MENU
klinika

Nga Financial Times

Mungesa e gazit do rrisë çmimet e ushqimeve

28.11.2021 - 13:28

Mungesa e gazit natyror në Evropë është pothuajse e sigurt se do të ketë ndikime më serioze sociale dhe politike sesa rritja e çmimit të benzinës që po rezulton të pakëndshme për administratën Biden.

Problemi është ai që shkon përtej një kërcënimi të menjëhershëm të varfërisë energjetike, apo edhe mundësinë e ndërprerjes së energjisë elektrike në rast të periudhave të ftohta të zgjatura.

Gazi natyror përbën rreth 80 për qind të kostove të ndryshueshme të përbërësve thelbësorë të plehrave azotike si amoniaku. Çmimi i amoniakut në Evropë u trefishua afërsisht midis janarit dhe marsit. Plehrat e shtrenjta shtypin furnizimet ushqimore.

Ngrirja në errësirë ​​dhe të uritur nuk i bën votuesit të lumtur. Në rastin më të mirë, gjatë një ose dy vitit të ardhshëm fermerët evropianë do të duhet të thithin rritje të mëdha të çmimit të plehrave, ndoshta duke kursyer në aplikimet e tij. Kjo çon në rendimente më të ulëta të të korrave dhe kështu çmime më të larta të ushqimeve.

Nëse çmimet për importet e gazit natyror të Evropës mbeten të larta, një pjesë e industrisë së saj vendase të prodhimit të plehrave mund të mbyllet për periudha të gjata, apo edhe të mbyllet përgjithmonë. Tashmë, në tetor, tregu mbytës i gazit çoi në reduktime të përkohshme të konsiderueshme në prodhimin evropian të plehrave nga kompani duke përfshirë Yara, BASF, CF Industries dhe Fertiberia.

Dhe jo, ai kapacitet nuk mund të zëvendësohet thjesht nga riciklimi më intensiv i mbetjeve ushqimore, ujërave të zeza ose plehut organik të papërpunuar. Riciklimi evropian është tashmë mjaft efikas.

Përkeqësohet. Rritja e çmimit të gazit natyror dhe mungesat ndikojnë në përbërësit me bazë azoti të plehrave të fermerëve. Por tani ka edhe rritje të konsiderueshme të çmimeve në plehrat e tjerë mineralë kryesorë si fosfati dhe potasi, së bashku me squfurin.

Evropa importon shumicën e këtyre lëndëve të para, së bashku me një përqindje në rritje të gazit të saj natyror. Prodhuesit e huaj, megjithatë, kanë kufizuar eksportet këtë vit për të mbështetur bujqësinë e tyre vendase. Kina, e cila është prodhuesi më i madh i fosfatit në botë, pezulloi ose kufizoi rëndë eksportet e plehrave të pasura me fosfat duke filluar nga fundi i korrikut. Shkurtimet pritet të zgjasin deri në qershor të vitit të ardhshëm.

Rusia ka njoftuar kufizime në eksportet e plehrave të azotit dhe fosfatit për gjashtë muaj, duke filluar nga 1 dhjetori. Kjo në fakt subvencionon fermat vendase, të cilat ul çmimet e brendshme të ushqimit dhe mbështet eksportet ruse të grurit.

Disa nga eksportet ruse dhe kineze të fosfatit do të plotësohen nga OCP, monopoli maroken i fosfatit. Edhe përpara kësaj kërkese të shtuar, të ardhurat e OCP para interesit, taksave, amortizimit dhe amortizimit u rritën me 48 përqind në gjysmën e parë.

Ky nuk është fundi i kufizimeve të tregtisë së plehrave që do të ndikojnë në Evropë. Deri më tani, sanksionet tregtare të BE-së ndaj regjimit të Lukashenkos në Bjellorusi nuk kanë përfshirë shkallët më të larta të potasit nga minierat në pronësi të Belaruskali, monopoli shtetëror. Megjithatë, më 8 dhjetor hynë sanksionet e vonuara të SHBA ndaj Bjellorusisë, të cilat synojnë të ndërpresin pothuajse të gjitha eksportet e saj të potasës, rreth një të pestën e furnizimit botëror.

Shumë potas bjellorusi eksportohet përmes objekteve portuale të dedikuara shumë të dukshme në Lituani. Kjo e bën të vështirë për Bjellorusinë të shmangë sanksionet përmes kësaj prize. Bjellorusia mund të eksportojë përmes lidhjeve hekurudhore në Rusi, por vendi ka prodhuesin e vet të rëndësishëm të potasit, Uralkali.

Mund të merret me mend se Uralkali dhe miqtë e tij do të kujdesen së pari për interesat e tyre, të cilat ndoshta përfshijnë shmangien e regjimit të sanksioneve të SHBA. Së bashku me çdo rritje të mundshme në eksportet e Uralkali, një pjesë e rënies së pjesës së tregut të Belaruskali mund të kompensohet nga rritja e dërgesave të potasës nga Nutrien, grupi kanadez i plehrave që ka burime të mëdha potasi në Saskatchewan.

Raporti i tremujorit të tretë të Nutrien, i lëshuar në tetor, zbuloi se ebitda e saj nga shitjet e potasës ishte tashmë 131 për qind këtë vit. Duke parashikuar sanksionet ndaj Bjellorusisë, Nutrien tha se do të “rriste prodhimin në një normë vjetore prej 17 milion ton gjatë tremujorit të katërt”. Jo falas, sigurisht: çmimet e Nutrien për produktet e potasës të shitura jashtë Amerikës së Veriut janë rritur 105 për qind këtë vit.

Sigurisht që çmimet e plehrave janë rritur në të kaluarën, vetëm për të rënë përsëri pasi prodhuesit rritën kapacitetin dhe fermerët reduktuan përdorimin e tyre të plehrave. Pika të ngjashme me atë që po shohim tani erdhën në fillim të vitit 2008, duke arritur kulmin disa muaj përpara krizës financiare globale.

Ndryshimi këtë herë, veçanërisht në Evropë, është se politika klimatike do të thotë se nuk ka financim të disponueshëm për zgjerimin e prodhimit të gazit natyror. Fermerët mund të kursejnë përdorimin e potasës dhe fosfatit për një ose dy sezone, por rendimentet do të bien shpejt pa plehra azotike.

Rebusi i uljes së emetimeve të karbonit duke ruajtur prodhimin e ushqimit nuk është zgjidhur./John Dizard

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Shansi që po na vjen në derë!

Pandemia/ Punët që mund t’i marrim botës

Flet Laureati i Nobelit

“Korona po ngadalësohet”