MENU
klinika

Shkaqet dhe simptomat

Çfarë është depresioni psikotik?

12.01.2022 - 13:38

Depresioni psikotik i referohet çrregullimit depresiv madhor (MDD) me tipare të psikozës, një paraqitje specifike e depresionit. Ai përfshin simptoma të psikozës gjatë një episodi depresioni.

Psikoza mund të përfshijë:

halucinacione

iluzionet

dëmtim psikomotor

një gjendje marramendjeje

Vlerësimet e bazuara në mostrat e komunitetit sugjerojnë se MDD me psikozë prek diku nga 10 deri në 19 përqind të njerëzve që kanë një episod depresioni madhor. Midis njerëzve që marrin kujdes spitalor për depresion, kjo normë rritet në:

ndërmjet 25 dhe 45 për qind e të rriturve

deri në 53 përqind të të moshuarëve

Disa ekspertë besojnë se MDD me psikozë mund të ndodhë në të vërtetë me ritme më të larta, pasi mjekët nuk e njohin gjithmonë psikozën kur diagnostikojnë depresionin.

Në fakt, një studim i vitit 2008, duke marrë në konsideratë të dhëna nga katër qendra të ndryshme mjekësore, zbuloi se klinicistët e kishin diagnostikuar gabim këtë gjendje 27 për qind të rasteve.

Depresioni psikotik kundër depresionit madhor

MDD, ose depresioni klinik, mund të ndikojë në disponimin, sjelljen, jetën e përditshme dhe shëndetin fizik.

Një episod i depresionit të madh zakonisht përfshin:

një humor i ulët i vazhdueshëm ose një humbje e interesit për jetën e përditshme për të paktën 2 javë

katër ose më shumë simptoma të tjera të depresionit

Psikoza nuk përfshihet në simptomat kryesore të depresionit dhe shumë njerëz që jetojnë me MDD nuk përjetojnë kurrë psikozë.

Botimi më i fundit i “Manuali diagnostik dhe statistikor i çrregullimeve mendore, botimi i 5-të (DSM-5)” i klasifikon të dyja veçmas, duke renditur depresionin me tipare të psikozës si “Çrregullime të tjera Depresive të specifikuara”.

Depresioni është gjithmonë serioz. Megjithatë, ekspertët priren ta konsiderojnë MDD me psikozë më serioze sesa depresionin pa psikozë, sepse ka më shumë gjasa të përfshijë:

tipare melankolike

simptoma më të rënda

një rrezik më i madh për vetëdëmtim ose mendime për vetëvrasje

Simptomat e depresionit psikotik

Nëse keni MDD me psikozë, do të keni simptoma të depresionit të madh dhe psikozës.

Simptomat e depresionit të madh përfshijnë:

një humor i vazhdueshëm i ulët, i zbrazët, i trishtuar ose i pashpresë (disa njerëz mund të besojnë nuk ia vlen më të jetohet, por të tjerë mund të ndihen më shumë nervoz sesa të trishtuar)

humbja e interesit dhe kënaqësisë në aktivitetet që keni pasur më parë

ndryshime të papritura ose të pashpjegueshme në oreks dhe peshë

vështirësi me gjumin, duke përfshirë gjumin shumë më tepër ose shumë më pak se zakonisht

më pak energji se zakonisht ose lodhje e vazhdueshme

ndryshime në lëvizje, si rritja e shqetësimit ose një ndjenjë e ngadalësimit

vështirësi në përqendrim ose në marrjen e vendimeve

ndjenja të shpeshta të pavlefshmërisë, pafuqisë, urrejtjes ndaj vetvetes ose fajit

mendime të shpeshta për vdekje ose vetëvrasje

Çfarë e shkakton depresionin psikotik?

Studiuesit nuk kanë identifikuar ende një shkak të vetëm specifik të MDD me psikozë, ose ndonjë lloj depresioni, për këtë çështje.

Shkaqet e mundshme përfshijnë:

Gjenetika. Ju keni më shumë gjasa të zhvilloni depresion nëse një i afërm i shkallës së parë, si prindi ose motër apo vëlla, gjithashtu ka depresion.

Biologjia dhe kimia e trurit. Pabarazitë në kimikatet e trurit si dopamina dhe serotonina luajnë një rol në shumë kushte të shëndetit mendor, duke përfshirë depresionin dhe psikozën. Disa prova sugjerojnë gjithashtu se nivelet më të larta të hormonit të stresit, kortizolit, mund të luajnë një rol.

Faktorët e mjedisit. Përvojat traumatike ose stresuese, veçanërisht në fëmijëri, mund të rrisin gjithashtu shanset për të përjetuar depresion.

Nëse përjetoni depresion dhe psikozë, do të merrni menjëherë mbështetje nga një profesionist i shëndetit mendor. Kjo gjendje zakonisht nuk përmirësohet pa trajtim profesional.

Ekipi i kujdesit mund të rekomandojë një qëndrim të shkurtër në një spital psikiatrik për të trajtuar psikozën e rëndë dhe mendimet e vazhdueshme të vetëdëmtimit ose vetëvrasjes.