Jeni ndjerë ndonjëherë në mënyrë të pakëndshme të ngopur pas një vakti? Ndoshta edhe e keni pyetur veten nëse mund të ndiheni më mirë me pantallona më të lira. Nëse është kështu, jeni njohur me fryrjen e barkut.
Në thelb, fryrja ndodh për shkak të një niveli të tepërt të lëndëve të ngurta, lëngjeve ose gazit në sistemin tretës. Shpesh ngatërrohet me mbledhjen e ujit, por ato nuk janë e njëjta gjë.
Fryrja është më specifike për barkun dhe lidhet me dietën, stresin dhe stilin e jetës.
Fryrja shpesh përfshin dhimbje, gërvishtje, gaz të tepërt ose gjëmim të barkut. Gjithashtu mund të bëj barkun të duket i fryrë, ose më i madh se zakonisht.
Në shumicën e rasteve, fryrja është e përkohshme dhe nuk paraqet ndonjë shqetësim serioz.
Çfarë e shkakton fryrjen e barkut?
Ka shumë shkaqe të ndryshme të fryrjes. Mund të jetë aq e thjeshtë sa të hash shumë shpejt, shumë sasi, tretje e ngadaltë ose të hash shumë kripë ose pije të gazuara. Ose mund të jetë po aq e nuancuar sa gjumi i dobët, stresi kronik, hormonet e çekuilibruar ose ndjeshmëria ushqimit. ”
Sidoqoftë, shpesh mund të gjurmoni fryrjen në dietën tuaj.
Shpjegimet e mundshme përfshijnë:
Të ngrënit shumë shpejt. Ju gjithashtu mund të jeni duke ngrënë nëse vazhdimisht ndiheni të pakëndshëm pas ngrënies. Ushqimi i tepërt mund t’ju lërë një siklet të ngjashëm në bark.
Alergjitë ushqimore dhe intolerancat. Alergjenët e zakonshëm si laktoza, fruktoza, vezët, gruri, soja dhe gluteni mund të shkaktojnë prodhim të tepërt të gazit dhe fryrje, ndër simptoma të tjera.
Pije të gazuara ose pirja përmes një pipe. Bakteret në zorrë prodhojnë gazra, por gjithashtu gëlltisni ajrin, një lloj tjetër gazi, kur hani dhe pini. Pijet e gazuara e përkeqësojnë këtë duke lëshuar dioksid karboni në stomak. Përdorimi i një pipe, ngrënia shumë shpejt dhe madje edhe të folurit gjatë ngrënies mund të rrisin sasinë e ajrit të gëlltitur.
Ushqime që shkaktojnë gazra. Ushqimet e pasura me fibra, si fasulet, thjerrëzat dhe drithërat e plota, gjithashtu mund të rrisin prodhimin e gazit.
Disa ushqime të caktuara. Disa karbohidrate, përfshirë grurin, qepët, hudhrat, mollët, dardhat dhe shalqirin, ndër të tjera, mund të shkaktojnë fryrje, veçanërisht tek njerëzit me sindromën e zorrëve të irritueshme.
Ëmbëlsuesit. Ëmbëlsuesit, që gjenden shpesh në ushqimet pa sheqer dhe çamçakëzat, mund të shkaktojnë probleme me tretjen që përfshijnë fryrjen e barkut.
Ndryshimet hormonale. Fryrja zakonisht ndodh para ose gjatë menstruacioneve.
Sa kohë duhet që fryrja të largohet?
“Format më të zakonshme të fryrjes kanë tendencë të largohen në më pak se një ditë, pasi sistemi gastrointestinal përpunon gjithçka që shkakton fryrjen e barkut.
Përcaktimi i shkakut të fryrjes mund të jetë një hap i parë i dobishëm, pasi shpejtësia me të cilën zmadhohet fryrja mund të varet nga shkaktari themelor.