MENU
klinika

Trajtimi

Çfarë e shkakton dhimbjen e kokës tek fëmijët?

18.01.2022 - 21:38

Dhimbja e kokës është dhimbje ose siklet në zonën e kokës ose fytyrës. Dhimbjet e kokës mund të jenë të një natyre të vetme ose të përsëritura dhe të lokalizuara në një ose më shumë zona të kokës dhe fytyrës.

Çfarë e shkakton dhimbjen e kokës?

Shkaku i saktë i dhimbjes së kokës tek fëmijët nuk është kuptuar plotësisht. Mendohet se shumë dhimbje koke janë rezultat i shtrëngimit të muskujve dhe enëve të gjakut të zgjeruara në kokë. Edhe pse më parë mendohej se dhimbjet e kokës nga migrena ishin për shkak të zgjerimit të enëve të gjakut në tru, teoritë më të reja sugjerojnë se mund të përfshihen ndryshime në kimikatet e trurit ose sinjalizimi elektrik. Dhimbje koke të tjera mund të shkaktohen nga një ndryshim në komunikimin midis pjesëve të sistemit nervor që transmetojnë informacione për dhimbjen, që vijnë nga zona e kokës, fytyrës dhe qafës. Mungesa e gjumit dhe cilësia e dobët e gjumit janë shpesh shkaku i dhimbjeve kronike të kokës. Herë pas here, ka një problem aktual në tru, siç është një tumor ose keqformim i trurit, megjithëse kjo është e rrallë.

Mënyra se si një fëmijë shfaq një dhimbje koke mund të lidhet me shumë faktorë, si gjenetika, hormonet, stresi, dieta, medikamentet dhe dehidratimi. Dhimbjet e përsëritura të kokës të çdo lloji mund të shkaktojnë probleme në shkollë, probleme të sjelljes dhe/ose depresion.

Trajtim për dhimbje koke

Trajtimi specifik për dhimbjet e kokës do të përcaktohet nga mjeku i fëmijës bazuar në:

Moshën e fëmijës, shëndeti i përgjithshëm dhe historia mjekësore

Shtrirja e dhimbjeve të kokës

Lloji i dhimbjes së kokës

Toleranca e fëmijës për medikamente, procedura ose terapi specifike

Mendimi ose preferenca juaj

Qëllimi përfundimtar i trajtimit është të ndalojë shfaqjen e dhimbjes së kokës. Menaxhimi mjekësor mbështetet në identifikimin e duhur të llojit të dhimbjes së kokës dhe mund të përfshijë:

Të pushoni në një mjedis të qetë dhe të errët

Medikamente, të rekomanduara nga mjeku i fëmijës

Menaxhimi i stresit

Shmangni shkaktarët e njohur, siç janë disa ushqime, pije dhe mungesa e gjumit

Ndryshimet e dietës

Ushtrimi

Dhimbjet e kokës së migrenës mund të kërkojnë menaxhim specifik medikamentoz, duke përfshirë:

Medikamente, të përshkruara nga mjeku i fëmijës, që veprojnë në receptorë specifikë në enët e gjakut në kokë dhe mund të ndalojnë një dhimbje koke në zhvillim.

Ilaçet e qetësuese. Ilaçet e blera pa recetë, të tilla si analgjezikët (lehtësuesit e dhimbjes), për të ndaluar dhimbjen e kokës.

Ilaçet parandaluese. Medikamente, të përshkruara nga mjeku i fëmijës, që merren çdo ditë për të reduktuar shfaqjen e dhimbjeve të rënda të kokës nga migrena.

Disa dhimbje koke mund të kërkojnë kujdes të menjëhershëm mjekësor, duke përfshirë shtrimin në spital për vëzhgim, testim diagnostik, apo edhe kirurgji. Trajtimi individualizohet në varësi të shtrirjes së gjendjes themelore që po shkakton dhimbjen e kokës tek fëmija. Shkalla e rikuperimit të fëmijës individualizohet në varësi të llojit të dhimbjes së kokës dhe problemeve të tjera mjekësore që mund të jenë të pranishme.