MENU
klinika

Duhet zbuluar herët...

Ekzaminimet e kancerit të lëkurës për meshkujt: Pse kanë rëndësi?

24.11.2021 - 19:23

Kanceri i lëkurës mund t’i ndodhë kujtdo në çdo moshë. Por disa kancere të lëkurës, si melanoma, janë më të zakonshme tek meshkujt sesa tek femrat. Ndërsa melanoma është kanceri më vdekjeprurës i lëkurës, kur zbulohet herët mund të kurohet.

Vizita tek dermatologu për ekzaminime të rregullta të kancerit të lëkurës mund t’ju ndihmojë të zbuloni shenjat e hershme të kancerit të lëkurës. Gjetja dhe trajtimi i hershëm i kancerit të lëkurës ju jep një shans më të mirë për të reduktuar ose shmangur komplikimet e kancerit të lëkurës të patrajtuar.

Ka shumë arsye të tjera për të parë një dermatolog, duke përfshirë:

adresimi i shenjave fizike të plakjes që mund të dëshironi të trajtoni, të tilla si rrudhat ose zbardhja e lëkurës

diagnostikimin e shkaqeve themelore të rënies së flokëve dhe eksplorimin e trajtimeve që mund të ndihmojnë në ruajtjen ose rivendosjen e flokëve

trajtimin e kushteve të tjera të lëkurës si puçrrat, rosacea ose venat me variçe

diagnostikimi dhe trajtimi i kruajtjes së skuqjeve ose simptomave të tjera të lidhura me lëkurën, duke përfshirë simptomat e shkaktuara nga alergjitë e kontaktit

Është një ide e mirë të bëni një vetëkontroll të gjithë trupit çdo muaj. Kur bëni një vetëkontroll, shikoni të gjitha zonat e lëkurës, duke përfshirë kokën, trupin, duart dhe këmbët. Në këtë mënyrë, ju mund të vini re më lehtë:

ndonjë nishan të ri ose të ndryshuar

ndonjë njollë me luspa rozë që nuk largohet

rritje të reja

lezione  kruajtëse

rritje që rrjedhin

çdo ulçerë jo shëruese

çdo rritje ose lezion tjetër shqetësues

Ju gjithashtu duhet të bëni një vetëkontroll përpara se të shkoni në takimin për ekzaminimin e kancerit të lëkurës dhe të merrni parasysh çdo ndryshim që dëshironi të pyesni dermatologun, i cili mund të përfshijë:

njollë

rritjet

nishanet që po ndryshojnë

gunga

Është gjithashtu një ide e mirë që përpara takimit të kontrolloni anëtarët e afërt të familjes (prindërit, vëllezërit e motrat ose fëmijët) dhe të pyesni nëse ata kanë pasur kancer të lëkurës, veçanërisht melanoma pasi melanoma mund të jetë gjenetike.

Nëse jeni të shqetësuar për ndonjë njollë ose ndryshim në lëkurë, dermatologu mund të bëjë disa nga pyetjet e mëposhtme:

Sa kohë ka qenë atje?

A keni ndonjë simptomë apo a ka ndryshuar lezioni? Nëse ka ndryshuar, si (forma, ngjyra, e dhimbshme, gjakderdhje, etj.)?

A keni ndonjë histori personale ose familjare të kancerit të lëkurës ose lezioneve prekanceroze?

A përdorni krem dielli çdo ditë?

A keni ndonjë histori djegieje nga dielli ose përdorimi i solarit?

Ekzaminimi i kancerit të lëkurës zakonisht zgjat nga 10 deri në 15 minuta në varësi të sa i gjerë është ekzaminimi dhe sa pyetje mund të keni për dermatologun.

Pse duhet të bëni një biopsi?

Një biopsi është një mostër indi që është marrë nga një lezion që një dermatolog mund të besojë se përmban qeliza kanceroze dhe ka nevojë për vlerësim të mëtejshëm. Është e rëndësishme të mbani mend se kryerja e një biopsie nuk do të thotë që ju keni domosdoshmërisht kancer të lëkurës.

Mostra do t’i dërgohet një dermatopatologu për të parë më nga afër qelizat e lëkurës për praninë e mundshme të qelizave kancerogjene.

Ja se si bëhet zakonisht një biopsi:

Dermatologu do të mpijë zonën me një injeksion të lokalizuar të një agjenti mpirës. Ata do të përdorin një gjilpërë shumë të vogël për të injektuar agjentin mpirës.

Zakonisht përdorin një teh të mprehtë ose një mjet për të prerë ose rruar lezionin që ka nevojë për vlerësim të mëtejshëm.

Rezultatet e biopsisë zakonisht dalin brenda 2 javësh me një përgjigje përfundimtare nëse zona është e prekur nga kanceri i lëkurës.

Mos harroni se është e drejta juaj të merrni rezultatet, pavarësisht nëse ato janë negative apo pozitive për qelizat e kancerit.