Qofshin të pjekura, të skuqura, të ziera apo në avull, patatet janë një nga ushqimet më të njohura në dietën e njeriut.
Ato janë të pasura me kalium dhe vitamina B, dhe lëkura është një burim i shkëlqyer i fibrave.
Megjithatë, nëse keni diabet, mund të keni dëgjuar se duhet të kufizoni ose shmangni patatet.
Në fakt, ka shumë keqkuptime rreth asaj se çfarë duhet të hanë dhe çfarë nuk duhet të hanë njerëzit me diabet. Shumë njerëz supozojnë se për shkak se patatet janë të larta në karbohidrate, ato janë të ndaluara nëse keni diabet.
E vërteta është se njerëzit me diabet mund të hanë patate në shumë forma, por është e rëndësishme të kuptojmë efektin që ato kanë në nivelet e sheqerit në gjak dhe madhësinë e porcionit që është e përshtatshme.
Ky artikull ju tregon gjithçka që duhet të dini për patatet dhe diabetin.
Si ndikojnë patatet në nivelin e sheqerit në gjak?
Ashtu si çdo ushqim tjetër që përmban karbohidrate, patatet rrisin nivelet e sheqerit në gjak.
Kur i hani ato, trupi i zbërthen karbohidratet në sheqerna të thjeshta që lëvizin në qarkullimin e gjakut. Kjo është ajo që shpesh quhet rritje e niveleve të sheqerit në gjak.
Hormoni i insulinës lëshohet më pas në gjak për të ndihmuar transportimin e sheqernave në qeliza në mënyrë që ato të mund të përdoren për energji.
Tek njerëzit me diabet, ky proces nuk është aq efektiv. Në vend që sheqeri të lëvizë nga gjaku në qelizat, ai mbetet në qarkullim, duke mbajtur nivelet e sheqerit në gjak më të larta për më gjatë.
Prandaj, ngrënia e ushqimeve me shumë karbohidrate dhe/ose pjesë të mëdha mund të jetë e dëmshme për njerëzit me diabet.
Në fakt, diabeti i menaxhuar keq lidhet me dështimin e zemrës, goditjen në tru, sëmundjen e veshkave, dëmtimin e nervave, amputimin dhe humbjen e shikimit.
Prandaj, zakonisht rekomandohet që njerëzit me diabet të kufizojnë marrjen e karbohidrateve të tretshme. Kjo mund të variojë nga një konsum shumë i ulët i karbohidrateve prej 20-50 gram në ditë deri në një kufizim të moderuar prej 100-150 gram në ditë
Sasia e saktë ndryshon në varësi të preferencave tuaja dietike dhe qëllimeve mjekësore
Megjithatë, për shkak të përmbajtjes së tyre të lartë të karbohidrateve, duhet të kufizoni madhësinë e porcioneve dhe të hani gjithmonë lëkurën.
Përveç kësaj, është më mirë t’i përmbaheni zierjes, pjekjes ose avullit dhe shmangni patatet e skuqura, të cilat janë të larta në kalori dhe yndyrna jo të shëndetshme.
Nëse jeni duke luftuar për të bërë zgjedhje të shëndetshme për të menaxhuar diabetin, konsultohuni me mjekun, dietologun ose profesionistin e diabetit.