MENU
klinika

Analiza nga The Economist

Tre kërcënimet për rimëkëmbjen ekonomike

29.11.2021 - 11:42

Lajmet, me afrimin e dyvjetorit të pandemisë, mund të jenë më të mira. Shfaqja e një varianti të Covid-19, të etiketuar Omicron, ka ndezur një valë shitjesh në tregjet financiare, me sa duket nga shqetësimi se një lloj i ri shumë i transmetueshëm i virusit mund të frenojë rikuperimet ekonomike në mbarë botën. Megjithatë, edhe nëse Omicron rezulton i menaxhueshëm, viti 2022 do të jetë ndoshta një vit i mundimshëm ekonomikisht, pasi vendet janë të shtrydhura mes dy forcave të frikshme ekonomike: politikës monetare më të shtrënguar amerikane dhe rritjes më të ngadaltë në Kinë.

Amerika dhe Kina janë mbi ekonominë globale: së bashku, ato përbëjnë 40% të PBB-së globale sipas kursit të këmbimit të tregut. Megjithatë, dy gjigantët priren të ndikojnë në ekonomitë e tjera në mënyra të ndryshme. Për shumë vende në zhvillim, rritja e fortë në Amerikë është një thikë me dy tehe. Efekti ekspansionist i shpenzimeve të familjeve të saj shpesh errësohet nga efekti i politikës së saj monetare, duke pasur parasysh rolin kritik të dollarit dhe bonove të thesarit në sistemin financiar global. Politika më e rreptë monetare amerikane shpesh shoqërohet me një rënie të oreksit global për rrezik. Flukset e kapitalit drejt tregjeve në zhvillim priren të pakësohen; Forcimi i dollarit redukton flukset tregtare për shkak të rolit të monedhës së gjelbër në faturimin e tregtisë.

Efekti i Kinës në botë është më i drejtpërdrejtë. Ajo është, me një diferencë të madhe, konsumatori më i madh në botë i aluminit, qymyrit, pambukut dhe kokrrave të sojës, midis mallrave të tjera, dhe një importues i madh i mallrave duke filluar nga pajisjet kapitale te vera. Kur Kina lëkundet, eksportuesit në mbarë botën e ndjejnë dhimbjen.

Viti i ardhshëm nuk do të jetë hera e parë që ekonomitë do të detyrohen të lundrojnë në ujërat e pabesë midis dy rreziqeve. Në mesin e viteve 2010, tregjet e pambrojtura në zhvillim u shtrënguan nga një dollar në rritje, pasi Rezerva Federale tërhoqi mbështetjen monetare të ofruar gjatë krizës globale financiare, ndërsa një raund i menaxhuar keq i liberalizimit të tregut financiar dhe shtrëngimi i kredisë shkaktoi një rënie në Kinë. Rritja në tregjet në zhvillim, duke përjashtuar Kinën, u ul nga 5.3% në 2011 në vetëm 3.2% në 2015.

Shtrydhja këtë herë mund të jetë më e dhimbshme. Në vitet 2010, një rimëkëmbje e dobët dhe inflacioni kokëfortë i ulët e detyruan Fed-in të ecë ngadalë. Kanë kaluar më shumë se dy vjet e gjysmë midis njoftimit të Fed për synimin e saj për të reduktuar blerjet e aseteve dhe rritjes së parë të normës së saj të politikës. Këtë herë, përkundrazi, 12 muajt pas shpalljes së Fed-it për planin e saj për të filluar zvogëlimin në nëntor ka të ngjarë të përfshijnë një ndalim të plotë të blerjes së obligacioneve dhe, sipas çmimeve të tregut, të paktën dy rritje të normave të interesit.

Kina, nga ana e saj, duket se është në rrezik më të madh për një ulje të vështirë sot sesa ishte një gjysmë dekade më parë. Më pas, qeveria iu përgjigj ngadalësimit të rritjes duke hapur çezmat e kredisë, duke ndihmuar në rifryrjen e flluskës së banesave. Tregu i pronave që atëherë është bërë më i tejzgjeruar dhe ngarkesa e borxhit të familjeve dhe firmave është rritur. Zyrtarët ekonomikë tani japin paralajmërime të rregullta, ogurzeza për rregullimin e ardhshëm. Ndonëse FMN-ja ende parashikon që Kina do të rritet me 5.6% në 2022, kjo do të ishte, me përjashtim të vitit 2020, norma më e ulët që nga viti 1990.

Rëndësia e Kinës për ekonominë globale është rritur vetëm që nga viti 2010. Dhe bota mbetet e ndjeshme ndaj goditjeve. Ngarkesat e borxhit u rritën gjatë pandemisë; Përhapja e vazhdueshme e Covid-19 ka të ngjarë të vendosë kërkesa të mëtejshme ndaj qeverive. Analiza e episodeve të kaluara të shtrëngimit të Fed sugjeron se një rritje e normave të interesit e nxitur nga kërkesa e fortë amerikane është modestisht e dobishme për ekonomitë në zhvillim me një bazë të shëndoshë makroekonomike. Por për ekonomitë më të brishta, mund të jetë destabilizuese.

Për të vlerësuar se cilat vende përballen me shtrëngimin më të madh nga politikat më të shtrënguara monetare amerikane, The Economist ka mbledhur të dhëna mbi disa variabla kyç makroekonomikë për 60 ekonomi të mëdha, si të pasura ashtu edhe në zhvillim. Deficitet e mëdha të llogarisë korrente, nivele të larta të borxhit (dhe borxhi afatshkurtër që u detyrohet të huajve veçanërisht), inflacioni i shfrenuar dhe rezervat e pamjaftueshme të këmbimit valutor, të gjitha këto sjellin probleme për ekonomitë që përballen me flukset e paqëndrueshme të kapitalit ndërsa politika amerikane shtrëngohet.

Kombinimi i performancës së vendeve për këta tregues jep një “indeks cenueshmërie”, në të cilin rezultatet më të larta përkthehen në brishtësi më të madhe. Presioni është tashmë në disa vende. Argjentina, e cila kryeson listën, përballet me një normë inflacioni mbi 50% dhe një krizë ekonomike të thelluar. Bazat e Turqisë duken pak më mirë, por vështirësitë e saj janë të komplikuara nga dëshira kokëfortë e qeverisë për të ulur normat e interesit përballë çmimeve në rritje. Lira është goditur, duke humbur gati 40% kundrejt dollarit në 2021, duke ulur fuqinë blerëse të pagave dhe pensioneve të turqve.

Ngarkesat shumë të larta të borxhit në disa vende të pasura i shtyjnë ato në listë. Tregjet zakonisht i japin botës së pasur më shumë hapësirë, por nëse kushtet financiare globale shtrëngohen ndjeshëm, atëherë liderët evropianë mund të kenë nevojë të bëjnë më shumë për të bindur lojtarët se Greqia nuk do të lejohet të bjerë në telashe serioze. Ndër ekonomitë e mëdha në zhvillim, Brazili duket më i cenueshëm.

Renditja e të njëjtave 60 ekonomi sipas eksporteve të tyre në Kinë, si pjesë e PBB-së së tyre, jep një indeks vulnerabiliteti ndaj kontinentit. Shumë nga eksportuesit më të mëdhenj në Kinë, si Singapori dhe Koreja e Jugut, janë lidhje kritike në zinxhirët e furnizimit prodhues. Këto duhet të jenë të patrazuara ndërsa ekonomia e brendshme e Kinës ngadalësohet, për sa kohë që amerikanët vazhdojnë të bëjnë blerje. Rritja e dobët kineze mund të godasë Australinë, e cila eksporton burime në Kinë, dhe Gjermaninë, firmat e pajisjeve industriale të së cilës varen shumë nga klientët kinezë. Por në rrezik më të madh janë eksportuesit më të varfër të mallrave që kanë ndihmuar të ushqehet popullsia e Kinës dhe të sigurojë bumin e saj ndërtimor.

Ky matës i ekspozimit ndaj Kinës mund të krahasohet më pas me masën tonë të cenueshmërisë ndaj shtrëngimit të politikës monetare amerikane. Fatet e disa vendeve janë më të lidhura me njërin nga gjigantët sesa me tjetrin. Të tjerët, si Brazili dhe Kili, duket se kanë më shumë gjasa të vuajnë nga një goditje e dyfishtë. Pavarësisht niveleve të larta të borxhit dhe inflacionit në rritje, çmimet e larta të mallrave i kanë mundësuar Brazilit të ruajë pothuajse besimin e investitorëve. Një ekonomi e zbutur kineze mund ta privojë Brazilin nga ky përfitim, duke çuar në një rënie të monedhës, inflacion edhe më të lartë dhe mundësinë e krizës ekonomike.

Kushtet mund të përkeqësohen nëse politika më e shtrënguar monetare amerikane përkeqëson një ngadalësim kinez. Megjithëse grumbulli i madh i rezervave valutore të Kinës i siguron asaj një tampon, ajo gjithashtu ka marrë flukse të mëdha financiare gjatë dy viteve të fundit, të cilat kanë rritur vlerën e juanit. Pretendimet e bankave globale ndaj Kinës u rritën me gati 200 miliardë dollarë nga viti 2020 në 2021, në gati 1 trilion dollarë. Një zbutje e papritur e këtyre flukseve mund të çojë në një zhvlerësim të mprehtë, jo ndryshe nga ai që destabilizoi tregjet në mesin e viteve 2010.

Shfaqja e Omicron shton pasiguri të re. Dihet ende pak për dëmin ekonomik që mund të shkaktojë varianti. Ndërsa çmimet e aksioneve ranë më 26 nëntor, investitorët ulën pritjet e tyre për ritmin e rritjes së normës amerikane vitin e ardhshëm. Por kjo mund të mos sjellë shumë lehtësim për ekonomitë e dobëta. Shumë monedha ranë kundrejt dollarit mes një fluturimi drejt sigurisë. Kjo, nëse vazhdon, nuk është e ndryshme me efektet e shtrëngimit të qëndrueshëm monetar amerikan. Nëse Omicron do të frenonte gjithashtu tregtinë dhe rritjen, atëherë përhapja e tij do të përforconte më tej presionet me të cilat përballen ekonomitë e cenueshme. Lundrimi nuk do të jetë i qetë.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga The Economist

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Më shumë falimentime se vrasje...

“Nuk është krizë shëndetësore, por ekonomike”

Nga Bloomberg/ "Ne kemi rrugë të gjatë..."

“Ekonomia amerikane ‘gati të shqyhet’!”

Nga Bloomberg/ Nga SHBA tek Japonia

‘Lulëzojnë’ fabrikat botërore

Nga Financial Times/ Çmimet e ushqimeve dhe konsumatori

“Nuk shqetësohem për bukën sot, por për nesër!”