MENU
klinika

Kush rrezikohet

Çfarë i shkakton hemorroidet e jashtme?

27.11.2021 - 11:23

Shkaku më i zakonshëm i hemorroideve të jashtme është sforcimi i përsëritur gjatë jashtëqitjes. Hemorroidet zhvillohen kur venat e rektumit ose anusit zgjerohen ose zmadhohen dhe mund të jenë ose “të brendshme” ose “të jashtme”. Hemorroidet e jashtme zakonisht gjenden nën lëkurën që rrethon anusin.

Njohja e simptomave të hemorroideve të jashtme

Ka një sërë simptomash që mund të prekin një person me hemorroide. Simptomat priren të ndryshojnë në varësi të ashpërsisë së hemorroideve. Disa nga simptomat që mund të keni përfshijnë:

kruajtje rreth anusit ose zonës rektale

dhimbje rreth anusit

gunga pranë ose rreth anusit

gjak në jashtëqitje

Mund të vëreni gjakderdhje kur përdorni banjën. Kjo përfshin shikimin e gjakut në letër higjienike ose në tualet. Gungat rreth anusit mund të ndjehen sikur janë të fryra.

Këto simptoma mund të shfaqen edhe për shkak të kushteve të tjera. Por nëse përjetoni këto simptoma, duhet të planifikoni një ekzaminim me mjekun.

Cilat janë shkaqet e hemorroideve të jashtme?

Shkaku më i zakonshëm i hemorroideve është sforcimi i përsëritur gjatë jashtëqitjes. Kjo shpesh shkaktohet nga raste të rënda të kapsllëkut ose diarresë. Tendosja pengon rrjedhjen e gjakut brenda dhe jashtë zonës. Kjo rezulton në grumbullimin e gjakut dhe zgjerimin e enëve në atë zonë.

Gratë shtatzëna mund të jenë gjithashtu në një rrezik të shtuar të hemorroideve për shkak të presionit që ushtron mitra mbi këto vena.

Kush rrezikohet nga hemorroidet e jashtme?

Nëse prindërit kanë pasur hemorroide, mund të keni më shumë gjasa t’i keni ato gjithashtu. Hemorroidet mund të shkaktohen edhe nga shtatzënia.

Me kalimin e moshës, hemorroidet mund të shfaqen për shkak të rritjes së presionit të shkaktuar nga qëndrimi shumë ulur. Dhe çdo gjë që ju shkakton tendosje gjatë lëvizjeve të zorrëve mund të çojë në hemorroide të jashtme.

Nëse nuk jeni i sigurt se cili mund të jetë shkaku i hemorroideve, mjeku mund të jetë në gjendje të përcaktojë pse.

Trajtimi i hemorroideve të jashtme

Hemorroidet mund të trajtohen në disa mënyra në varësi të ashpërsisë. Mjeku mund të pyesë nëse keni ndonjë preferencë për lloje të caktuara medikamente ose trajtime.

Disa trajtime të përgjithshme që mund të sugjerojë mjeku përfshijnë pako akulli për të reduktuar ënjtjen, supozitorët ose kremrat e hemorroideve.

Këto opsione mund të ofrojnë lehtësim për individët që kanë një rast më të lehtë të hemorroideve. Nëse keni një rast më të rëndë, mjeku mund të sugjerojë trajtim me një procedurë kirurgjikale.

Trajtimet kirurgjikale përfshijnë:

heqja e hemorroideve, e njohur si hemorroidektomia

djegia e indit të hemorroideve me rreze infra të kuqe, lazer ose koagulim elektrik

skleroterapia ose lidhja me brez gome për të reduktuar hemorroidet

Si mund të parandaloj zhvillimin e hemorroideve të jashtme?

Faktori kryesor për parandalimin e hemorroideve të jashtme është shmangia e sforcimeve gjatë lëvizjeve të zorrëve. Nëse keni kapsllëk të rëndë, mund të provoni të përdorni ndihmesa të tilla si laksativë ose të përfshini më shumë fibra në dietë.

Zbutësit e jashtëqitjes janë një tjetër opsion i njohur pa recetë që mund t’ju ndihmojë me kapsllëkun e përkohshëm për shkak të shtatzënisë ose faktorëve të tjerë.

Cila është perspektiva afatgjatë për hemorroidet e jashtme?

Hemorroidet janë një gjendje mjaft e zakonshme. Shumë njerëz shërohen me trajtimin e duhur. Në rastet e rënda të hemorroideve të jashtme, mund të nevojiten metoda kirurgjikale për trajtim. Njerëzit që kanë hemorroide të jashtme të rënda mund të vërejnë vetëm një reduktim të simptomave si rezultat i këtyre llojeve të trajtimit.