MENU
klinika

A është shqetësuese

Pse foshnja ime thith buzët?

23.11.2021 - 18:16

Dëgjimi i kësaj zhurme që vjen nga goja e foshnjës mund të jetë pak shqetësuese.

Si prind ose kujdestar, ju prisni që fëmija të godasë dorën në tryezë ose të përplasë lodrat e tij, por dëgjimi i zhurmave të përsëritura të thithjes së buzëve mund t’ju bëjë të ndiheni të shqetësuar.

Jini të sigurt se thithja e buzëve është e zakonshme dhe në përgjithësi nuk është shkak për shqetësim. Sidoqoftë, është ende e dobishme të përcaktoni motivimin që qëndron pas saj, në mënyrë që të kuptoni më mirë të voglin tuaj dhe nevojat e tij.

Nuk jeni i sigurt se çfarë po e shkakton thithjen e buzëve të foshnjës suaj? Ne kemi përpiluar një listë me disa nga arsyet më të zakonshme që mund të diskutoni me pediatrin e fëmijës.

1. Janë të uritur

Fëmija nuk ka fjalë për t’ju thënë se është i uritur, kështu që do t’ju duhet të mbështeteni në sinjale të tjera për të ditur se kur ka nevojë për ushqim.

Nëse fëmija thith buzët sepse është i uritur, mund të vëreni shenja të tjera urie si:

duke kthyer kokën

duke u përpjekur të fusin gishtat ose grushtat në gojë

duke shtrënguar duart grusht

duke qarë (megjithëse kjo është një shenjë e mëvonshme urie, dhe shpresojmë se mund ta shmangni atë!)

Ndërsa thithja e buzëve mund të fillojë kur fëmija është i uritur dhe duhet të zvogëlohet pasi të ushqehet. Nëse vazhdon pas kësaj, mund të ketë një shkak tjetër.

2. Po dalin dhëmbët

Thithja e buzëve mund të jetë një shenjë se një dhëmb do të hapë rrugën e tij përmes mishrave të dhëmbëve. Dalja e dhëmbëve mund të jetë e pakëndshme dhe thithja e buzëve mund të ofrojë më pak dhimbje.

Ndërsa dalja e dhëmbëve shpesh fillon kur një fëmijë është 6 deri në 8 muajsh, ju mund të vini re shenja që në 4 muaj.

Nëse vogëlushit i dalin dhëmbët, mund të vini re gjithashtu:

Jargë të shtuara

mishrat e dhëmbëve të lënduar, të butë, të skuqur ose të fryrë

humbje e oreksit

dëshira për të përtypur

Nëse fëmija thith buzët për shkak të daljes së dhëmbëve, ju mund të ofroni masa rehatie si unazat e daljes së dhëmbëve për të ndihmuar me çdo shqetësim. Në rastin e daljes së dhëmbëve, thithja e buzëve ka të ngjarë të zvogëlohet sapo dhëmbi (ose dhëmbët) të presin vijën e mishrave të dhëmbëve.

3. Janë gati për trupat e ngurtë

Rreth moshës 4 deri në 6 muajsh, nëse vëreni se fëmija po zgjat dorën për ushqimin tuaj dhe po thith buzët ndërsa ju shikon duke ngrënë, mund të jetë një shenjë se ai po përgatitet për ushqimet e ngurta.

Shenja të tjera që fëmija është gati për ushqime të ngurta përfshijnë:

duke qenë në gjendje të mbështesin kokën dhe trupin në një pozicion ulur

marrjen e ushqimeve me gisht dhe vendosjen e tyre në gojë

duke u përpjekur për të përtypur

Përpara se të filloni ushqimet e ngurta, mund të flisni me pediatrin për më shumë udhëzime dhe mbështetje.

4. Janë të përgjumur

Nëse është afër gjumit dhe sapo keni mbaruar së ushqyeri fëmijën, mund të vëreni se ai vazhdon të thith buzët me përgjumje. Mos u shqetësoni – ata nuk janë ende të uritur. Në vend të kësaj, ata mund të qetësojnë veten për një gjumë të thellë.

Ndërsa rriten, shumë foshnja zhvillojnë aftësi vetë-qetësuese për t’i ndihmuar ata të bien në gjumë dhe të qëndrojnë në gjumë. (Një shembull tjetër i kësaj është thithja e gishtit të madh.)

Disa shenja që tregojnë se fëmija mund të jetë i përgjumur përfshijnë:

fërkimi i syve

tërheqja e veshit

gogësitë

thithja e grushtit ose gishtit

Nuk është e pazakontë që fëmija të thith buzët edhe në gjumë të thellë. Kjo mund të jetë një shenjë se ata janë duke e qetësuar veten gjatë një cikli gjumi.

Nëse jeni të shqetësuar për zhurmat që dëgjoni ndërsa fëmija është duke fjetur, mund të flisni me pediatrin.

5. Është argëtuese

Fëmijëve të vegjël u pëlqen të eksplorojnë dhe të luajnë duke përdorur trupin e tyre. Si prind, ju mund ta keni parë të zbulojë duart dhe këmbët. Papritur, ata duan të kalojnë orë të tëra për t’i arritur dhe për t’i futur në gojë.

Tëshikosh se ata mund të thithin buzët nuk është ndryshe. Fëmija ka një aftësi të re dhe është kënaqësi ta përsërisni atë pa pushim!

Shenjat që tregojnë se fëmija thjesht po shijon thithjen e buzëve përfshijnë:

duke pasur një qëndrim të gëzuar ndërsa e bëjnë atë

ndalimi kur shpërqendrohet

duke kërkuar miratimin dhe mbështetjen e të rriturve

Ju mund të habiteni që herët e para kur dëgjoni zërin e foshnjës që thith buzët, por ka shumë mundësi që nuk është për t’u shqetësuar. Kontrolloni për t’u siguruar që foshnja nuk po ju bën të kuptoni se është i uritur, i dalin dhëmbët ose përndryshe kanë nevojë për ndihmën.

Diskutoni këtë sjellje me pediatrin nëse keni shqetësime ose nuk jeni në gjendje të identifikoni shkakun që qëndron pas saj.