MENU
klinika

Po më pas çfarë duhet të bëni?

Si të identifikoni simptomat e kancerit të veshkave?

04.12.2021 - 15:32

Cilat janë simptomat e kancerit të veshkave?

Kanceri i veshkave, i njohur gjithashtu si karcinoma e qelizave renale (RCC), është një nga 10 kanceret më të zakonshme tek njerëzit. Mjekët më së shpeshti e diagnostikojnë këtë kancer te njerëzit mbi 60 vjeç, shpesh pasi e kanë gjetur atë rastësisht gjatë testeve rutinë të imazherisë.

Veshkat janë dy organe në formë fasule, me madhësi grushti nën pjesën e pasme të kafazit të kraharorit. Ato ndihmojnë të:

filtroni mbetjet nga gjaku

krijojnë urinë

kontrollojnë presionin e gjakut

krijojnë qeliza të kuqe të gjakut

Trupi mund të funksionojë normalisht vetëm me një veshkë. Por një tumor që rritet në njërën nga veshkat mund të prishë funksionet e saj normale.

Shumica e simptomave të kancerit të veshkave kanë të bëjnë me funksionin e veshkave dhe rritjen e tumorit, por këto simptoma shpesh nuk shfaqen në fazat e hershme.

Kur shfaqen simptomat, ato priren të shfaqen në vende si urina ose pjesa e poshtme e shpinës.

Gjak në urinë

Hematuria, ose gjaku në urinë, është simptoma më e zakonshme e kancerit të veshkave.

Edhe një sasi e vogël gjaku mund të shkaktojë ndryshim të ngjyrës. Urina mund të shfaqet:

rozë

kafe

e kuqe

Prania e gjakut mund të jetë e paqëndrueshme, duke u shfaqur një herë në disa ditë. Ndonjëherë sasia e gjakut është aq e vogël sa që vetëm një analizë e urinës mund ta zbulojë atë.

Arsyet e tjera të mundshme që mund të vëreni gjak në urinë përfshijnë:

infeksion i fshikëzës ose veshkave

gurët në veshka

cistet

dëmtimi i veshkave

Është gjithmonë më mirë të caktoni një takim me një mjek sapo të vini re gjak në urinë.

Dhimbje në pjesën e poshtme të shpinës

Shumë njerëz mbi 40 vjeç përjetojnë dhimbje shpine, zakonisht për shkak të dëmtimit muskuloskeletor ose degjenerimit të diskut.

Dhimbja e shpinës mund të jetë gjithashtu një simptomë e kancerit të veshkave, por shumica e njerëzve nuk përjetojnë dhimbje shpine derisa kanceri të ketë arritur në fazat e mëvonshme.

Kjo dhimbje mund të ndryshojë nga personi në person. Ju mund të vini re:

një dhimbje e shurdhër poshtë pjesës së pasme të brinjëve ose në njërën anë të krahut (zona midis pjesës së poshtme të shpinës dhe pjesës së pasme të poshtme të brinjëve)

një dhimbje më e mprehtë therëse në të njëjtin vend

dhimbje vetëm në njërën anë

presion

Duhet të lidheni me një mjek nëse keni ndonjë dhimbje të papritur dhe të vazhdueshme që zgjat më shumë se disa ditë. Përmendja e ndonjë simptome tjetër gjatë vizitës mund t’i ndihmojë mjekët të përcaktojnë shkakun më të mundshëm.

Një masë ose gungë rreth barkut

Një masë ose gungë në bark, anë ose shpinë mund të jetë gjithashtu një shenjë e kancerit të veshkave. Ju mund të ndjeni një trashje të fortë ose të fryrë nën lëkurë.

Por gungat në veshka janë të vështira për t’u ndjerë, veçanërisht në fazat e hershme. Kjo për shkak se veshkat qëndrojnë thellë në bark. Ju mund të mos e shihni apo ndjeni gungën ndërsa tumori rritet.

Nëse zbuloni një gungë, një mjek ka të ngjarë të urdhërojë teste diagnostikuese, të tilla si një ekografi ose një skanim CT. Këto teste mund të ndihmojnë në përcaktimin e shkakut të gungës. Zakonisht do t’ju duhet një biopsi për të konfirmuar diagnozën.

Mbani në mend se jo të gjitha gungat janë kancer. Nëse jeni të shqetësuar për një gungë rreth barkut j, një mjek mund të ofrojë udhëzime dhe informacione për hapat e ardhshëm.

Lodhja

Lodhja ndodh zakonisht me çdo lloj kanceri. Sipas një rishikimi kërkimor të vitit 2020, pothuajse gjysma e njerëzve me kancer përjetojnë lodhje. Lodhja është veçanërisht e zakonshme gjatë trajtimit të kancerit. Lodhja nga kanceri është ndryshe nga ndjenja e lodhjes nga mungesa e gjumit. Lodhja e lidhur me kancerin është e vazhdueshme dhe ndërhyn në aktivitetet e përditshme. Ajo gjithashtu mund të intensifikohet me kalimin e kohës.

Anemia

Anemia, ose numri i ulët i qelizave të kuqe të gjakut, mund të ndodhë gjithashtu si një simptomë e kancerit të veshkave. Veshkat e shëndetshme sinjalizojnë trupin për të prodhuar qeliza të kuqe të gjakut, por kanceri mund të ndërhyjë në këtë sinjalizim.

Anemia gjithashtu mund të shkaktojë:

përkeqësim të lodhjes

gulçim

marramendje

lëkura që duket më e zbehtë se zakonisht

Nëse ndiheni jashtëzakonisht të lodhur, një hap tjetër i mirë përfshin caktimin e një takimi me një mjek. Ata mund të kryejnë teste për të ndihmuar në diagnostikimin e shkakut dhe për të gjetur trajtimin e duhur.

Humbja e oreksit

Ndërsa humbja e oreksit mund të ketë një sërë shkaqesh, ajo mund të ndodhë si një simptomë e kancerit. Humbja e oreksit mund të ndodhë kur tumoret në rritje ndikojnë në proceset tipike të tretjes ose prodhimin e hormoneve në trup.

Humbje e papritur e peshës

Njerëzit me kancer të veshkave zakonisht raportojnë humbje peshe kur nuk përpiqen të humbin peshë.

Humbja e peshës, e cila mund të ndodhë pjesërisht për shkak të humbjes së oreksit, mund të ndodhë shpejt pasi tumori përhapet në organe të tjera.

Ethe

Temperatura më vete zakonisht nuk sugjeron kancer në veshka. Thënë kështu, ethet e pashpjegueshme dhe të përsëritura mund të ndodhin si simptomë.

Këto ethe zakonisht nuk shkaktohen nga një infeksion. Ju mund të vini re se ethet vijnë dhe shkojnë, ose thjesht nuk do të largohen.

Ënjtje në këmbë dhe kyçet

Edema, ose ënjtje në këmbë, kyçe, këmbë dhe duar, mund të ndodhë gjithashtu si një simptomë e kancerit të veshkave.

Kjo ënjtje ndodh kur lëngu grumbullohet në indet e trupit. Veshkat zakonisht ndihmojnë në largimin e këtij lëngu, por kanceri në rritje mund t’i pengojë ata të punojnë siç duhet.

A ka shenja paralajmëruese të hershme të kancerit të veshkave?

Shumë njerëz me kancer të veshkave nuk vërejnë ndonjë shenjë ose simptomë të hershme deri në fazat e mëvonshme të kancerit, ose derisa tumori të jetë i madh. Hulumtimet sugjerojnë, në fakt, se mbi gjysma e të gjithë njerëzve të diagnostikuar nuk kanë simptoma në kohën e diagnozës.

Kanceri i veshkave shpesh nuk shfaq shenja deri në fazat e mëvonshme. Kjo është ajo që e bën kaq të rëndësishme lidhjen me një mjek sapo shfaqen simptomat, veçanërisht kur keni një histori familjare ose faktorë të tjerë rreziku.

Diagnoza e menjëhershme mund të rrisë opsionet për trajtim, t’ju ndihmojë të eksploroni strategji për të menaxhuar kancerin e veshkave dhe të çojë në një perspektivë të përmirësuar në përgjithësi.