MENU
klinika

Ja kur ndodh

Çfarë është infarkti lakunar?

18.01.2022 - 21:40

Goditja lakunare është një lloj goditjeje ishemike që ndodh kur bllokohet rrjedha e gjakut në një nga arteriet e vogla thellë brenda trurit.

Një goditje ndodh kur një bllokim ndërpret ose parandalon rrjedhjen e gjakut në tru. Goditjet që ndodhin për shkak të bllokimeve në enët e gjakut brenda trurit quhen goditje ishemike.

Goditjet lakunare përfaqësojnë rreth një të pestën e të gjitha goditjeve. Çdo lloj goditjeje mund të ndikojë shëndetin duke privuar qelizat e trurit nga oksigjeni, që do të thotë se qelizat fillojnë të vdesin brenda pak minutash.

Cilat janë simptomat e infarktit lakunar?

Meqenëse infarktet lakunare janë të vogla, ato shpesh nuk shkaktojnë simptoma. Shpesh, ato shfaqen në skanimet e trurit përpara se njerëzit të jenë të vetëdijshëm se kanë ndodhur.

Kur është simptomatike, një goditje lakunare zakonisht shfaqet papritur dhe pa paralajmërim. Simptomat mund të përfshijnë:

të folurit e paqartë

pamundësia për të ngritur një krah

i varur në njërën anë të fytyrës

mpirje, shpesh vetëm në njërën anë të trupit

vështirësi në ecje ose lëvizje të krahëve

konfuzion

probleme me kujtesën

vështirësi në të folur ose të kuptuarit e gjuhës së folur

dhimbje koke

humbja e vetëdijes ose koma

Vdekja e qelizave të trurit mund të prishë disa nga funksionet trupore që mbështesin qelizat. Për këtë arsye, simptomat mund të ndryshojnë në varësi të vendndodhjes së goditjes.

Çfarë e shkakton infarktin lakunar?

Një goditje lakunare ndodh për shkak të mungesës së rrjedhjes së gjakut në arteriet më të vogla që furnizojnë strukturat e thella të trurit. Faktori më i rëndësishëm i rrezikut për zhvillimin e goditjes lakunare është presioni i lartë kronik i gjakut. Gjendja mund të shkaktojë ngushtimin e arterieve. Kjo e bën më të lehtë që pllakat e kolesterolit ose mpiksjet e gjakut të bllokojnë rrjedhën e gjakut në indet e thella të trurit.

Cili është trajtimi i infarktit lakunar?

Trajtimi i hershëm për një goditje lakunare rrit shanset për të mbijetuar dhe mund të parandalojë dëmtimin e mëtejshëm.

Pasi të keni mbërritur në dhomën e urgjencës, një mjek ka të ngjarë të rekomandojë aspirinë dhe medikamente të tjera. Kjo zvogëlon rrezikun për të pasur një goditje tjetër.

Masat mbështetëse mund të jenë të nevojshme për të ndihmuar frymëmarrjen dhe funksionin e zemrës.

Ju mund të merrni ilaçe intravenoze kundër mpiksjes. Për njerëzit me infarkt të rëndë lakunar, një mjek mund të dërgojë medikamente direkt në tru.

Nëse këto trajtime kundër mpiksjes nuk kanë efektet e dëshiruara, një neurokirurg mund të heqë një mpiksje ose bllokim nga truri në një procedurë të quajtur trombektomi mekanike.

Rehabilitimi

Goditja lakunare mund të rezultojë në disa dëmtime të trurit. Në varësi të shkallës së dëmtimit të strukturave themelore, mund të mos jeni në gjendje të kujdeseni për veten pas një goditjeje. Rimëkëmbja ndryshon për çdo person dhe varet nga ashpërsia e goditjes.

Disa njerëz që përjetojnë një goditje lakunare kalojnë nga spitali në një qendër rehabilitimi, të paktën për një periudhë të shkurtër kohe. Pacientët me goditje shpesh duhet të rimësojnë lëvizjet fizike dhe të rifitojnë forcën e tyre. Kjo mund të zgjasë javë, muaj ose vite.