dhe duke automatizuar më shumë punëtorë.

Sipas shkencëtarëve të OKB, ekstremet e temperaturës që pritej vetëm një herë në 50 vjet, tani ka të ngjarë të ndodhin një herë në dekadë, për shkak të ngrohjes globale.

Tashmë po ndihen efektet tek punëtorët. Në korrik, teksa bregu perëndimor i SHBA u përkeqësua, Amazon lejoi publikun të ndante ajrin e kondicionuar të zyrës së tij në Seattle, por bizneset e tjera duhej të dërgonin punëtorë në shtëpi.

Por punëdhënësit, në përgjithësi, ende nuk janë plotësisht të vetëdijshëm për rreziqet, thotë Kathy Baughman McLeod, drejtore e Qendrës së Rezistencës së Fondacionit Adrienne Arsht-Rockefeller, e krijuar nga think-tank-i i Këshillit Atlantik, i cili prodhoi një studim të fundit mbi shëndetin dhe ekonominë, efektet e nxehtësisë së tepërt.

“Ata janë nën presione ekonomike për të vazhduar prodhimin, po ashtu edhe punëtori. Por është në rrezik të të gjithëve nëse e bëjnë këtë”, thotë ajo.

Punëtorët e ekspozuar ndaj temperaturave vazhdimisht të larta janë në rrezik më të madh të stresit të nxehtësisë, rraskapitjes dhe vdekjes, paralajmëron Baughman McLeod. Rreth 166,000 njerëz vdiqën për shkak të valëve të të nxehtit në dy dekadat deri në vitin 2017, sipas Organizatës Botërore të Shëndetësisë.

Këshilltarja e Shtëpisë së Bardhë për klimën, Gina McCarthy e quajti stresin e nxehtësisë “një vrasës i heshtur” në shtator, kur administrata e presidentit amerikan Joe Biden propozoi një rregullore të re federale të punës për të mbrojtur punëtorët nga efektet e motit ekstrem. Juridiksione të tjera, si BE, po shqyrtojnë veprime të ngjashme.

“I gjithë modeli juaj ekonomik ndryshon në një temperaturë të caktuar,” thotë Iggy Bassi, shefi ekzekutiv i Cervest, një kompani e inteligjencës klimatike, e cila këshillon kompanitë se si të mbrohen nga rreziqet e motit.

Bassi ishte dëshmitar i kushteve të nxehta nga dora e parë kur punonte në bujqësi në Ganë, Afrikën perëndimore. “Në ditët e nxehta ekstreme, ne e dinim paraprakisht se duhej të ndryshonim të gjithë rotacionin tonë të punës,” thotë ai. “Përtej një temperature të caktuar, trupi i njeriut nuk mund të funksionojë sepse lagështia e jashtme është shumë e lartë.”

Ndryshime të ngjashme në vjeljen e rrushit në vreshtat evropiane janë duke u zhvilluar, vëren ai, me punëtorët që pushojnë në pjesën më të nxehtë të ditës. Automatizimi i detyrave, të tilla si një robot për të hequr barërat e këqija i zhvilluar nga kompania franceze Naïo Technologies, mund të bëhet më e përhapur, thotë ai.

Tregjet në zhvillim me ekonomitë më pak elastike janë në rrezik më të madh nga efektet e nxehtësisë ekstreme, shton Bassi. “Unë nuk mendoj se kjo do të thotë se prodhimi po kthehet, në vendet e zhvilluara, do të thotë përshpejtim i automatizimit.”

Përveç pasojave të drejtpërdrejta për shëndetin fizik dhe njohjen, ndryshimi i klimës është një shumëfishues i njohur i kërcënimit, duke përkeqësuar situatat tashmë të pasigurta përmes ngjarjeve ekstreme të motit që mund të ushtrojnë presion mbi furnizimet ushqimore dhe madje të çojnë në paqëndrueshmëri politike.

“Nxehtësia ekstreme dhe ndryshimet klimatike ndryshojnë ekuilibrin e burimeve në një rajon, ndryshojnë mungesën e burimeve dhe konkurrencën e burimeve”, thotë David Downing, një analist i inteligjencës dhe rrezikut gjeopolitik me qendër në Londër. Kjo i bën banditizmin ose grupet terroriste më tërheqëse dhe rrit rreziqet për “shtetin, qytetarët dhe udhëtarët”, me implikime për bizneset.

Rritja e nxehtësisë gjithashtu ka të ngjarë të çojë në përpjekjet e popullsisë për të lëvizur në zona më të ftohta, veçanërisht në botën në zhvillim ku ndikimet klimatike pritet të jenë më të përqendruara. “Kostot e zbutjes paraprakisht janë shpesh më të lira në afat të gjatë sesa riparimi pas ngjarjes,” thotë Downing.

Anant Sudarshan, nga Universiteti i Çikagos, dhe bashkëautor i një studimi mbi ndikimet ekonomike të nxehtësisë ekstreme, thotë se produktiviteti i punës bie me rreth 2 për qind kur temperaturat rriten me 1C, veçanërisht në mjediset mbi 25C. Studime të tjera tregojnë rënien e produktivitetit deri në 4 për qind për 1C.

Çdo kompani me një zinxhir furnizimi jashtë klimave më të buta do ta ndiejë efektin, thotë ai: “Valët e të nxehtit ekstrem në Bangladesh dhe Indi mund të jenë një problem i madh për industrinë e veshjeve në SHBA ose MB.”

Sidoqoftë, kompanitë mund të zbusin ndërprerjen duke bërë një sërë përshtatjesh. Sudarshan thotë se punëdhënësit mund të: rishikojnë kontrollin e klimës, ajrin e kondicionuar dhe elementë të tjerë të komoditetit në vendin e punës, megjithëse kjo mund të përfshijë më shumë përdorim të energjisë elektrike; jepni stafit pushime më të gjata për t’u qetësuar, që mund të nënkuptojë punësimin e më shumë njerëzve; rritja e automatizimit për të zvogëluar ekspozimin ndaj kushteve ekstreme; ose zhvendosin operacionet e tyre.

Sektorët ku stafi punon jashtë, si bujqësia, ndërtimi, shërbimet komunale dhe turizmi, janë më drejtpërdrejt të ekspozuar ndaj efekteve të nxehtësisë. Por edhe bizneset “të brendshme” që përdorin zyra, magazina apo fabrika, do të kenë nevojë për sisteme ftohjeje më të mira dhe për rrjedhojë më efikase, sepse ndjesia e nxehtësisë ngadalëson punëtorët e brendshëm dhe ndikon në mprehtësinë mendore dhe koordinimin sy-dorë.

Në fakt, rritja e temperaturave mund të nxisë operacionet e më shumë kompanive nga qytetet me mbinxehje, apo edhe rajone të tëra që janë tashmë të nxehta, si shtetet amerikane Teksas dhe Florida, me efekte negative në tregun e punës.

“Detyrimi i më shumë përdorimit të kontrollit të klimës kur ka një numër të madh njerëzish që punojnë së bashku, mund të rrisë sa rehat janë ata”, thotë Sudarshan.

Por ai shton: “Kjo nuk e eliminon problemin, sepse ky lloj rregullimi do të rrisë gjithashtu kostot e të bërit biznes dhe do t’i shtyjë firmat të mendojnë për këto kosto kur të vendosin se si të investojnë në fuqinë punëtore kundrejt makinerive.”

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Financial Times/ Çmimet e ushqimeve dhe konsumatori

“Nuk shqetësohem për bukën sot, por për nesër!”