MENU
klinika

The Guardian

A ka rënë Perëndimi pre e Putinit?

26.01.2022 - 07:13

Perëndimi është fiksuar për më shumë se dy muaj në përgatitjet ruse për të kryer një pushtim të ri tokësor të Ukrainës.

Përveçse, nuk ka ndodhur – dhe nuk ka gjasa të ndodhë, të paktën në formën që imagjinohet më së shpeshti. Rusia ka përdorur objektin e një përqendrimi të dukshëm të trupave për të panikuar Perëndimin që të shqyrtojë seriozisht kërkesat e tij për të rikthyer NATO-n.

Por duke u fokusuar në problemin e gabuar dhe duke u bashkuar në negociatat për kushtet e Rusisë, SHBA dhe NATO kanë rënë në një operacion masiv mashtrimi strategjik.

Nga të gjitha, përgatitjet e Rusisë për konflikt janë të vërteta. Rusia po vazhdon të lëvizë trupat drejt perëndimit në mënyrë që të beje presion mbi vendimmarrësit perëndimorë.

Kjo ka çuar në një pikëpamje se vendosja nuk mund të jetë vetëm për shfaqje. Por kjo nuk do të thotë se ajo tashmë është përdorur – është pikërisht ky përqendrim i trupave ruse që ka sjellë SHBA-në në tryezë për të folur për atë që Rusia dëshiron.

Çështjet që më parë ishin kryesore, si pushtimi i Krimesë nga Rusia dhe shkeljet e vazhdueshme të armëpushimit në Ukrainën lindore, janë lënë mënjanë nga shqetësimet më urgjente për përshkallëzimin e afërt.

Kjo nuk është as hera e parë që Rusia e bën këtë. Pas pushtimit të Krimesë në vitin 2014, Rusia shkaktoi habi me shpejtësinë dhe efektivitetin me të cilin lëvizi një numër të madh të forcave të saj tokësore në kufirin me Ukrainën.

Por roli kryesor i këtyre forcave, ishte të përqendronin vëmendjen e perëndimit dhe të siguronin kërcënimin për të përforcuar kërkesat e Rusisë për një “armëpushim” të meta dhe të pazbatueshme.

Është e vërtetë se ka një sërë skenarësh të argumentuar mirë dhe shumë të besueshëm për operacionet tokësore kundër Ukrainës. Por secila prej tyre i paraqet Rusisë sfida të rëndësishme.

Një operacion në shkallë të kufizuar nuk sjell përfitime që Rusia nuk i ka tashmë, ndërsa një sulm i plotë i projektuar për të marrë dhe mbajtur territorin ukrainas konsiderohet jashtë mundësive të forcës së mbledhur aktualisht.

Në deklaratat më të fundit nga SHBA-ja, premtohen përgjigje të prera ndaj Rusisë në formën e sanksioneve të rënda ekonomike dhe përforcimit ushtarak të Evropës – por nëse dhe vetëm nëse Rusia kryen një pushtim tokësor të Ukrainës.

Kjo është një tjetër nxitje e fuqishme për Rusinë që të bëjë diçka ndryshe.

Në fakt, qasja që SHBA ka marrë duket se shpërfill plotësisht gamën e gjerë të opsioneve për veprime armiqësore nga Rusia që në fakt nuk përfshijnë pushtimin askund.

Opsioni i sulmeve ndërkufitare duke përdorur fuqinë ajrore, raketore ose kibernetike mbetet në tryezë.

Subversioni, sabotimi dhe operacionet e mohueshme për të përçarë dhe destabilizuar vendin e synuar janë mjete të tjera joshëse për Rusinë për të ndjerë pakënaqësinë e saj.

Dhe Ukraina mund të mos jetë as objektivi. Nëse Rusia beson ndonjë nga propagandat e saj, presidenti Putin mendon se ajo që po përballet në Ukrainë nuk janë ukrainasit, por perëndimi.

Dhe kërkesat e Rusisë synojnë NATO-n dhe SHBA-në, jo vetë Ukrainën. Çfarë do të thotë kjo është se çdo veprim rus që synon të rrisë presionin mund të drejtohet diku tjetër dhe shtetet evropiane që nuk janë anëtare të NATO-s më larg mund të rrezikohen nga dëmtimi ose përçarja e mohueshme.

Asnjë nga këto nuk do të thotë se ndihma mbrojtëse për Ukrainën është e kotë. Furnizimet me armë dhe pajisje thelbësore po reduktojnë akoma më shumë gjasat e një inkursioni tokësor. Dhe pavarësisht nga qëllimi i saj, për sa kohë që Rusia ka aftësinë e gatshme për të lëvizur në Ukrainë, masat paraprake si evakuimi i stafit të ambasadës nga Kievi janë të kujdesshme.

Dhe ka gjithmonë hapësirë ​​për luftë të gjithanshme pas një gabimi katastrofik gjykimi nga Rusia. Pavarësisht karikaturave të Vladimir Putinit si një strateg dinak që parashikon çdo lëvizje të kundërshtarëve të tij duke luajtur njëkohësisht xhudo dhe shah, elita qeverisëse në Moskë nuk është më e imunizuar ndaj llogaritjeve të gabuara dhe lëndimeve të vetëshkaktuara se të tjerët në mbarë botën.

Por tani për tani, zyrtarët në Kiev theksojnë se përgjigjja ndaj kërcënimeve ruse me “panik” u shërben vetëm interesave të Moskës.

Në vend që Putini të japë “përgjigjen e tij ushtarako-teknike” të premtuar, procesi është zvarritur, me koston e tij ekonomike në rritje të vazhdueshme.

Rusia së shpejti mund të ndiejë se duhet të bëjë lëvizjen e saj, por ne nuk duhet të presim që kjo lëvizje të jetë ajo që të gjithë presin.

Burimi: Eu Observer

Përktheu dhe përshtati: Konica.al