MENU
klinika

Mënyrat e trajtimit

Bllokim i frymëmarrjes gjatë gjumit?

19.01.2022 - 22:30

Apnea e gjumit është një lloj ndërprerjeje e gjumit që mund të ketë pasoja të rënda shëndetësore. Kjo bën që frymëmarrja të ndalet periodikisht ndërsa jeni duke fjetur. Kjo lidhet me relaksimin e muskujve në fyt. Kur ndaloni frymëmarrjen, trupi zakonisht zgjohet, duke ju bërë të humbni gjumin cilësor.

Me kalimin e kohës, apnea e gjumit mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të presionit të lartë të gjakut, problemeve metabolike dhe problemeve të tjera shëndetësore, ndaj është e rëndësishme ta trajtoni atë. Nëse trajtimet jokirurgjikale nuk ndihmojnë, mund t’ju duhet kirurgji.

Cilat janë procedurat e ndryshme?

Ka shumë opsione kirurgjikale për trajtimin e apnesë së gjumit, në varësi të asaj se sa e rëndë është apnea e gjumit dhe shëndetit të përgjithshëm.

*Reduktimi vëllimor i indit me radiofrekuencë

Nëse nuk mund të mbani një pajisje frymëmarrjeje, të tillë si një aparat me presion të vazhdueshëm pozitiv të rrugëve ajrore (CPAP), një mjek mund të rekomandojë reduktimin vëllimor të indit të radiofrekuencës (RFVTR). Kjo procedurë përdor valët e radiofrekuencës për të tkurrur ose hequr indet në pjesën e pasme të fytit, duke hapur rrugët e frymëmarrjes.

Mbani në mend se kjo procedurë përdoret shpesh për të trajtuar gërhitjen, megjithëse mund të ndihmojë gjithashtu me apnean e gjumit.

*Uvulopalatofaringoplastika

Ky operacion përfshin heqjen e indeve shtesë nga maja e fytit dhe pjesa e pasme e gojës. Ashtu si një procedurë RFVTR, zakonisht bëhet vetëm nëse nuk mund të përdorni një makinë CPAP ose pajisje tjetër dhe tenton të përdoret si një trajtim gërhitës.

*Avancimi maksilomandibular

Kjo procedurë quhet edhe ripozicionimi i nofullës. Ai përfshin lëvizjen e nofullës përpara për të krijuar më shumë hapësirë pas gjuhës. Kjo mund të hapë rrugët e frymëmarrjes. Një studim i vogël i vitit 2016, i cili përfshinte 16 pjesëmarrës, zbuloi se avancimi maksilomandibular uli ashpërsinë e apnesë së gjumit tek të gjithë pjesëmarrësit me më shumë se 50 për qind.

*Osteotomia mandibulare e përparme e poshtme

Kjo procedurë e ndan kockën e mjekrës në dy pjesë, duke e lejuar gjuhën të ecë përpara. Kjo ndihmon në hapjen e rrugëve të frymëmarrjes duke stabilizuar nofullën dhe gojën. Kjo procedurë ka një kohë më të shkurtër rikuperimi se të tjerat, por zakonisht është më pak efektive. Mjeku mund të sugjerojë gjithashtu kryerjen e kësaj procedure në lidhje me një lloj tjetër operacioni.

*Përparimi i Genioglossus

Përparimi i Genioglossus përfshin shtrëngimin e lehtë të tendinave në pjesën e përparme të gjuhës. Kjo mund të parandalojë që gjuha të rrokulliset dhe të ndërhyjë në frymëmarrje. Zakonisht kryhet krahas një ose më shumë procedurave të tjera.

*Glossektomia e vijës së mesme dhe baza e reduktimit të gjuhës

Ky lloj operacioni përfshin heqjen e një pjese të pjesës së pasme të gjuhës. Kjo e bën rrugën e frymëmarrjes më të madhe. Studimet tregojnë se kjo procedurë ka një shkallë suksesi prej 60 për qind ose më të lartë.

*Tonsilektomia linguale

Kjo procedurë heq të dy bajamet, si dhe indin e bajameve pranë pjesës së pasme të gjuhës. Mjeku mund ta rekomandojë këtë opsion për të ndihmuar në hapjen e pjesës së poshtme të fytit për frymëmarrje më të lehtë.

*Septoplastika dhe reduktimi i turbinateve

Septumi i hundës është një përzierje e kockave dhe kërcit që ndan vrimat e hundës. Nëse septumi i hundës është i përkulur, mund të ndikojë në frymëmarrje. Septoplastika përfshin drejtimin e septumit të hundës, i cili mund të ndihmojë në rregullimin e zgavrave të hundës dhe ta bëjë më të lehtë frymëmarrjen.

Kockat e lakuara përgjatë mureve të kalimit të hundës, të quajtura turbinat, ndonjëherë mund të ndërhyjnë në frymëmarrje. Një reduktim i turbinatit përfshin zvogëlimin e madhësisë së këtyre kockave për të ndihmuar në hapjen e rrugëve të frymëmarrjes.

*Stimulues i nervit hipoglosal

Kjo procedurë përfshin bashkimin e një elektrode në nervin kryesor që kontrollon gjuhën, i quajtur nervi hipoglosal. Elektroda është e lidhur me një pajisje të ngjashme me një stimulues kardiak. Kur ndaloni frymëmarrjen në gjumë, ajo stimulon muskujt e gjuhës për t’i parandaluar ata të bllokojnë rrugët e frymëmarrjes.

Ky është një opsion më i ri trajtimi me rezultate premtuese. Megjithatë, një rishikim i procedurës vuri në dukje se rezultatet e saj janë më pak të qëndrueshme te njerëzit me një indeks më të lartë të masës trupore.

*Pezullim Hyoid

Nëse apnea e gjumit shkaktohet nga një bllokim afër fundit të gjuhës, mjeku mund të sugjerojë një procedurë të quajtur pezullim hioid. Kjo përfshin lëvizjen e kockës hyoid dhe muskujt e saj afër me qafën për të hapur rrugët e frymëmarrjes.

Krahasuar me operacionet e tjera të zakonshme të apneas së gjumit, ky opsion është më kompleks dhe shpesh më pak efektiv. Për shembull, një studim i vogël që përfshin 29 pjesëmarrës zbuloi se ka një shkallë suksesi prej vetëm 17 përqind.

Cilat janë rreziqet e operacionit për apnea e gjumit?

Ndërsa të gjitha operacionet mbartin disa rreziqe, apnea e gjumit mund të rrisë rrezikun e komplikimeve të caktuara, veçanërisht kur bëhet fjalë për anestezi. Shumë ilaçe anestezie relaksojnë muskujt e fytit, gjë që mund ta përkeqësojë apnenë e gjumit gjatë procedurës.