MENU
klinika

Ndonjëherë shumë i rrezikshëm…

Çfarë është një infeksion i zorrëve për shkak të E. coli?

14.01.2022 - 08:58

Escherichia coli (E. coli) është një lloj bakteri që normalisht jeton në zorrët e njerëzve dhe kafshëve. Megjithatë, disa lloje të E. coli, veçanërisht E. coli O157:H7, mund të shkaktojnë infeksion të zorrëve.

E. coli O157:H7 dhe shtamet e tjera që shkaktojnë sëmundje të zorrëve quhen E. coli që prodhon toksina Shiga (STEC) sipas toksinës që prodhojnë.

Shumë njerëz me një infeksion E. coli shërohen plotësisht. Por mund të çojë në komplikime të rënda, potencialisht kërcënuese për jetën. Njerëzit me sistem imunitar të dobësuar, shtatzënat, fëmijët e vegjël dhe të rriturit janë në rrezik të shtuar për t’i zhvilluar këto komplikime.

Si e merrni një infeksion E. coli?

Shumica e infeksioneve të zorrëve ndodhin për shkak të gëlltitjes së ushqimit ose ujit të kontaminuar. Edhe pse format e E. coli tashmë jetojnë në traktin e zorrëve, gëlltitja e E. coli nga burime jashtë trupit mund të shkaktojë një infeksion të rëndë të zorrëve.

Mishi i papjekur ka një reputacion për transmetimin e E. coli te njerëzit, por bakteret mund të jenë gjithashtu të pranishme në:

tokat e kontaminuara

ujë të patrajtuar në furnizimin e komunitetit

fruta dhe perime të palara

Përgatitja e ushqimit sanitar dhe higjiena e mirë mund të ulin shumë shanset për të zhvilluar një infeksion të zorrëve.

A është E. coli ngjitëse?

Njerëzit më së shpeshti fitojnë E. coli O157 duke gëlltitur ushqim ose ujë të kontaminuar. Mund të transmetohet gjithashtu nga kafshët te njerëzit dhe nga personi në person.

Nëse punoni në një vend që përfshin kontakte të ngushta dhe të rregullta midis njerëzve, si një qendër kujdesi ditor, mund të keni një rrezik më të lartë të transmetimit të E. coli nga personi në person.

Simptomat e infeksionit të zorrëve për shkak të E. coli

Simptomat e infeksionit të zorrëve zakonisht fillojnë 3 deri në 4 ditë pasi të keni marrë E. coli. Kjo njihet si periudha e inkubacionit. Pasi shfaqen simptomat, ato zakonisht zgjidhen brenda 5 deri në 7 ditë, por mund të zgjasin diku nga 1 deri në 10 ditë.

Simptoma të lehta deri në mesatare

Simptomat mund të zgjasin diku nga disa ditë në më shumë se një javë. Ato mund të përfshijnë:

ngërçe barku

diarre e papritur, e rëndë me ujë që mund të shndërrohet në jashtëqitje të përgjakshme

gazra

humbje e oreksit ose të përziera

lodhje

ethe

në raste të rralla, të vjella

Simptoma të rënda

Simptomat e një infeksioni të rëndë E. coli mund të përfshijnë:

urinë me gjak

ulje e prodhimit të urinës

lëkurë të zbehtë

mavijosje

dehidratim

Telefononi mjekun nëse përjetoni ndonjë nga këto simptoma të rënda ose simptomat vazhdojnë për më shumë se sa pritej.

Komplikimet

Pa trajtim, infeksioni E. coli mund të përparojë në një nga kushtet e mëposhtme, ndër të tjera:

infeksion të traktit urinar

infeksion abdominal dhe legenit

pneumoni

bakteremia, në të cilën bakteret hyjnë në qarkullimin e gjakut

Trajtimi i infeksionit E. coli

Shumica e njerëzve me infeksione të zorrëve E. coli mund t’i trajtojnë simptomat e tyre në shtëpi. Simptomat zakonisht zgjidhen brenda disa ditësh deri në një javë. Këshillat për vetëkujdes përfshijnë:

duke pirë shumë ujë

duke pushuar shumë

duke mbajtur një sy për simptoma më të rënda që kërkojnë ndihmë mjekësore

Nëse keni diarre të përgjakshme ose temperaturë, konsultohuni me mjekun përpara se të merrni medikamente antidiarreale pa recetë (OTC). Gjithmonë kontrolloni me pediatrin përpara se t’u jepni ilaçe foshnjave ose fëmijëve.

Mjekët zakonisht nuk përshkruajnë medikamente antibiotike për të trajtuar një infeksion E. coli. Kjo është për shkak të rrezikut të tyre për efekte anësore të rënda dhe rritjes së rezistencës ndaj antibiotikëve, ku antibiotikët ndalojnë së qeni efektiv kundër disa patogjenëve.

Nëse dehidrimi është shqetësues, mjeku mund të urdhërojë shtrimin në spital dhe lëngje intravenoze (IV).

Shumica e njerëzve shfaqin simptoma të përmirësuara brenda 5 deri në 7 ditëve nga fillimi i simptomave. Ata shpesh kanë shërim të plotë.