MENU
klinika

Cili është shkaku dhe si mund të trajtohet?

Një anë e hundës është më e madhe se tjetra?

29.11.2021 - 17:02

Çfarë është septoplastika?

Septumi është muri i kockave dhe kërcit që ndan hundën në dy vrima të veçanta të hundës. Një septum i devijuar ndodh kur septumi zhvendoset në njërën anë të hundës.

Disa njerëz lindin me një septum të devijuar, por mund të shkaktohet edhe nga një dëmtim i hundës. Shumica e njerëzve me një septum të devijuar kanë një pasazh të hundës që është shumë më i vogël se tjetri. Kjo mund të shkaktojë vështirësi në frymëmarrje. Simptoma të tjera të një septumi të devijuar mund të përfshijnë gjakderdhje të shpeshtë nga hundët dhe dhimbje të fytyrës. Kirurgjia është e vetmja mënyrë për të rregulluar një septum të devijuar.

Septoplastika është një procedurë kirurgjikale për të korrigjuar një septum të devijuar. Septoplastika drejton septumin, duke lejuar qarkullim më të mirë të ajrit nëpër hundë.

Përgatitja për një septoplastikë

Mjeku mund t’ju kërkojë të ndaloni marrjen e medikamenteve të caktuara dy javë para operacionit. Këto medikamente mund të përfshijnë aspirinë (Bufferin), ibuprofen (Advil) dhe hollues të tjerë të gjakut. Kjo bëhet për të zvogëluar rrezikun e gjakderdhjes së tepërt gjatë dhe pas procedurës. Sigurohuni që t’i tregoni mjekut nëse jeni alergjik ndaj medikamenteve të caktuara ose nëse keni një histori të problemeve me gjakderdhjen.

Në disa raste, njerëzit kanë një septoplastikë nën anestezi lokale, e cila mpinë zonën për të parandaluar dhimbjen. Megjithatë, shumica e njerëzve e bëjnë operacionin nën anestezi të përgjithshme, që do të thotë se ata janë në gjumë gjatë procedurës.

Mos hani ose pini asgjë pas mesnatës një natë para procedurës nëse do të jeni nën anestezi të përgjithshme. Kjo do t’ju ndihmojë në parandalimin e të vjellave dhe mbytjes nëse keni të përziera nga anestezia gjatë operacionit.

Mjeku mund të bëjë fotografi të hundës përpara procedurës. Krahasimi i fotove para dhe pas procedurës mund t’ju ndihmojë të shihni se si ka ndryshuar hunda juaj.

Procedura e septoplastikës

Një septoplastikë kërkon diku nga 30 deri në 90 minuta për të përfunduar, në varësi të kompleksitetit të gjendjes. Ju do të jeni nën anestezi lokale ose të përgjithshme, në varësi të asaj që ju dhe mjeku vendosni se është më e mira.

Në një procedurë tipike, kirurgu bën një prerje në njërën anë të hundës për të hyrë në septum. Më pas ata ngrenë lart membranën mukoze, e cila është mbulesa mbrojtëse e septumit. Pastaj septumi i devijuar zhvendoset në pozicionin e duhur. Çdo pengesë, si copa shtesë të kockave ose kërcit, hiqet. Hapi i fundit është rivendosja e membranës mukoze. Ju mund të keni nevojë për qepje për të mbajtur septumin dhe membranën në vend. Megjithatë, mbushja e hundës me pambuk ndonjëherë është e mjaftueshme për t’i mbajtur ato në pozicion.

Rreziqet e mundshme të një septoplastike

Disa njerëz do të kenë nevojë për një operacion të dytë nëse nuk janë të kënaqur me rezultatet. Rreziqe të tjera që lidhen me një septoplastikë janë të rralla, por ato mund të përfshijnë:

gjakderdhje

dhëmbëza

perforimi i septumit, i cili ndodh kur krijohet një vrimë në septum

një formë e ndryshuar e hundës

një çngjyrosje e hundës

një ndjenjë e zvogëluar e nuhatjes

Gjakderdhja e tepërt dhe infeksioni janë rreziqe të mundshme të çdo operacioni. Mbajtja e hundës të pastër dhe larja e shpeshtë e duarve mund t’i zvogëlojë këto rreziqe.

Shumica e njerëzve nuk përjetojnë simptoma të vazhdueshme pas operacionit. Megjithatë, në disa raste, kërci dhe indet e hundës vazhdojnë të zhvendosen me kalimin e kohës dhe përfundimisht bllokojnë përsëri rrjedhën e ajrit përmes hundës. Kjo do të thotë se do të nevojitet një operacion i dytë për të riformuar më tej hundën dhe septumin.