MENU
klinika

Analiza

A do të jetë e sigurt Italia me Draghin president?

29.01.2022 - 09:53

Për javë, nëse jo muaj, pyetja në Itali dhe jashtë saj ka qenë nëse kryeministri italian Mario Draghi do të zëvendësojë Presidentin Sergio Mattarella kur mandati i tij të përfundojë në shkurt. Pakkush dyshoi se, nëse do të donte postin, do ta merrte.

Por pas bisedimeve dhe disa raundeve të votimit nga ligjvënësit, ish-shefi i Bankës Qendrore Evropiane ende nuk ka fituar dhe rreziku i destabilitetit në ekonominë e tretë më të madhe të eurozonës po rritet.

Votimi filloi më 24 janar. Negociatat mes palëve shpejt u bllokuan. Nuk ka asnjë listë zyrtare të pretendentëve, dhe një pjesë nga Draghi, disa emra janë paraqitur për tu hedhur poshtë shpejt.

Ata që mund të kenë ende një shans janë: ish-kreu i Dhomës së Ulët, Pier Ferdinando Casini, juristi Sabino Cassese, diplomatja Elisabetta Belloni dhe ish-kryeministri Giuliano Amato. Dhe sigurisht, ekziston gjithmonë mundësia e rizgjedhjes së Mattarellës.

Por Draghi dukej si kandidati më i mirë?

Askush nuk përputhet me statusin e tij. Përveçse ka shërbyer si shef i Bankës Qendrore Evropiane, 74-vjeçari ka qenë edhe guvernator i Bankës së Italisë. Ai është shumë i respektuar brenda dhe jashtë vendit. Kishte një ndjenjë se me përfundimin e mandatit të qeverisë së tij në vitin 2023, duke e bërë atë president, mund të silltd besueshmëri për shtatë vitet e ardhshme.

Draghi kishte treguar se do të ishte i gatshëm për këtë post dhe u ka kontaktuar partive që nga fillimi i votimit.

Cili është problemi kryesor?

Ka shumë pyetje se kush do ta pasonte Draghin si kryeministër. Në fakt, ato bisedime nuk kanë nisur ende.

Shumë anëtarë të dy dhomave të parlamentit dhe përfaqësues rajonalë janë të shqetësuar se negociatat do të ishin shumë të vështira.

A është kjo e gjitha?

Jo. Draghi ka një stil shumë specifik të qeverisjes: Ai dëgjon të gjitha pikëpamjet dhe më pas merr vendime i vetëm. Kjo funksionoi mirë për të fillimisht – ai bëri reforma duke mbajtur të bashkuar një koalicion të ndashëm – por krijoi pakënaqësi midis ligjvënësve. Disa thonë se është radha e tyre të ndihen të fuqizuar. E thënë thjesht, ata duan t’ia bëjnë gjërat të vështira.

A do të triumfojë Draghi?

Ka një ndjenjë që ligjvënësit po shterojnë të gjitha opsionet dhe se Draghi mund të dalë fitimtar. Një mandat i ri për Mattarella do të ishte zgjidhja më e lehtë – ligjvënësit do të mbanin postet e tyre deri në zgjedhjet në 2023 dhe partitë do të shmangnin një përplasje politike mbi pasardhësin e tij.

Në moshën 80-vjeçare, Mattarella ka thënë se nuk dëshiron të qëndrojë. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se ai nuk do të zgjidhet. As paraardhësi i tij, Giorgio Napolitano, nuk donte, por përfundoi në detyrë për një mandat të dytë të pjesshëm, sepse parlamenti nuk mundi të binte dakord për zëvendësimin e tij.

A është Italia e sigurt nëse Draghi mbetet kryeministër?

Jo ne te vertete. Të gjitha këto kanë dobësuar aleancën e brishtë dhe të gjerë që mbështet qeverinë e tij, e cila përfshin Lidhjen e Salvinit, Lëvizjen Pesë Yjet dhe Partinë Demokratike.

Burimi: Bloomberg
Përktheu dhe përshtati: Konica.al