MENU
klinika

Gjithçka që duhet të dini...

Çfarë është anafilaksia nga reaksionet alergjike?

29.11.2021 - 17:06

Për disa njerëz me alergji të rënda, ekspozimi ndaj alergjenit mund të rezultojë në një reaksion kërcënues për jetën të quajtur anafilaksi. Anafilaksia është një reaksion i rëndë alergjik ndaj helmit, ushqimit ose ilaçeve. Shumica e rasteve shkaktohen nga pickimi i bletës ose ngrënia e ushqimeve që dihet se shkaktojnë alergji, si kikirikët.

Anafilaksia shkakton një sërë simptomash, duke përfshirë skuqjen, pulsin e ulët dhe gjendjen e shokut, i cili njihet si shoku anafilaktik. Kjo mund të jetë fatale nëse nuk trajtohet menjëherë.

Pasi të jeni diagnostikuar, mjeku ka të ngjarë të rekomandojë që të mbani gjithmonë me vete një ilaç të quajtur epinephrine. Ky medikament mund të ndalojë që reagimet e ardhshme të bëhen kërcënuese për jetën.

Njohja e shenjave të anafilaksisë

Simptomat zakonisht shfaqen menjëherë pas kontaktit me alergjenin. Këto mund të përfshijnë:

 • dhimbje barku
 • ankthi
 • konfuzion
 • kollitje
 • skuqje
 • të folurit të paqartë
 • ënjtje e fytyrës
 • probleme me frymëmarrjen
 • puls i ulët
 • fishkëllimë
 • vështirësi në gëlltitje
 • kruarje e lëkurës
 • ënjtje në gojë dhe fyt
 • të përziera

Çfarë e shkakton anafilaksinë?

Trupi është në kontakt të vazhdueshëm me substanca të huaja. Ai prodhon antitrupa për t’u mbrojtur nga këto substanca. Në shumicën e rasteve, trupi nuk reagon ndaj antitrupave që lëshohen. Megjithatë, në rastin e anafilaksisë, sistemi imunitar reagon në një mënyrë që shkakton një reaksion alergjik në të gjithë trupin.

Shkaqet e zakonshme të anafilaksisë përfshijnë mjekimin, kikirikët, pickimet e insekteve, peshkun, butaket dhe qumështin. Shkaqe të tjera mund të përfshijnë stërvitjen dhe lateksin.

Si trajtohet anafilaksia?

Nëse ju ose dikush pranë jush fillon të zhvillojë simptoma të anafilaksisë, telefononi menjëherë urgjencën.

Nëse keni pasur një episod të kaluar, përdorni mjekimin me epinefrinë në fillimin e simptomave dhe më pas telefononi urgjencën.

Nëse po ndihmoni dikë që ka një sulm, sigurojeni se ndihma është duke ardhur. Shtrijeni personin në shpinë. Ngrijani këmbët 15 cm mbi nivelin e trupit dhe mbulojini me një batanije.

Nëse personi është pickuar, përdorni një kartë plastike për të ushtruar presion në lëkurë një centimetër poshtë thumbit. Rrëshqiteni ngadalë kartën drejt thumbit. Pasi karta të jetë nën thumb, lëvizni kartën lart për ta hequr thumbin nga lëkura. Shmangni përdorimin e piskatores. Shtrydhja e thumbit do të injektojë më shumë helm. Nëse personi ka në dispozicion ilaçe urgjente për alergji, jepjani menjëherë. Mos u përpiqni t’i jepni personit një ilaç oral nëse ai ka probleme me frymëmarrjen.

Nëse personi ka ndërprerë frymëmarrjen ose zemra ka pushuar së rrahuri, do të nevojitet ndihma  shpejtë.

Në spital, njerëzve me anafilaksi u jepet adrenalinë, emri i zakonshëm për epinephrine, ilaçe për të minimizuar reagimin.  Përveç kësaj, ju mund të merrni oksigjen, kortizon, një antihistamine ose një inhalator beta-agonist me veprim të shpejtë.

Cilat janë ndërlikimet e anafilaksisë?

Disa njerëz mund të kalojnë në shok anafilaktik. Është gjithashtu e mundur të ndaloni frymëmarrjen ose të përjetoni bllokim të rrugëve të frymëmarrjes për shkak të inflamacionit të rrugëve të frymëmarrjes. Ndonjëherë, mund të shkaktojë një atak në zemër. Të gjitha këto komplikime janë potencialisht fatale.