Nëse po pyesni se çfarë është, ju themi se bëhet fjalë për një ëmbëlsirë tradicionale dhe një ëmbëlsirë të preferuar të popujve të Mesdheut dhe Ballkanit.
Ato ruajnë: portokallin, arrën, patëllxhanin, qershinë. Lista është e pafundme dhe ndihmojnë për hapjen e oreksit.
Ëmbëlsirat me lugë janë një ëmbëlsirë tradicionale në vendet e tjera të Ballkanit. Historia e tyre humbet në thellësi të shekujve, ku ruajtja e frutave në mjaltë është një praktikë e zakonshme që nga lashtësia. Me futjen e sheqerit nga arabët, ëmbëlsirat me lugë morën formën e tyre aktuale.
Ëmbëlsirat me lugë mund të përgatiten gjatë gjithë vitit, duke përdorur fruta dhe perime të stinës.
Të gjitha ëmbëlsirat e tjera p.sh. pastat, akulloret, ëmbëlsirat orientale kanë edhe yndyrë edhe sheqer. Yndyrnat kanë 9 kalori për gram dhe sheqeri si karbohidrat ka 4 kalori për gram.
Prandaj ëmbëlsirat me lugë kanë vetëm sheqer dhe jo yndyrë. Kjo është arsyeja pse ato janë një zgjedhje ideale për këdo që dëshiron të ëmbëlsohet me më pak kalori dhe pa yndyrnat fajtore. Sigurisht që fakti që ato janë burim sheqernash nuk të jep “dritën jeshile” për t’i konsumuar me masë.