MENU
klinika

Çfarë do të thotë kjo?

5 gjërat që duhet të dini për fibrilacionin atrial

18.01.2022 - 21:36

Fibrilacioni atrial, i njohur zakonisht si AFib ose AF, është një gjendje që bën që dhomat e sipërme të zemrës të rrahin në mënyrë të parregullt dhe jashtëzakonisht të shpejtë (rreth 500-600 rrahje në minutë).

AFib është lloji më i zakonshëm i rrahjeve të parregullta të zemrës, duke prekur shumë njerëz.

Këtu janë pesë gjëra që mund të mos i dini, por duhet të dini për AFib:

1. Mosha është faktori më i madh i rrezikut për AFib.

Një në 10 persona mbi moshën 80 vjeç kanë sëmundje të zemrës. Faktorë të tjerë të zakonshëm të rrezikut përfshijnë sëmundjet e zemrës, diabetin, obezitetin dhe historinë familjare.

2. AFib mund ose nuk mund të shkaktojë simptoma të cilat mund të përfshijnë:

• Rrahje të parregullta dhe të shpejta të zemrës

• Palpitacionet e zemrës

• Marramendje

• Mungesa e frymëmarrjes

• Dobësi

• Të fikët

• Lodhja

AFib diagnostikohet me elektrokardiogramë (EKG ose EKG).

Ky test mund të kryhet gjatë një vizite në zyrë. Megjithatë, ndonjëherë pacientëve u kërkohet të mbajnë një monitor në shtëpi për të regjistruar ritmin e zemrës me kalimin e kohës.

Ka disa opsione trajtimi për pacientët me AFib.

Në shumicën e rasteve, AFib mund të kontrollohet me medikamente. Megjithatë, nëse medikamentet nuk funksionojnë ose kanë efekte anësore, AFib mund të trajtohet me kateter ose heqje kirurgjikale. Pacientët me një rrezik të shtuar të goditjes në tru do të vendosen në hollues gjaku ose medikamente të tjera.

Gati 35 për qind e njerëzve me AFib do të kenë një goditje në tru.

AFib rrit rrezikun e goditjes me pesëfish. Është e rëndësishme që pacientët të flasin me mjekun për të përcaktuar nëse rreziku i goditjes në tru është mjaft i lartë për të garantuar vendosjen e holluesve të gjakut. Nëse pacienti nuk është në gjendje të marrë një hollues gjaku për shkak të rreziqeve të gjakderdhjes, mjeku mund të rekomandojë një procedurë për të mbyllur shtojcën atriale të majtë.

Nëse keni ndonjë simptomë të AFib, konsultohuni me mjekun sa më shpejt të jetë e mundur. Mjeku do të përcaktojë nëse keni AFib dhe do t’ju flasë për qasjen më të mirë për menaxhimin e AFib.