MENU
klinika

Ja ç’duhet të dini

A mund të shkaktojë artriti psoriatik ethe?

11.12.2021 - 14:56

Artriti psoriatik (PsA) është një gjendje inflamatore kronike që prek rreth 20 deri në 30 përqind të njerëzve me psoriazë.

Mund të shkaktojë dhimbje dhe ngurtësi, si dhe ënjtje në nyje, gishta, shpinë dhe në zonat ku tendinat ose ligamentet ngjiten në kockë. Njerëzit me PsA gjithashtu mund të kenë simptoma të lëkurës, thonjve, syve dhe zorrëve.

Nëse zhvilloni ethe me PsA, ajo mund të lidhet me vetë sëmundjen ose me një gjendje tjetër shëndetësore, siç është një infeksion. Shkaku i temperaturës do të përcaktojë planin tuaj të rekomanduar të trajtimit.

Ethet në artritin psoriatik

Disa njerëz me PsA zhvillojnë një temperaturë të ulët gjatë një shpërthimi, që ndodh kur gjendja bëhet më aktive.

PsA është një sëmundje autoimune. Kjo do të thotë se sistemi imunitar sulmon indet e trupit. Inflamacioni dhe ethet janë të dyja përgjigje imune.

Njerëzit me PsA kanë gjithashtu më shumë gjasa të zhvillojnë kushte të tjera inflamatore shëndetësore, duke përfshirë kolitin ulceroz dhe sëmundjen Crohn. Këto sëmundje inflamatore të zorrëve (IBDs) mund të shkaktojnë ethe.

Temperatura mund të jetë gjithashtu një shenjë e infeksionit. Sipas një rishikimi të vitit 2020, disa studime kanë lidhur PsA me rritjen e rrezikut të infeksionit. Kjo mund të jetë për shkak të vetë gjendjes, efekteve anësore të disa ilaçeve ose të dyjave.

Si një efekt anësor, mund t’ju bëjë të prekshëm ndaj infeksioneve të caktuara, duke përfshirë infeksione potencialisht serioze si:

tuberkulozi

pneumoni

Medikamente të ndryshme duket se rrisin rrezikun e infeksioneve të ndryshme.

Diagnoza dhe trajtimi

Nëse keni PsA dhe keni ethe, kontaktoni një mjek.

Në disa raste, ilaçet kundër temperaturës pa recetë, si acetaminofeni (Tylenol) ose ibuprofeni (Advil, Motrin) mund të jenë të mjaftueshëm për të trajtuar ethet. Megjithatë, këto mund të mos adresojnë shkakun themelor të etheve.

Për të diagnostikuar shkakun e etheve, një mjek mund të:

Pyes për simptomat tuaja

Të kryej një provim fizik

Të urdhërojë analiza gjaku, teste jashtëqitjeje, teste imazherike ose analiza të tjera

Nëse ethet shkaktohen nga një infeksion, plani i trajtimit të rekomanduar nga mjeku do të varet nga lloji dhe ashpërsia e infeksionit.

Në disa raste, ata mund të përshkruajnë ilaçe ose terapi të tjera. Në raste të tjera, ju mund të jeni në gjendje të shëroheni pa trajtim. Një infeksion i rëndë mund të kërkojë shtrimin në spital për t’u trajtuar.

Nëse ethet janë të lidhura me IBD ose një gjendje tjetër kronike, mjeku mund t’ju ndihmojë të kuptoni opsionet tuaja të trajtimit.