MENU
klinika

Një sëmundje potencialisht kërcënuese për jetën

Bllokimi epiglotiti? Pse duhet patur kujdes…

29.11.2021 - 17:05

Epiglotiti karakterizohet nga inflamacioni dhe ënjtja e epiglotisit. Është një sëmundje potencialisht kërcënuese për jetën.

Epiglotis është në bazën e gjuhës. Ai përbëhet kryesisht nga kërc dhe funksionon si një valvul për të parandaluar që ushqimi dhe lëngjet të hyjnë në grykë kur hani dhe pini.

Indet që përbëjnë epiglotisin mund të infektohen, të fryhen dhe të bllokojnë rrugët e frymëmarrjes. Kjo kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor.

Epiglotiti është historikisht një gjendje më e zakonshme tek fëmijët, por po bëhet më e shpeshtë tek të rriturit. Kërkon diagnozë dhe trajtim të menjëhershëm tek kushdo, por veçanërisht tek fëmijët, të cilët janë më të prekshëm ndaj komplikimeve të frymëmarrjes.

Çfarë e shkakton epiglotitin?

Një infeksion bakterial është shkaku më i zakonshëm i epiglotitit. Bakteret mund të hyjnë në trup kur i thithni ato. Më pas mund të infektojnë epiglotisin.

Lloji më i zakonshëm i baktereve që shkakton këtë gjendje është Haemophilus influenzae tipi b, i njohur gjithashtu si Hib. Ju mund ta kapni Hib duke thithur mikrobet që përhapen kur një person i infektuar kollitet, teshtin ose shfryn hundën.

Lloje të tjera bakteriale që mund të shkaktojnë epiglotit përfshijnë Streptococcus A, B ose C dhe Streptococcus pneumoniae. Streptokoku A është lloji i baktereve që gjithashtu mund të shkaktojnë streptokoku. Streptococcus pneumoniae është një shkaktar i zakonshëm i pneumonisë bakteriale.

Përveç kësaj, viruse të tilla si ato që shkaktojnë herpesin dhe linë e dhenve, së bashku me ato që shkaktojnë infeksione të frymëmarrjes, mund të rezultojnë gjithashtu në epiglotitis. Kërpudhat, të tilla si ato që shkaktojnë skuqje të pelenave ose infeksione kërpudhore, mund të kontribuojnë gjithashtu në inflamacionin e epiglotisit.

Shkaqe të tjera të kësaj gjendje përfshijnë:

thithja e kimikateve dhe djegiet kimike

gëlltitja e një objekti të huaj

djegia e fytit nga avulli ose burime të tjera të nxehtësisë

përjetimi i lëndimit të fytit nga trauma, të tilla si një goditje me thikë ose plagë me armë zjarri

Cilat janë simptomat e epiglotitit?

Simptomat e epiglotitit janë të njëjta pavarësisht nga shkaku. Megjithatë, ato mund të ndryshojnë midis fëmijëve dhe të rriturve. Fëmijët mund të zhvillojnë epiglotitis brenda disa orësh. Tek të rriturit, shpesh zhvillohet më ngadalë, gjatë ditëve.

Simptomat e epiglotitit që janë të zakonshme tek fëmijët përfshijnë:

një temperaturë të lartë

zvogëlohen simptomat kur përkuleni përpara ose uleni

dhimbje të fytit

një zë i ngjirur

jargëzim

vështirësi në gëlltitje

gëlltitje e dhimbshme

shqetësim

duke marrë frymë përmes gojës

Simptomat e zakonshme tek të rriturit përfshijnë:

ethe

vështirësi në frymëmarrje

vështirësi në gëlltitje

një zë i vrullshëm ose i mbytur

frymëmarrje e ashpër, e zhurmshme

dhimbje të forta fyti

paaftësia për të marrë frymë

Nëse epiglotiti nuk trajtohet, mund të bllokojë plotësisht rrugët e frymëmarrjes. Kjo mund të çojë në zbardhjen e lëkurës për shkak të mungesës së oksigjenit. Kjo është një gjendje kritike dhe kërkon kujdes të menjëhershëm mjekësor. Nëse dyshoni për epiglotitis, kërkoni menjëherë kujdes mjekësor.

Cili është trajtimi i epiglotitit?

Nëse mjeku mendon se keni epiglotitis, trajtimet e para zakonisht përfshijnë monitorimin e niveleve të oksigjenit me një pajisje pulsoksimetrie dhe mbrojtjen e rrugëve të frymëmarrjes. Nëse nivelet e oksigjenit në gjak bëhen shumë të ulëta, ka të ngjarë të merrni oksigjen shtesë përmes një tubi ose maskë të frymëmarrjes.

Mjeku mund t’ju japë gjithashtu një ose të gjitha trajtimet e mëposhtme:

lëngje intravenoze për ushqim dhe hidratim derisa të jeni në gjendje të gëlltisni përsëri

antibiotikë për të trajtuar një infeksion bakterial të njohur ose të dyshuar

ilaçe anti-inflamatore, të tilla si kortikosteroidet, për të reduktuar ënjtjen në fyt

Në raste të rënda, ju mund të keni nevojë për një trakeostomi ose krikotiroidotomi.

Trakeostomia është një procedurë e vogël kirurgjikale ku bëhet një prerje e vogël midis unazave trakeale në fyt. Pastaj një tub frymëmarrjeje vendoset drejtpërdrejt përmes qafës dhe në grykë, duke anashkaluar epiglotisin. Kjo lejon shkëmbimin e oksigjenit dhe parandalon dështimin e frymëmarrjes.

Një krikotiroidotomi e mjetit të fundit është kur një prerje ose një gjilpërë futet në trake pikërisht poshtë gungës në qafë (mollës së Adamit).

Nëse kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor, në shumicën e rasteve mund të prisni një shërim të plotë.