MENU
klinika

A janë shqetësuese

Pse kam rrahje të shpejta të zemrës vetëm gjatë natës?

24.11.2021 - 19:26

Rrahjet e zemrës gjatë natës ndodhin kur ndjeni një puls të fortë në gjoks, qafë ose kokë pasi jeni shtrirë për të fjetur. Është e rëndësishme të theksohet se ndërsa këto mund të jenë shqetësuese, ato zakonisht janë normale dhe zakonisht nuk janë një shenjë e ndonjë gjëje më serioze.

Nëse flini në anën tuaj, mund të jeni më të ndjeshëm ndaj rrahjeve të zemrës gjatë natës për shkak të mënyrës se si trupi juaj përkulet dhe presioni rritet nga brenda.

Forma më e zakonshme e rrahjeve që nuk ka lidhje me zemrën tuaj ndodh kur përkuleni, pasi ka një rritje të presionit abdominal që më pas transportohet në ezofag, i cili ndodhet prapa atriumit të majtë të zemrës suaj.

Një faktor tjetër që duhet marrë parasysh kur përjetoni palpitacione gjatë natës është se ato mund të ndodhin gjatë gjithë ditës, por ju po i vini re vetëm gjatë natës për shkak të niveleve më të ulëta të zhurmës dhe zvogëlimit të shpërqendrimeve ndërsa shtriheni në shtrat.

Cilat janë simptomat e rrahjeve të zemrës?
Simptomat e rrahjeve të zemrës mund të jenë shqetësuese nëse ato janë të papritura ose nëse nuk i keni përjetuar më parë. Simptomat përfshijnë:

ndjenja e një pulsi të parregullt ose se zemra juaj ndaloi për një kohë të shkurtër
një ndjesi “fluturimi” në gjoks
rrahje të shpejta ose të rrahura të zemrës
Palpitacionet e shkurtra dhe të rralla gjatë natës në përgjithësi nuk janë shkak për alarm. Sipas klinikës Mayo, ato zakonisht janë të padëmshme.

Megjithatë, duhet të kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse përjetoni rrahje të zemrës së bashku me ndonjë nga simptomat e mëposhtme:

gulçim
të fikët ose humbje të vetëdijes
dhimbje gjoksi
ndjenja e kokëfortë
Faktoret e rrezikut
Ka disa faktorë që mund të çojnë në rrahje të zemrës, disa prej të cilëve mund të vini në kontakt çdo ditë, duke përfshirë:

stimulues, si kafeina, nikotina, medikamente pa recetë që përmbajnë pseudoefedrinë ose droga si kokaina ose amfetamina
kushte mjekësore, të tilla si anemia, presioni i ulët i gjakut, sheqeri i ulët në gjak ose sëmundja e tiroides
cokollate
alkoolit
lodhje ose mungesë gjumi
depresioni ose ankthi
stresi
ethe
ushtrim rigoroz
ndryshimet në hormonet për shkak të shtatzënisë, menopauzës ose menstruacioneve
Trajtimi dhe parandalimi
Nëse nuk e keni parë tashmë mjekun tuaj dhe keni vendosur se keni një sëmundje themelore të zemrës, rrahjet e zemrës në përgjithësi nuk kërkojnë ndonjë trajtim. Simptomat priren të largohen brenda pak sekondash.

Shmangia e nxitësve të palpitacioneve është mënyra më e rëndësishme për t’i parandaluar ato. Për shembull, nëse jeni duhanpirës ose pirës i rëndë, merrni parasysh të lini ose të reduktoni marrjen e duhanit ose alkoolit.

Një metodë për të identifikuar shkaktarët është të mbani shënim netët që përjetoni rrahje të zemrës dhe të bëni këto pyetje:

Kur ndodhi episodi?
Sa zgjati?
Si u ndjetë para dhe pas?
Jeni tepër i shqetësuar për diçka?
A po bënit ndonjë aktivitet kur ndodhi?
A keni marrë pjesë në ndonjë sjellje të pazakontë – si p.sh. konsumimi i ushqimit që zakonisht nuk e hani – para se të shkoni në shtrat?
Ndarja e këtij informacioni me mjekun tuaj mund t’i ndihmojë gjithashtu ata të identifikojnë ndonjë gjendje themelore që mund të kërkojë trajtim.