MENU
klinika

Pohojnë shkencëtarët

Fillimisht zgjidhni ëmbëlsirën, më pas vaktin

01.11.2021 - 07:13

Sheqeri që i bën ëmbëlsirat kaq të ëmbla dhe të shijshme është lidhur me shtimin në peshë dhe sëmundjet kronike si diabeti i tipit 2 dhe kanceri. Shumë ëmbëlsira përmbajnë gjithashtu shumë yndyra të ngopura, të cilat potencialisht dëmtojnë zemrën dhe na mbushin me shumë kalori boshe. Megjithatë, disa studime sugjerojnë se të hash një ëmbëlsirë herë pas here, një ëmbëlsirë normale e këndshme “fajtore” dhe jo p.sh. fruta të freskëta të prera në feta, mund të jetë një mjet i dobishëm për t’u ushqyer më shëndetshëm, por kur përdoret në mënyrë strategjike.

“Kur ne fillimisht zgjedhim kaloritë më të larta, nuk na lejohet të shijojmë diçka më vonë”

Zgjedhja e një ëmbëlsirë para vaktit tuaj mund të çojë në zgjedhje më të shëndetshme të ushqimit, sipas një studimi të ri të botuar në Journal of Experimental Psychology Applied.

Natyrisht, do të pyesni veten nëse ëmbëlsira mund t’i bëjë mirë dietës tuaj. Ruajtja e më të mirës për fund në fakt ju inkurajon të konsumoni më shumë kalori, sipas studimit të mësipërm. Ata që i fillojnë vaktet e tyre me pjatën me kalori më të lartë, qofshin të ëmbla apo të kripura, priren të konsumojnë më pak kalori në përgjithësi, thonë studiuesit. Martin Reimann, një nga autorët e studimit, beson se fillimi me diçka të pasur me kalori dhe shije na detyron të vazhdojmë pjesën tjetër të vaktit tonë me më shumë kujdes. “Kur ne fillimisht zgjedhim kaloritë më të larta, nuk na ‘lejohet’ të shijojmë diçka kalorike më vonë”.

Ky studim zbulon ndërveprimin e mënyrës se si ushqimi u prezantohet individëve të ndryshëm në zgjedhjet e tyre të njëpasnjëshme diete dhe marrjen e përgjithshme të kalorive. Gjetjet treguan se, kur zgjedhin ushqimet me radhë, njerëzit ndikohen nga artikulli i parë që shohin dhe priren të bëjnë zgjedhjet e tyre të ardhshme ushqimore bazuar në atë artikull të parë. Ky koncept mund të përdoret për të inkurajuar njerëzit që të konsumojnë më pak ushqim.

Hulumtimi u krye nga studiues në Universitetin e Arizonës dhe Tecnológico de Monterrey, të cilët shikuan se si zgjedhjet e ushqimit mund të ndikojnë në marrjen e përgjithshme të kalorive. Ata bënë katër eksperimente në një kafene dhe në një faqe interneti virtuale me shpërndarjen e ushqimit. Në eksperimentet, shkencëtarët vendosën një sërë ëmbëlsirash të shijshme por edhe sugjerime më të shëndetshme në fillim të banakut të një kafeneje universitare ose si zgjedhje të parë në vendin me dërgesë. Ëmbëlsirat me shumë kalori përfshinin cheesecake me limon, tortë me çokollatë dhe akullore. Frutat e freskëta u ofruan si një zgjidhje e shëndetshme.

Studiuesit zbuluan se njerëzit që zgjodhën së pari ëmbëlsirat e pasura, më pas zgjodhën pjata me më pak kalori dhe konsumuan më pak kalori në përgjithësi sesa ata që zgjodhën fillimisht ëmbëlsirat e shëndetshme. Mesatarisht, ata konsumuan 30% më pak kalori. Shkencëtarët besojnë se është e mundur që njerëzit të zgjedhin pjatat kryesore dhe anësore më të shëndetshme për të zëvendësuar ëmbëlsirën me kalori të lartë që zgjodhën fillimisht. Përkundrazi, ata që së pari kanë marrë një ëmbëlsirë më të shëndetshme, besojnë se kanë bërë një vepër të mirë për shëndetin e tyre dhe kështu mund të shpërblehen me ndonjë ushqim me kalori më të lartë. Megjithatë, ekipi zbuloi gjithashtu se nëse njerëzit ishin abstraktë ose të hutuar gjatë zgjedhjeve.