MENU
klinika

Goditje kundër krimit të organizuar

SHBA fut në “Listën e Zezë” 2 vëllezërit që bashkëpunonin me politikanët e Kosovës

08.12.2021 - 20:13

Zyra e Departamentit Amerikan të Thesarit për Kontrollin e Pasurive të Huaja ka futur në “Listën e Zezë” Zvonko Veselinoviq dhe vëllain e tij Zharko Jovan Veselinoviq, të cilët akuzohen për trafikimin e mallrave, parave, narkotikëve dhe armëve mes Kosovës dhe Serbisë.

Gjithashtu ata akuzohen se kanë bërë marrëveshje me disa politikanë kosovarë për t’i mbështetur në zgjedhje, dhe në këmbim do të merrnin kontrollin në zona të caktuara për bizneset e tyre dhe do të siguronin kontrata në shuma të mëdha parash.

“Zvonko Veselinovic (Veselinovic), udhëheqësi i Grupit të Krimit të Organizuar Zvonko Veselinovic (OCG), është një nga figurat më famëkeqe të korruptuara të Kosovës. OCG e Veselinovic është e angazhuar në një skemë ryshfeti në shkallë të gjerë me zyrtarë të sigurisë kosovare dhe serbe, të cilët lehtësojnë trafikimin e paligjshëm të grupit të mallrave, parave, narkotikëve dhe armëve ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

Grupi gjithashtu ka komplotuar me politikanë të ndryshëm në disa marrëveshje “quid pro quo”, duke përfshirë ryshfetin në fillim të vitit 2019 të zyrtarëve kosovarë të sigurisë për të lejuar operacionet e tyre të kontrabandës ndërmjet Serbisë dhe Kosovës dhe ryshfetin e fundit të vitit 2017 të zyrtarëve kosovarë të sigurisë kufitare për të lejuar kalimin e sigurt për kontrabandistët. Nga fundi i vitit 2017, Veselinovic dhe vëllai i tij Zharko Jovan Veselinovic (Zharko) kishin marrëveshje me politikanët për të ndihmuar partinë e tyre të fitojë zgjedhjet, të sigurojë fitore politike për kandidatët e tyre dhe të kontribuojë me shuma të mëdha parash për kandidatët”, thuhet në njoftim.

Si rezultat i veprimit të sotëm, të gjitha pronat dhe interesat në pronë të personave të mësipërm që janë në Shtetet e Bashkuara ose në zotërim ose kontroll të personave amerikanë janë bllokuar.