MENU
klinika

Nga Project Syndicate

Financa dixhitale pa kriptovaluta

05.12.2021 - 15:04

Kur CEO i Tesla, Elon Musk promovoi kriptovalutat Dogecoin dhe Bitcoin, çmimet e tyre u rritën. Ndërsa disa vende po mbajnë një qëndrim pritës ndaj parave dixhitale private, El Salvador ka përqafuar Bitcoin si një monedhë zyrtare. Dhe Departamenti i Shërbimeve Financiare të Shtetit të Nju Jorkut (NYDFS) ka qenë i zënë me lëshimin e licencave (dhe mbledhjen e tarifave) për njerëzit që duan të krijojnë dhe tregtojnë kriptovaluta. Duke marrë drejtimin e kundërt, Kina kohët e fundit ka ndaluar si minierat e kriptomonedhave ashtu edhe përdorimin e tyre si një mjet këmbimi.

Duke pasur parasysh përgjigjet e ndryshme të politikave, si duhet të vlerësojmë kostot dhe përfitimet sociale të llojeve të ndryshme të monedhës dixhitale? Le të shqyrtojmë kriptovalutat me lundrim të lirë, monedhat e qëndrueshme dhe monedhat dixhitale të bankës qendrore (CBDC).

Çmimet e kriptomonedhave lundruese të lira,nga të cilat Bitcoin është shembulli më i famshëm, nuk janë të ankoruara me asnjë aktiv tjetër. Pavarësisht rritjes së shpejtë të tyre, është e rëndësishme të mbani mend se kriptovalutat nuk kanë vlerë themelore të brendshme dhe për këtë arsye janë të prekshme ndaj rrëzimeve të çmimeve.

Rritja e fundit e çmimeve të kriptomonedhave kujton flluskën e çmimeve të tulipanëve të shekullit të shtatëmbëdhjetë në Holandë, kur një rritje fillestare e çmimit tërhoqi më shumë blerës në treg, duke i rritur më tej çmimet. Por, si me maninë e tulipanëve, disa lajme në dukje të rastësishme në të ardhmen mund t’i japin fund bumit të kriptomonedhave, duke shkaktuar një spirale në rënie të çmimeve ndërsa pronarët ekzistues nxitojnë drejt daljes.

Një tërheqje e kriptomonedhave për investitorët dhe spekulatorët është se ato i ngjajnë një bilete llotarie – ndërkohë që humbja e mundshme është e kufizuar në atë që paguani për të, fitimet e mundshme mund të jenë të mëdha. Megjithëse na mungojnë të dhënat e sakta se kush po tregton kriptovaluta, hulumtimi mbi biletat e lotarisë sugjeron se investitorët më pak të pasur kanë më shumë gjasa të tërhiqen në këtë treg. Shkëmbimet e kriptove si Coinbase e kanë bërë blerjen e kriptomonedhave po aq të lehtë sa blerja e një bilete llotarie, me tregtinë minimale deri në 2 dollarë. Kjo do të thotë se çdo rënie e çmimeve në të ardhmen ka të ngjarë të dëmtojë segmentin e shoqërisë më pak të aftë për të përballuar një rënie të kursimeve të tyre.

Ndryshe nga kriptovalutat me luhatje të lirë, vlera e monedhave të qëndrueshme është e lidhur ose me një monedhë zyrtare si dollari amerikan ose jeni japonez, ose me një mall të çmuar si ari ose nafta, dhe kështu kanë një ankorë të natyrshme për çmimet e tyre. Por investitorët duhet së pari të pyesin nëse një emetues stabilcoin po e mbështet plotësisht monedhën e tyre me shumën ekuivalente të aktiveve bazë. Përndryshe, vlera e brendshme e monedhës së qëndrueshme duhet të pasqyrojë rrezikun që, në një përplasje të madhe tregu, ofruesi i monedhave mund të mos ketë rezerva të mjaftueshme për t’i konvertuar të gjitha monedhat e tyre në aktive me cilësi të lartë pa vendosur një prerje flokësh në vlerën e premtuar.

Edhe ofruesit e stablecoin që premtojnë të mbajnë kolateral të plotë duhet të kenë rezervat e tyre të audituara rregullisht dhe në mënyrë të pavarur. Subjektet si NYDFS që lëshojnë licenca operimi për ofruesit e monedhave zakonisht nuk e kryejnë një funksion të tillë.

Në vendet që kanë një histori me inflacion të lartë ose hiperinflacion, si disa në Amerikën Latine dhe Afrikë, mund të ketë një rast për përdorimin e monedhave të qëndrueshme si një mjet këmbimi. Por për shumicën e vendeve me një politikë monetare të menaxhuar në mënyrë të arsyeshme, monedhat e qëndrueshme mund të minojnë efektivitetin e politikës duke e bërë likuiditetin e përgjithshëm në ekonomi më pak të kontrollueshëm nga bankat qendrore. Për më tepër, si monedhat e qëndrueshme ashtu edhe kriptovalutat me lundrim të lirë mund të përdoren dhe janë përdorur për të pastruar para dhe për transaksione të tjera të paligjshme financiare.

E fundit, por jo më pak e rëndësishme, interesat kombëtare mund të përplasen. Në dhjetor 2020, për shembull, NYDFS miratoi GYEN, një monedhë stabile e lidhur me jenin. GYEN konsiderohet nga shteti i Nju Jorkut si një risi financiare dixhitale që gjeneron të ardhura dhe punësim për shtetin. Por nëse kjo monedhë stabile do të fitonte tërheqje të konsiderueshme si një mjet këmbimi në Japoni, atëherë kostot e saj të mundshme – duke përfshirë një humbje të të ardhurave nga seigniorage dhe ulje të efektivitetit të politikës monetare japoneze – do të ndiheshin atje.

CBDC-të janë një bast shumë më i mirë. Si fillim, ata mund t’i kursejnë qeverive miliarda dollarë duke hequr nevojën për të qarkulluar dhe mbajtur kartëmonedha dhe monedha. Shtetet e Bashkuara, për shembull, aktualisht shpenzojnë më shumë se 1 miliard dollarë çdo vit për prerjen, shtypjen dhe mirëmbajtjen e monedhave dhe kartëmonedhave. Kursimet që do të rezultojnë nga futja e një dollari zyrtar dixhital mund të përdoren për programe të tjera të dobishme shoqërore – të tilla si ofrimi i Medicaid falas për 31.1 milionë amerikanët që nuk mbulohen nga asnjë program sigurimi mjekësor, ose financimi i Fondit Kombëtar për Artet pesë. herë më shumë.

Për shkak se CBDC-të janë gjithashtu një mjet pagese që mund të përdoret në vend të një karte krediti, ato mund të ushtrojnë presion mbi ofruesit ekzistues të pagesave për t’u bërë më efikas dhe për të ulur tarifat e tyre të transaksionit. Konsumatorët dhe bizneset do të përfitojnë njësoj.

Për më tepër, për shkak se monedhat zyrtare dixhitale emetohen nga bankat qendrore, ato nuk cenojnë efektivitetin e politikës monetare. Dhe ndërsa të gjitha sistemet dixhitale të pagesave dhe transaksioneve ngrenë pyetje në lidhje me sigurinë e të dhënave dhe mbrojtjen e informacionit personal, CBDC-të kanë një shans të mirë sa alternativat e tyre të sektorit privat për të adresuar këto shqetësime.

Ndërsa CBDC-të do të ndihmojnë në përmirësimin e efikasitetit të sistemit financiar, kriptovalutat lundruese të lirë nuk kanë një të ardhme të ndritur dhe mbartin rrezikun e paqëndrueshmërisë financiare. Monedhat e qëndrueshme janë diku në mes. Për këto arsye, nuk duhet të habitemi kur shohim më shumë vende gjatë viteve të ardhshme që ndalojnë kriptovalutat lundruese të lirë si një mjet këmbimi, nxjerrin monedhat zyrtare dixhitale dhe vendosin rregulla strikte për monedhat e qëndrueshme.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Project Syndicate

Çfarë sjell ligji i ri për tatimin mbi të ardhurat

Qeveria tërhiqet nga strategjia që parashikonte rritje taksash

Po e përdor organizata energjinë si armë

OPEC vendos të ulë kuotat e prodhimit të naftës

Deutsche Welle/ Paketa e re e sanksioneve

BE pranon kufirin e çmimit të naftës ruse

"Viti 2023 do jetë edhe më i vështirë"

Balluku publikon vendimet e grupit të punës