MENU
klinika

Simptomat

Çfarë do të thotë hipoglicemia pa diabet?

27.11.2021 - 11:24

Çfarë është hipoglicemia?

Hipoglicemia është një gjendje që ndodh kur nivelet e sheqerit (glukoza) në gjak janë shumë të ulëta. Shumë njerëz mendojnë për hipogliceminë si diçka që ndodh vetëm te njerëzit me diabet. Megjithatë, mund të ndodhë edhe te njerëzit që nuk kanë diabet.

Hipoglicemia është e ndryshme nga hiperglicemia, e cila ndodh kur keni shumë sheqer në gjak.

Hipoglicemia mund të ndodhë tek njerëzit me diabet nëse trupi prodhon shumë insulinë, e cila është një hormon që shpërbën sheqerin në mënyrë që ju të mund ta përdorni atë për energji. Ju gjithashtu mund të merrni hipoglicemi nëse keni diabet dhe merrni shumë insulinë.

A mund të keni hipoglicemi pa pasur diabet?

Nëse nuk keni diabet, hipoglicemia mund të ndodhë kur nuk keni mjaftueshëm sheqer në gjak ose nëse trupi nuk mund të stabilizojë nivelin e sheqerit në gjak. Kjo ndodh kur niveli bie nën 70 miligramë për decilitër (mg/dL).

Sheqeri i ulët i gjakut do të thotë se trupi nuk ka energji të mjaftueshme për të funksionuar ose kryer siç duhet aktivitetet e tij.

Shkaku themelor i hipoglikemisë jodiabetike ndryshon. Ndonjëherë është për shkak të një diete të pabalancuar ose jo të shëndetshme.

Ju merrni glukozën (e cila është burimi kryesor i energjisë së trupit) nga ushqimi. Prandaj, mund të përjetoni një rënie të sheqerit në gjak pasi keni kaluar disa orë pa ushqim ose nëse nuk hani para stërvitjes. Në të dyja rastet, ngrënia mund të ndihmojë në stabilizimin e sheqerit në gjak.

Nga ana tjetër, problemet e vazhdueshme me hipogliceminë jodiabetike (që nuk lidhen me marrjen e ushqimit) mund të tregojnë një ulje të prodhimit të insulinës. Kjo mund të lidhet me çështje si:

metabolizmin

nivelet e hormoneve

organet (veshkat, mëlçia ose pankreasi).

Hipoglicemia tek njerëzit që nuk kanë diabet është më pak e zakonshme sesa hipoglicemia që shfaqet tek njerëzit që kanë diabet ose kushte të ngjashme.

Cilat janë simptomat e hipoglikemisë?

Të gjithë reagojnë ndryshe ndaj luhatjeve të niveleve të sheqerit në gjak. Simptomat e hipoglikemisë mund të përfshijnë:

marramendje

lëkurë të zbehtë

ndjesi shpimi gjilpërash ose mpirje në buzë, faqe ose gjuhë

uria ekstreme

dhimbje koke

konfuzion

pamundësia për t’u përqendruar

djersitje

shikim i turbullt

ndryshimet e personalitetit

Mund të keni hipoglicemi pa simptoma. Kjo njihet si mosvetëdija e hipoglicemisë.

Kush mund të zhvillojë hipoglicemi pa diabet?

Hipoglicemia pa diabet mund të ndodhë si tek fëmijët ashtu edhe tek të rriturit. Ju jeni në një rrezik të shtuar të zhvillimit të hipoglikemisë nëse:

kanë probleme të tjera shëndetësore

kanë anëtarë të familjes me diabet

keni pasur disa lloje operacionesh në stomak

Si trajtohet hipoglicemia?

Mjeku do të duhet të identifikojë shkakun e hipoglicemisë për të përcaktuar terapinë e duhur afatgjatë për ju.

Glukoza do të ndihmojë në rritjen e niveleve të sheqerit në gjak në një afat të shkurtër. Një mënyrë për të marrë glukozë shtesë është të konsumoni 15 gram karbohidrate.

Pirja e lëngjeve të frutave është një mënyrë e thjeshtë për të futur glukozë shtesë në qarkullimin e gjakut. Këto burime të glukozës shpesh korrigjojnë shkurtimisht hipoglikeminë, por më pas shpesh pason një rënie tjetër e sheqerit në gjak.

Ngrënia e ushqimeve që janë të pasura me karbohidrate komplekse, të tilla si makaronat dhe drithërat, do të ruajë nivelet e sheqerit në gjak pas një periudhe hipoglicemie.

Simptomat e hipoglikemisë mund të bëhen aq të rënda sa të ndërhyjnë në rutinat dhe aktivitetet e përditshme. Nëse keni hipoglicemi të rëndë, mund t’ju duhet të mbani tableta glukoze ose glukozë të injektueshme (glukagon) gjithmonë me vete.