MENU
klinika

Ç’duhet të dini

Çfarë është akalazia?

04.12.2021 - 15:31

Akalazia është një gjendje e rrallë por serioze që prek ezofagun, tubin që çon ushqimin nga fyti në stomak.

Me akalazinë, sfinkteri i poshtëm i ezofagut (LES) nuk arrin të hapet gjatë gëlltitjes. Kjo unazë muskulore mbyll ezofagun nga stomaku në shumicën e kohës, por hapet kur gëlltitni në mënyrë që ushqimi të kalojë. Kur nuk hapet, ushqimi mund të grumbullohet brenda ezofagut.

Simptomat e kësaj gjendje kanë tendencë të shfaqen gradualisht dhe ato mund të përkeqësohen me kalimin e kohës. Përfundimisht, mund të bëhet e vështirë për të gëlltitur lëngje ose ushqim, por trajtimi mund të ndihmojë.

Kush sëmuret nga akalazia?

Akalazia është një gjendje mjaft e rrallë.

Kjo gjendje duket se prek njerëzit e të gjitha gjinive me përafërsisht të njëjtat ritme. Është më pak e zakonshme tek fëmijët: Më pak se 5 për qind e rasteve të akalazisë diagnostikohen te fëmijët nën moshën 16 vjeç.

Ndërsa të rriturit e çdo moshe mund të kenë akalazi, ajo zhvillohet më së shpeshti pas moshës 30 dhe para moshës 60 vjeç.

A është serioze akalazia?

Pa trajtim, akalazia mund të shkaktojë komplikime serioze shëndetësore, duke përfshirë:

Megaezofag. Kjo i referohet një ezofagu të zgjeruar dhe të dobësuar.

Ezofagiti. Kjo i referohet acarimit dhe inflamacionit në ezofag.

Perforimi i ezofagut. Një vrimë mund të krijohet në muret e ezofagut nëse ato dobësohen shumë nga ushqimi i mbështetur. Nëse kjo ndodh, do të keni nevojë për trajtim mjekësor menjëherë për të parandaluar infeksionin.

Pneumonia aspirative. Kjo ndodh kur grimcat e ushqimit dhe lëngjeve të bllokuara në ezofag hyjnë në mushkëri

Akalazia gjithashtu mund të rrisë shanset për të zhvilluar kancer të ezofagut.

Nuk ka kurë për akalazinë, kështu që edhe me trajtim, simptomat mund të mos largohen plotësisht. Ju mund të keni nevojë të bëni procedura të shumta dhe të bëni ndryshime të përhershme të stilit të jetesës, duke përfshirë:

duke ngrënë vakte më të vogla

shmangia e çdo ushqimi që shkakton urth

lini duhanin, nëse pini duhan

duke fjetur i mbështetur në vend që të shtriheni

Shkaqet

Ekspertët nuk e dinë saktësisht se çfarë e shkakton akalazinë, megjithëse shumë besojnë se shkaktohet nga një kombinim faktorësh, duke përfshirë:

Faktorë gjenetik ose histori familjare

një gjendje autoimune, ku sistemi imunitar i trupit sulmon gabimisht qelizat e shëndetshme në trupin. Degjenerimi i nervave në ezofag shpesh kontribuon në simptomat e avancuara të akalazisë.

dëmtimi i nervave në ezofag ose LES

Disa kanë teorizuar se infeksionet virale mund të nxisin një përgjigje autoimune, veçanërisht nëse keni një rrezik gjenetik më të lartë të gjendjes.

Simptomat

Njerëzit me akalazi zakonisht përjetojnë disfagi, ose probleme me gëlltitjen dhe ndjenjën sikur ushqimi ka ngecur në ezofag. Disfagia mund të shkaktojë kollë dhe të rrisë rrezikun e thithjes dhe mbytjes nga ushqimi.

Simptoma të tjera të mundshme përfshijnë:

dhimbje ose parehati në gjoks

humbje peshe e pashpjegueshme

urth

dhimbje të forta ose siklet pas ngrënies

goje e thate

sytë e thatë

Ju gjithashtu mund të keni regurgitim ose kthim prapa të ushqimit. Këto simptoma mund të ndodhin me kushte të tjera gastrointestinale, të tilla si refluksi acid. Në fakt, njerëzit me akalazi ndonjëherë së pari marrin një diagnozë të gabuar të sëmundjes së refluksit gastroezofageal (GERD).

Trajtimi nuk mund ta kurojë plotësisht gjendjen, por mund të ndihmojë të:

përmirësoni aftësinë për të gëlltitur

zvogëloni simptoma të tjera, si dhimbje dhe regurgitim

zvogëloni shanset e një ezofagu të zmadhuar anormalisht

Perspektiva për këtë gjendje ndryshon. Marrja e një diagnoze më shpejt se sa vonë mund t’ju ndihmojë të merrni trajtim për të përmirësuar simptomat përpara se ato të bëhen të rënda.

Ju mund të keni nevojë për trajtime të shumta përpara se simptomat të përmirësohen. Sidoqoftë, mbani në mend se nëse një trajtim nuk funksionon, ju keni mundësi të tjera për t’u marrë në konsideratë. Një mjek mund të rekomandojë kirurgji nëse një procedurë e zgjerimit nuk funksionon.

Hulumtimet e vjetra sugjerojnë se ndërsa akalazia mund të shkaktojë komplikime shëndetësore, ajo nuk duket të ketë një ndikim të rëndësishëm në jetëgjatësi.