MENU
klinika

Përgjigjet mjeku

A duhet përdorur Cinacalcet në pacientët me sëmundje renale kronike?

16.01.2022 - 12:07

“Pyet mjekun” është rubrika më e re, një platformë që bën të mundur kontaktin ndërmjet mjekut dhe pacientit.

Nëse keni ndonjë pyetje, për gjithçka që ju shqetëson në shëndetin tuaj, këtu do të merrni përgjigje nga mjekë me eksperiencë, pa rezervime takimesh dhe duke shmangur radhët e gjata.

Pacienti: A duhet përdorur Cinacalcet në pacientët me sëmundje renale kronike?

Mjeku: Sëmundja kronike e veshkave (CKD) është një sëmundje e zakonshme me një rrezik jete deri në 59%. Të prekurit nga CKD kanë një rrezik të shtuar të sëmundjeve kardiovaskulare dhe vdekjes që në fazat e hershme të CKD. Rritja e niveleve të hormonit paratiroide (PTH), e parë shpesh tek pacientët me CKD, është shoqëruar me rritjen e rrezikut të ngjarjeve kardiovaskulare, frakturave dhe vdekshmërisë. Në ata me sëmundje të veshkave në fazën e fundit, hiperparatiroidizmi sekondar (SHPT) përshpejton kalcifikimin vaskular dhe aterosklerozën subklinike dhe më tej çon në sëmundje hiperdinamike të kockave dhe osteitis fibrosis cystica (osteodistrofi renale).

Cinacalcet vepron në receptorin që ndjen kalciumin dhe ul në mënyrë efektive nivelet e hormonit paratiroide (PTH). Përveç kësaj, cinacalcet gjithashtu mund të përmirësojë ekuilibrin e fosfatit dhe të reduktojë hiperkalceminë. Për më tepër, trajtimi i kombinuar me cinacalcet dhe vitaminë D vonon përparimin e rezultatit të kalcifikimit valvular, aortik dhe koronar. Megjithatë, këto ndryshime të favorshme në shënuesit biokimikë dhe proxy nuk janë ndjekur nga reduktime të konsiderueshme në rezultatet e vështira klinike. Prova e Vlerësimit të terapisë me Cinacalcet për ngjarjet kardiovaskulare (EVOLVE) ishte jo përfundimtare dhe nuk arriti të tregojë ndonjë efekt statistikisht domethënës në rezultatin e saj parësor, një përbërje e ngjarjeve kardiovaskulare dhe vdekjes. Megjithatë, analizat e paracaktuara dytësore dhe post-hoc të provës EVOLVE sugjeruan efekte të dobishme si në përgjithësi ashtu edhe në nëngrupe. Si pasojë e këtyre rezultateve të përziera, është propozuar që ndërkohë që cinacalcet mund të përdoret si një nga disa barna për të përmirësuar arritjen e kontrollit biokimik në çrregullimet e kockave e minerale të lidhura me sëmundjen kronike të veshkave, siç rekomandohet nga udhëzimet ndërkombëtare, ai nuk duhet të përdoret. me qëllim të reduktimit të rezultateve kardiovaskulare dhe/ose përmirësimit të mbijetesës.

Nëse keni edhe ju pyetje, dhe doni të merrni një përgjigje të shpejtë nga mjekët e “spitalit tonë online”, klikoni këtu. Identiteti juaj do të mbetet anonim.