MENU
klinika

Çfarë do të thotë kjo

Pse keni presion të ndryshëm të gjakut në secilin krah?

24.11.2021 - 19:19

A e keni matur ndonjëherë presionin e gjakut në të dy krahët dhe keni krahasuar rezultatet? Provojeni pak kohë dhe mund të zbuloni se rezultatet janë të ndryshme. Nëse është kështu, çfarë do të thotë?

Ndërsa një ndryshim i vogël prej më pak se 10 milimetra i merkurit (mm Hg) zakonisht konsiderohet brenda intervalit normal, leximet që janë më të mëdha se 10 mm Hg të ndryshme në secilin krah mund të jenë një shenjë e shqetësimeve kardiovaskulare ose të qarkullimit të gjakut.

Sipas një studimi të vitit 2019, një ndryshim në presionin e gjakut prej 10 mm Hg ose më shumë mund të nënkuptojë se jeni në një rrezik më të madh për të pasur një goditje në tru ose sëmundje kardiovaskulare fatale.

Një rishikim kërkimor i vitit 2020, i 24 studimeve që përfshinte 53,827 pjesëmarrës, zbuloi se një ndryshim ndërmjet krahëve më i madh ose i barabartë me 5 mm Hg mund të tregojë një rrezik kardiovaskular. Këta studiues rekomanduan që mjekët të fillojnë të masin në mënyrë rutinore presionin e gjakut në të dy krahët.

Një studim i vitit 2016 zbuloi se një ndryshim në presionin e gjakut të matur nga krahu lidhej me më shumë vdekje në mesin e njerëzve me sëmundje kardiovaskulare.

Çfarë shkakton presion të ndryshëm të gjakut në secilin krah?

Një studim tjetër i vitit 2019 tregoi se një ndryshim i rëndësishëm në presionin e gjakut midis krahëve mund të sinjalizojë një ngushtim ose ngurtësim të arterieve. Kjo mund të ndikojë në rrjedhën e gjakut dhe është një faktor rreziku për sulm në zemër, goditje në tru ose vdekje. Gjendje të ndryshme mund të kontribuojnë gjithashtu në matje të ndryshme të presionit të gjakut ndërmjet krahëve.

Arsyet e tjera të mundshme që mund të keni matje të ndryshme të presionit të gjakut në secilin krah përfshijnë:

Hipertensioni

Hipertensioni është shkaku kryesor i matjeve të ndryshme të presionit të gjakut në çdo krah. Një studim i vitit 2020 tregoi se deri në 39 për qind e njerëzve me hipertension kanë dallime në presionin e gjakut ndërmjet krahëve. Dhe, Qendra për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) thotë se me gati gjysmën e të rriturve që jetojnë me hipertension, është e rëndësishme të menaxhohet gjendja për të minimizuar komplikimet ose efektet negative në shëndet. Trajtimi zakonisht përfshin medikamente dhe ndryshime në stilin e jetës, si p.sh., ngrënia e një diete të ekuilibruar dhe përfshirja në aktivitet fizik sa më shumë që mundeni.

Monitorimi i presionit të gjakut me hipertension është i rëndësishëm për të parandaluar rritjet ekstreme dhe për t’u siguruar që trajtimi po funksionon.

Sëmundje kronike të veshkave

Presione të ndryshme të gjakut ndërmjet krahëve janë raportuar në disa njerëz me sëmundje kronike të veshkave (CKD). CKD është një gjendje progresive dhe e pakthyeshme në të cilën veshkat fillojnë të dështojnë.

Shkaqet e zakonshme të kësaj përfshijnë presionin e lartë të gjakut dhe diabetin. Menaxhimi i presionit të lartë të gjakut mund të ngadalësojë përparimin e dëmtimit të veshkave, kështu që është e rëndësishme të merren matje të sakta të presionit të gjakut.

Diabeti

Disa individë me diabet kanë presione të ndryshme të gjakut në secilin krah. Pa nivelet e duhura të insulinës, ndodh sheqeri i lartë në gjak, duke dëmtuar potencialisht organet dhe nervat. Gjatë një periudhe kohe, diabeti mund të shkaktojë ngurtësim të enëve të gjakut, duke çuar në presion të lartë të gjakut.

Sëmundje vaskulare periferike

Sëmundja vaskulare periferike (PVD) është një çrregullim i qarkullimit të gjakut. Në PVD, enët e gjakut që çojnë gjak në dhe nga organe si zemra dhe truri mund të ngushtohen ose madje të bllokohen, duke ulur rrjedhën e gjakut. Enët e gjakut gjithashtu mund të kenë spazma, duke çuar në ngushtim të përhershëm. Individët me PVD mund të kenë masa të ndryshme të presionit të gjakut në secilin krah.

PVD shkakton dhimbje dhe lodhje, veçanërisht me stërvitje. Kjo gjithashtu mund të shkaktojë presion të lartë të gjakut. Presioni i lartë i gjakut mund të shkaktojë gjithashtu PVD, kështu që monitorimi i presionit të gjakut dhe marrja e leximeve të sakta është e rëndësishme.

Obeziteti

Obeziteti (i quajtur edhe adipozitet) është lidhur fort me ndryshimet e presionit të gjakut ndërmjet krahëve. Kontrollimi i rregullt i të dy krahëve për matjet e presionit të gjakut mund t’i ndihmojë mjekët të përcaktojnë rrezikun për kushte të ndryshme si hipertensioni ose diabeti që mund të prekin njerëzit me obezitet.

A ka përparësi për të matur presionin e gjakut në të dy krahët?

Ka shumë përparësi për të matur presionin e gjakut në të dy krahët.

Matja e të dy krahëve mund t’i ndihmojë mjekët të përcaktojnë më mirë rrezikun për kushtet dhe dëmtimin e organeve të lidhura me hipertensionin dhe t’u japë atyre një pamje më të mirë të përgjithshme të shëndetit.