MENU
klinika

Derisa të afrohen muajt e ngrohtë

7 ushqimet që bëni mirë t’i shmangni këtë periudhë

08.12.2021 - 21:36

Produktet e freskëta dhe me lëng mund të duken si një mundësi e shkëlqyer për të ndriçuar ditët tuaja të dimrit, megjithatë, duhet të kemi parasysh që në këto muaj më të ftohtë, shumica e tyre dërgohen nga rajone të ngrohta.

Gjatë këtij procesi, vlerat e tyre të dobishme mund të zbehen, duke i lënë ato me pak ose pa vlerë ushqyese. Në fakt, disa ushqime të shijshme që prodhohen në vend mund të jenë vërtet të dëmshme kur konsumohen gjatë dimrit.

Cilat janë ato:

Asparagu
Koha më e mirë për të provuar asparagët është pranvera, sezoni i saj natyral. Në dimër, asparagu transportohet në distanca të gjata nga Peruja ose Kina. Gjatë kësaj periudhe jo vetëm që fillon të venitet shija dhe cilësia e tyre, por edhe vitaminat zhduken. Shumë elementë të dobishëm zhduken gjatë kohës së dërgesës, duke e bërë atë më pak ushqyese për ne.

Zarzavatet e mbushura
Ato janë të lara dhe të prera paraprakisht për ne. Sidoqoftë, para-larja e tillë mund të dëmtojë fibrat e zarzavateve dhe të çojë në humbjen e vitaminave në to. Në fund, ne kemi ngelur me një produkt më pak të mirë, më pak të shëndetshëm. Më mirë të presësh për stinët e ngrohta për t’i blerë ato të rritura mjaftueshëm dhe të freskëta.

Luleshtrydhet dhe boronicat
Luleshtrydhet janë të pasura me vitaminë C të cilat ndikojnë tek prodhimi i kolagjenit. Boronicat ndihmojnë për të parandaluar kancerin e lëkurës dhe për të rritur aktivitetin e trurit. Por është më mirë të konsumoni vetëm manaferrat e rritura në vend. Ato që transportohen nga mijëra kilometra larg nuk do të kenë shumë aromë ose lëndë ushqyese.

Misrat
Misri rritet vetëm në verë dhe në asnjë stinë tjetër. Pra, misri që gjeni në supermarketin tuaj lokal mund të mos jetë aq i freskët sa mendoni. Në vend të kësaj, ato mund të jenë ose të ngrira ose të mbetura nga vera e mëparshme.

Produktet e bulmetit
Disa produkte si gjiza dhe qumështi duhet të konsumohen me kujdes gjatë dimrit. Gjiza mund të rrisë sekretimin e mukusit nga gjëndrat dhe mund të ndikojë në gjendjen e përgjithshme të trupit. Njerëzit të cilët tashmë kanë kollë ose ftohje ose që vuajnë nga astma mund të përkeqësojnë problemin duke e konsumuar qumështin. Kjo sepse mund të shkaktojë gëlbazë.

Sheqeri
Rezulton se sheqeri mund të nxisë depresionin, veçanërisht në dimër. Marrja e sheqerit shkakton proceset e inflamacionit në trupin tuaj dhe zvogëlon lëshimin e dopaminës, një element që luan një rol në mënyrën se si ndjejmë kënaqësi. Dimri është tashmë një sezon mjaft i zymtë për shumë njerëz dhe konsumimi shtesë i sheqernave mund ta bëjë atë edhe më keq.

Mishi i kuq
Mishi i kuq është një burim i shkëlqyer i proteinave, që është i nevojshëm për forcimin e muskujve dhe metabolizmit. Sidoqoftë, konsumimi i shpeshtë i tij mund të shkaktojë një përqendrim të mukusit në fytin tuaj. Eshtë më mirë të zgjidhni të hani mish pule ose peshk gjatë këtij sezoni.