MENU
klinika

Llojet, simptomat dhe trajtimi

Kanceri i Apendiksit: Gjithçka që duhet të dini!

30.11.2021 - 07:25

Apendiksi është një qese e ngushtë në formë tubi që lidhet me zorrën e trashë pranë fillimit të zorrëve të trasha. Qëllimi i apendiksit ende nuk është i qartë, por disa shkencëtarë mendojnë se mund të jetë pjesë e sistemit imunitar.

Kanceri i apendiksit ndodh kur qelizat e shëndetshme bëhen jonormale dhe rriten me shpejtësi. Këto qeliza kanceroze bëhen një masë ose tumor brenda apendiksit, i cili shpesh gjendet rastësisht pas heqjes kirurgjikale të apendiksit.

Kanceri i apendiksit konsiderohet i rrallë.

Cilat janë llojet e kancerit të apendiksit?

Ka disa klasifikime të kancerit të apendiksit, por ato nuk janë të përcaktuara mirë. Kjo është për shkak të rrallësisë së këtij lloji të kancerit, i cili kufizon sasinë e hulumtimit.

Klasifikimi i kancerit të apendiksit është si më poshtë:

Karcinoma neuroendokrine

Në këtë lloj, i njohur ndonjëherë si karcinoid tipik, një tumor formohet me qeliza të caktuara nga muri i zorrëve.

Ai përbën rreth gjysmën e të gjithë kancereve të apendiksit. Mund të japë metastaza ose të përhapet, por mund të trajtohet me sukses me kirurgji.

Adenokarcinoma mucinoze e apendiksit

Adenokarcinoma mucinoze e apendiksit, e quajtur edhe MAA, shfaqet në femra dhe meshkuj në mënyrë të barabartë. Mosha mesatare e fillimit është rreth 60 vjeç. Nuk dihen faktorë rreziku për zhvillimin e tij. Qelizat e kancerit prodhojnë një substancë të ngjashme me pelte të quajtur mucin që mund të përhapë kancerin në pjesë të tjera të trupit.

Shumicën e kohës, MAA zbulohet pas një këputjeje të tumorit që çon në çlirimin e mucinës.

Adenokarcinoma e tipit kolon

Ky lloj kanceri përbën 10 për qind të kancereve të apendiksit dhe vepron ngjashëm me kancerin kolorektal. Zakonisht shfaqet te njerëzit midis moshës 62 dhe 65 vjeç dhe është më e zakonshme te meshkujt sesa te femrat.

Adenokarcinoma e tipit kolonik zakonisht fillon në bazën e apendiksit.

Adenokarcinoma me qeliza kupë

Karcinoidi i qelizave të kupës quhet gjithashtu si GCC. Zhvillohet si në qelizat neuroendokrine ashtu edhe në një lloj qelize epiteliale të quajtur qeliza kupë që prodhojnë një substancë të ngjashme me pelte të quajtur mucin.

GCC më së shpeshti fillon midis moshës 50 dhe 55 vjeç. Në mënyrë tipike, ajo shkakton ose apendiksit ose dhimbje barku me një masë.

Adenokarcinoma e qelizave unazore të shenjave

Adenokarcinoma e qelizave unazore të shenjave konsiderohet një nëntip i adenokarcinomës së tipit kolonik ose adenokarcinoma mucinoze.

Ndërsa është lloji më agresiv dhe ka më shumë gjasa të përhapet në organe të tjera, është shumë i rrallë. Ky lloj ndodh më shpesh në zorrën e trashë ose stomak, por mund të zhvillohet edhe në apendiks.

Cilat janë simptomat e kancerit të apendiksit?

Më shumë se gjysma e njerëzve me kancer të apendiksit nuk kanë simptoma. Zakonisht zbulohet gjatë operacionit ose një testi imazherie për një gjendje tjetër si apendiciti.

Mjeku mund ta zbulojë gjithashtu gjatë një kolonoskopie rutinë. Megjithatë, nëse ka simptoma, ato mund të përfshijnë:

barku i fryrë

masat vezore

dhimbje kronike ose të forta të barkut

parehati jo specifike në pjesën e poshtme të djathtë të barkut

ndryshime në funksionin e zorrëve (të tilla si kapsllëk, obstruksion, diarre)

hernie

diarreja

Shumë nga këto simptoma mund të mos shfaqen derisa kanceri të jetë më i avancuar. Në rreth një të tretën e rasteve, kanceri është përhapur tashmë në pjesë të largëta të trupit deri në kohën e diagnozës.

Cilat janë opsionet e trajtimit për kancerin e apendiksit?

Trajtimi për kancerin e apendiksit varet nga:

lloji i tumorit

faza e kancerit

shëndetin e përgjithshëm të personit

Një ekip multidisiplinar i profesionistëve mjekësorë do t’ju ndihmojë gjatë trajtimit. Ekipi do të përfshijë një sërë profesionistësh që mund të përfshijnë mjekë, mjekë infermiere, dietologë, këshilltarë dhe më shumë. Një lloj mjeku i quajtur onkolog kirurgjik do të operojë kancerin ndërsa një onkolog mjekësor do të zhvillojë planin e kimioterapisë.