MENU
klinika

Shkaqet

Ç’duhet të dini për kolitin ulceroz tek fëmijët?

19.11.2021 - 16:59

Koliti ulceroz është një lloj i sëmundjes inflamatore të zorrëve (IBD). Shkakton inflamacion në zorrën e trashë. Inflamacioni mund të shkaktojë ënjtje dhe gjakderdhje, si dhe periudha të shpeshta të diarresë. Për këdo, veçanërisht një fëmijë, këto simptoma mund të jenë të vështira për t’u përjetuar.

Koliti ulceroz është një gjendje kronike. Nuk ka shërim nëse fëmija nuk bën një operacion për të hequr të gjithë zorrën e trashë.

Megjithatë, mjeku mund t’ju ndihmojë të menaxhoni gjendjen në shumë mënyra. Trajtimet për fëmijët shpesh janë paksa të ndryshme nga trajtimet për të rriturit.

Simptomat

Koliti ulceroz zakonisht prek të rriturit, por mund të ndodhë edhe tek fëmijët.

Fëmijët me kolit ulceroz mund të kenë një sërë simptomash që lidhen me inflamacionin. Këto simptoma mund të variojnë nga të moderuara në të rënda.

Fëmijët me kolit ulceroz shpesh kalojnë nëpër uljet dhe ngritjet e sëmundjes. Ata mund të mos kenë simptoma për disa kohë, pastaj mund të përjetojnë një shpërthim të simptomave më serioze

Simptomat mund të përfshijnë:

anemi për shkak të humbjes së gjakut

të përziera

diarre, e cila mund të jetë e përgjakshme ose me mukozë

mungesa e oreksit

lodhje

dhimbje stomaku

kequshqyerja, sepse zorra e trashë nuk absorbon lëndët ushqyese

gjakderdhje rektale

humbje peshe e pashpjegueshme

të përziera

Ndonjëherë, koliti ulceroz i një fëmije mund të jetë aq i rëndë sa të shkaktojë simptoma të tjera që duket se nuk lidhen me traktin gastrointestinal.

 Shembujt përfshijnë:

kockat e brishta

inflamacion i syve

dhimbje kyçesh

gurët në veshka

çrregullime të mëlçisë

skuqjet

lezione të lëkurës

Këto simptoma mund ta bëjnë kolitin ulceroz të vështirë për t’u diagnostikuar. Simptomat mund të duken sikur janë për shkak të një gjendjeje të ndryshme themelore.

Për më tepër, fëmijët mund ta kenë të vështirë të shpjegojnë simptomat e tyre. Adoleshentët mund të ndihen shumë të sikletshëm për të diskutuar simptomat.

Shkaqet

Mjekët nuk e dinë saktësisht se çfarë e shkakton kolitin ulceroz. Studiuesit mendojnë se në disa raste, një virus ose bakter mund të shkaktojë një reaksion inflamator në zorrën e trashë. Hulumtimet gjithashtu kanë ekzaminuar nëse mungesa e baktereve të dobishme të zorrëve mund të jetë një shkak që kontribuon.

Janë identifikuar disa faktorë rreziku për gjendjen. Një nga faktorët kryesorë të rrezikut për kolitin ulceroz është prania e një anëtari të familjes me këtë sëmundje.

Mjekimi

Trajtimi për kolitin ulceroz mund të varet nga sa të rënda janë simptomat dhe sa mirë sëmundja i përgjigjet trajtimit. Koliti ulceroz tek të rriturit ndonjëherë trajtohet me një lloj të veçantë klizme që ka ilaçe.

Megjithatë, fëmijët shpesh nuk mund të tolerojnë marrjen e klizmës. Nëse mund të marrin medikamente, disa trajtime përfshijnë:

aminosalicilatet, për të reduktuar inflamacionin në zorrën e trashë

kortikosteroidet, për të mbrojtur sistemin imunitar nga sulmi i zorrës së trashë

imunomodulatorë ose agjentë bllokues TNF-alfa, për të reduktuar reaksionet e inflamacionit në trup

Nëse simptomat e fëmijës nuk i përgjigjen këtyre trajtimeve dhe përkeqësohen, mjeku mund të rekomandojë kirurgji për të hequr pjesën e prekur të zorrës së trashë. Operacionet mund të përfshijnë:

proktokolektomia me ileostomi e cila heq zorrën e trashë, rektumin dhe anusin dhe krijon një hapje në bark për të kaluar mbetjet ushqimore

anastomoza ileoanale e cila lidh zorrën e hollë me anusin për të lejuar që mbetjet të hiqen normalisht pasi të hiqet zorra e trashë

Fëmija mund të jetojë pa të gjithë ose një pjesë të zorrës së trashë, megjithëse heqja mund të ndikojë në tretjen e ushqimeve. Heqja e një pjese të zorrës së trashë nuk e shëron sëmundjen. Koliti ulceroz mund të rishfaqet në pjesën e zorrës së trashë të mbetur pas operacionit.