MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

Ulçera në stomak/ A ndikon ushqimi pikant dhe stresi?

25.11.2021 - 10:45

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: Ulçera në stomak/ A ndikon ushqimi pikant dhe stresi?

Mjeku: Kjo nuk është e vërtetë.

Shumica e ulçerave të stomakut shkaktohen nga Helicobacter pylori (H. pylori), një lloj bakteri, ose përdorimi afatgjatë i barnave anti-inflamatore josteroidale (NSAIDs) si ibuprofeni, aspirina dhe naprokseni.

Në rastin e infeksionit H. pylori, antibiotikët mund të trajtojnë infeksionin. Ulçera e shkaktuar nga NSAID-të shërohen duke ndërprerë ilaçet kundër dhimbjeve dhe duke marrë antacidet dhe medikamente që ulin acidin e stomakut.

Është një mit që ushqimet pikante dhe stresi shkaktojnë ulçerë, por është e vërtetë që ato mund të përkeqësojnë simptomat e ulcerës. Kanceri mund të shkaktojë gjithashtu ulçera në stomak, megjithëse kjo është e rrallë.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.