MENU
klinika

Ky mund të jëtë shkaku!

Keni dhimbje gjoksi në zonën e sipërme të brinjëve?

05.12.2021 - 13:51

Çfarë është Kostokondriti?

Kostokondriti është një inflamacion i kërcit në kafazin e kraharorit. Gjendja zakonisht prek kërcin ku brinjët e sipërme ngjiten me kockën e gjoksit, i njohur gjithashtu si sternum, në një zonë të njohur si nyja kostosternale ose kryqëzimi kostosternal.

Dhimbjet e gjoksit të shkaktuara nga kostokondriti mund të variojnë nga të lehta në të rënda. Rastet e lehta mund të bëjnë që gjoksi të ndjehet paksa i butë ose të ndjeni pak dhimbje kur e shtypni atë zonë.

Rastet më të rënda mund të përkeqësohen me lëvizje të caktuara si dhe me frymëmarrje të thella. Gjendja shpesh largohet brenda disa javësh ose muajsh, por disa raste mund të kërkojnë trajtim.

Cilat janë simptomat?

Njerëzit me kostokondrit shpesh përjetojnë dhimbje gjoksi në zonën e brinjëve të sipërme dhe të mesme në të dyja anët e kockës së gjoksit. Kjo dhimbje mund të rritet gradualisht me kalimin e kohës, ose të shfaqet papritur.

Simptomat shtesë mund të përfshijnë:

dhimbje që përkeqësohet kur jeni shtrirë

dhimbje që përkeqësohet kur ka presion në gjoks, si kur vendosni rripin e sigurimit

dhimbje që intensifikohet me kollë ose frymëmarrje të thella

dhimbje që rritet me aktivitetin fizik

Është e rëndësishme të theksohet se simptomat si shtrëngimi në gjoks dhe dhimbja rrezatuese mund të tregojnë kushte të tjera, duke përfshirë një atak në zemër. Kërkoni kujdes të menjëhershëm mjekësor nëse jeni duke përjetuar dhimbje të vazhdueshme dhe intensive në gjoks.

Shkaqet dhe faktorët e rrezikut

Shkaku i saktë i kostokondritit në shumicën e njerëzve është i panjohur. Por kushtet që mund ta shkaktojnë atë përfshijnë:

trauma në gjoks, si p.sh. goditje e hapur nga një aksident automobilistik ose rrëzim

tendosje fizike nga aktivitetet, të tilla si ngritja e peshave dhe ushtrimet e rënda

disa viruse ose gjendje të frymëmarrjes, si tuberkulozi, që mund të shkaktojnë inflamacion të kyçeve

kollë e rëndë

Ka disa kërkime që sugjerojnë se kostokondriti shfaqet më shpesh tek gratë, veçanërisht ato që janë atletë. Ju gjithashtu mund të jeni në një rrezik më të lartë për këtë gjendje nëse:

merrni pjesë në aktivitete me ndikim të lartë

kohët e fundit keni pasur një traumë fizike ose rënie që ka prekur zonën e gjoksit

kanë alergji dhe janë shpesh të ekspozuar ndaj irrituesve

Mjekimi

Kostokondriti mund të trajtohet në disa mënyra.

Shumica e rasteve të kostokondritit trajtohen me medikamente pa recetë. Nëse dhimbja është e lehtë deri në mesatare, mjeku ndoshta do t’ju rekomandojë barna anti-inflamatore josteroide (NSAIDs) si ibuprofen (Advil) ose naproksen (Aleve).

Mjeku mund të rekomandojë gjithashtu:

NSAID-të e forta me recetë

steroid oral ose injeksion i një steroidi në zonën e përfshirë

stimulimi nervor elektrik transkutan (TENS), i cili është një rrymë elektrike e lehtë që shpërndahet në zonë nëpërmjet një pajisjeje të vogël me bateri.

Ndryshimet e stilit të jetesës

Mjeku mund t’ju thotë të bëni ndryshime të përhershme në stilin e jetës nëse keni kostokondrite të vazhdueshme ose kronike.

Disa lloje ushtrimesh mund ta përkeqësojnë këtë gjendje, duke përfshirë kanotazhin dhe ngritjen e peshave. Puna manuale gjithashtu mund të ketë një efekt negativ.

Mjeku mund të rekomandojë gjithashtu:

Të pushoni

Terapi fizike

Terapi e nxehtë ose e ftohtë duke përdorur një jastëk ngrohjeje dhe akull

Cilat janë ndërlikimet e kostokondritit?

Normalisht, trajtimi i inflamacionit dhe dhimbjes bën që kostokondriti përfundimisht të largohet vetë.

Nëse keni kostokondrit kronik, dhimbja mund të vazhdojë ose të kthehet – edhe me trajtim – kur bëni ushtrime ose përfshiheni në aktivitete të caktuara. Në këto raste, mund t’ju duhet të kërkoni kujdes afatgjatë për t’u siguruar që kostokondriti të mos ndikojë në cilësinë e jetës dhe aftësinë për të marrë pjesë në aktivitetet e përditshme.

Dhimbjet e lidhura me kostokondritin mund të tregojnë probleme të tjera. Dhimbja e gjoksit shpesh mund të nënkuptojë se keni probleme me zemrën ose mushkëritë, kështu që vizitoni mjekun menjëherë kur ndjeni dhimbje në gjoks për t’u siguruar që nuk keni një atak në zemër ose nuk keni pneumoni.

Dhimbja e gjoksit e lidhur me kostokondritin mund të jetë një simptomë e fibromialgjisë. Me fibromialgji, mund të përjetoni dhimbje në gjoks të tilla si:

dhimbje në të gjithë trupin

lodhje dhe pamundësi për të pushuar për shkak të dhimbjes

vështirësi në përqendrim

ndjenjat e depresionit

dhimbje koke

Nëse përjetoni dhimbje gjoksi së bashku me këto simptoma të tjera, bisedoni me mjekun për t’u testuar për fibromialgji. Kuptimi i kësaj gjendje mund t’ju ndihmojë të trajtoni simptomat dhe të siguroheni që ajo të mos ndërpresë jetën tuaj të përditshme.