MENU
klinika

Mite dhe fakte

Gjithçka që flitet mbi konsumimin e qumështit

08.12.2021 - 10:35

Mite dhe fakte rreth konsumit të qumështit. A duhet të pimë qumësht në moshën e rritur?Po rendisim disa mite e disa fakte rreth qumështit:

Mit: Qumështi mbron nga frakturat e kockave.
Fakt: Përkundrazi, vendet me konsum më te madh të qumështit kanë një shpeshtesi më të lartë të thyerjeve.

Mit: Qumështi ndihmon në kontrollin e peshës.
Fakt: Nuk ka asnjë provë që të mbështesë shtimin në peshë ose humbjen e peshës me konsumin e rregullt të qumështit.

Mit: Qumështi me pak yndyrë është më i mirë për ju sesa qumështi me yndyrë të lartë.
Fakt: Nuk ka prova që qumështi me pak yndyrë është më i shëndetshëm se qumështi me yndyrë të lartë.

Mit: Konsumimi i rregullt i qumështit rrit rrezikun e sëmundjeve të zemrës dhe vdekshmërisë së përgjithshme.
Fakti: Jo. Asnjë provë për të mbështetur kete nuk ka .

Mit: Hormonet në qumësht janë zbuluar se rrisin rrezikun e kancerit përfshirë kancerin e prostatës, endometriumit, gjirit dhe zorrës së trashë.
Fakt: Kjo është e vërtetë për kancerin e prostatës dhe endometriumit dhe më pak për kancerin e gjirit. Konsumi i qumështit është zbuluar se shoqërohet me një incidencë të zvogëluar të kancerit të zorrës së trashë.

Mit: Ne Kanada dhe Bashkimi Evropian eshte ndaluar qumështi nga lopët e trajtuara me somatotropinë të gjedhit për shkak të një rreziku më të lartë të kancereve të ndjeshme ndaj hormoneve tek njerëzit.
Fakti: Ata e ndaluan atë për shkak të dëmit që ajo kishte në mirëqenien e lopëve për shkak të mastitit, problemeve të këmbëve dhe uljes së pjellorisë.

Mit: Pirja e qumështit nuk ka një ndikim mjedisor.
Fakt: Efektet globale të ngrohjes të prodhimit të proteinave nga lopët jane 5-10 herë me te medha sesa e njëjta sasi e proteinave e marrë nga soja, bishtajoret ose kokrrat.

Mit: Ekzistojnë prova të mira për të mbështetur rekomandimet dietetike per te konsumuar jo me shume se (250 ml) qumësht në ditë.
Fakt: Ka pak prova për ta mbështetur shumë këtë. Mund te konsumohet maksimumi jo me shume se dyfishi i kesaj doze. Dhe mbani mend: Gjitarët pinë qumësht vetëm në periudhën e laktacionit të nënës së tyre. Pastaj stop. Njerëzit janë gjitarët e vetëm në planetin tone që pinë qumësht edhe kur jane ne moshe madhore.

Si përfundim mund të thuhet se nëse dikush është i kequshqyer me qasje të dobët në ushqime të tëra, ushqyesit dhe yndyra në qumësht mund të jenë të dobishëm. Por në ata njerez të rritur që hanë mirë dhe kanë akses në ushqime të plota, konsumi i rregullt i qumështit ka të ngjarë të mos jetë i dobishëm dhe faktorët e rritjes në qumësht mund të shkaktojnë dëm.

Shpërndaje