MENU
klinika

Ç’do të thotë kjo?

A mund të shkaktojë stresi konvulsione?

14.01.2022 - 08:00

Stresi është një emocion i nevojshëm njerëzor i krijuar për të na paralajmëruar për rreziqet e mundshme dhe për të na mbrojtur nga kërcënimet e mundshme. Për shumicën e njerëzve, ndjenjat e stresit janë jetëshkurtër. Por në disa njerëz, stresi mund të bëhet një gjendje kronike që ndikon shumë në cilësinë e jetës së tyre.

Stresi mund të shkaktojë një gamë të gjerë simptomash fizike dhe mendore, të cilat mund të përfshijnë konvulsione psikogjenike joepileptike (PNES), të quajtura gjithashtu pseudose kriza.

A mund të shkaktojë stresi konvulsione?

Një konvulsion është një periudhë e shkurtër e aktivitetit elektrik të pakontrolluar në tru. Konvulsionet mund të provokojnë një sërë ndryshimesh në trup. Epilepsia është një gjendje kronike që shkakton kriza të paparashikueshme, të përsëritura.

Krizat mund të ndodhin për shkak të një sërë shkaktarësh, duke përfshirë rritjen e stresit dhe ankthit. Megjithatë, është e vështirë të dihet saktësisht se sa shpesh stresi shkakton krizat. Kjo ndodh sepse stresi ka kuptime të ndryshme mes njerëzve të ndryshëm.

Edhe te njerëzit pa epilepsi, stresi dhe ankthi mund të shkaktojnë PNES, të cilat njihen edhe si pseudokriza. PNES janë fiziologjikisht të ndryshme nga krizat neurologjike të gjetura në epilepsi.

Simptomat e PNES

Edhe pse PNES dhe konvulsionet neurologjike mund të duken të ngjashme, ka disa dallime në simptoma midis dy gjendjeve.

Simptomat e PNES që shfaqen gjatë krizave të tjera

Për shembull, PNES mund të shfaqë disa nga simptomat që gjenden në krizat neurologjike, të tilla si:

duke ulur ndërgjegjësimin

humbja e kontrollit të trupit

varja e kokës

kafshimi i gjuhës

Simptomat karakteristike të PNES

Përveç simptomave të mësipërme, PNES mund të shfaqet edhe me simptoma që tradicionalisht nuk ndodhin në konvulsione neurologjike, të tilla si:

lëvizjet e kokës anash

lëvizjet e trupit jo të sinkronizuara

kontraktimet e muskujve

sytë e mbyllur

duke qarë gjatë episodit

sjelljet shmangëse

probleme me kujtesën

Një tipar tjetër dallues i PNES është se këto simptoma priren të shfaqen më gradualisht dhe zgjasin më shumë se në krizat neurologjike.

Trajtimi i PNES

Meqenëse PNES janë të natyrës psikologjike, është e rëndësishme të trajtohet ankthi themelor. Opsionet e trajtimit për PNES të shkaktuara nga ankthi mund të përfshijnë sa vijon.

Psikoterapia

Terapia konjitive e sjelljes (CBT) është linja e parë e trajtimit për çrregullimet e ankthit. Me CBT, ju mund të mësoni se si të përballeni më mirë me mendimet, ndjenjat dhe sjelljet stresuese ose ankthioze. Kjo mund të ndihmojë në uljen e frekuencës së krizave që përjetoni.

Përveç kësaj, terapia e përqendruar në trauma mund të jetë e dobishme për individët me çrregullime të bazuara në trauma që jetojnë me pseudo-kriza.

Medikamente

Ilaçet antiepileptike nuk janë efektive për trajtimin e pseudosekrizave, sepse këto kriza nuk janë neurologjike.

Në vend të kësaj, mjeku mund të përshkruajë frenues selektivë të rimarrjes së serotoninës (SSRIs) për të ndihmuar në zvogëlimin e simptomave të ankthit dhe uljen e numrit të krizave që keni.