MENU
klinika

Shpjegimi

Çfarë është obstruksioni biliar?

20.01.2022 - 16:28

Obstruksioni biliar është një bllokim i kanaleve biliare. Një “kanal” është një tub që mbart lëngje specifike trupore.

Kanalet biliare bartin lëngje biliare nga mëlçia dhe fshikëza e tëmthit përmes pankreasit në duodenum, i cili është një pjesë e zorrës së hollë. Bila është një lëng me ngjyrë jeshile të errët që sekretohet nga mëlçia për të tretur yndyrat dhe ruhet në fshikëzën e tëmthit.

Pasi të hani, fshikëza e tëmthit lëshon lëngje biliare për të ndihmuar në tretjen dhe përthithjen e yndyrës dhe gjithashtu ndihmon në pastrimin e mëlçisë nga mbetjet.

Obstruksioni i ndonjërit prej këtyre kanaleve biliare quhet obstruksion biliar. Shumë nga kushtet që lidhen me pengesat biliare mund të trajtohen me sukses. Megjithatë, nëse bllokimi mbetet i patrajtuar për një kohë të gjatë, mund të çojë në sëmundje kërcënuese të mëlçisë.

Llojet e kanaleve biliare

Ju keni disa lloje të kanaleve biliare. Dy llojet e kanaleve biliare në mëlçi janë:

Kanalet intrahepatike. Kanalet intrahepatike janë një sistem tubash më të vegjël brenda mëlçisë që mbledhin dhe transportojnë lëngje biliare në kanalet ekstrahepatike.

Kanalet ekstrahepatike. Kanalet ekstrahepatike fillojnë si dy pjesë, njëra në të djathtë të mëlçisë dhe tjetra në të majtë. Ndërsa zbresin nga mëlçia, ato bashkohen për të formuar kanalin e përbashkët hepatik. Kjo shkon drejtpërdrejt drejt zorrës së hollë.

Kanali cistik, ose kanali nga fshikëza e tëmthit, gjithashtu hapet në kanalin e përbashkët hepatik. Kanali biliar nga kjo pikë e tutje njihet si kanali biliar i zakonshëm, ose koledoku. Përpara se të zbrazet në zorrën e hollë, kanali i përbashkët biliar kalon përmes pankreasit.

Çfarë e shkakton obstruksionin biliar?

Një pengesë biliare mund të shkaktohet nga një sërë faktorësh që përfshijnë:

fshikëzën e tëmthit

mëlçisë

pankreasit

kanalet biliare

Më poshtë janë disa nga shkaqet më të zakonshme të obstruksionit biliar:

gurët në tëmth, të cilët janë shkaku më i zakonshëm

inflamacion i kanaleve biliare

trauma

një ngushtim biliar, i cili është një ngushtim jonormal i kanalit

cistet

parazitët

nyjet limfatike të zgjeruara

pankreatiti

një dëmtim i lidhur me operacionin e fshikëzës së tëmthit ose të mëlçisë

tumoret që kanë arritur në mëlçi, fshikëzën e tëmthit, pankreasin ose kanalet biliare

infeksionet, duke përfshirë hepatitin

cirrozë, ose dhëmbëza të mëlçisë

dëmtime të rënda të mëlçisë

kist koledok (i pranishëm tek foshnjat në lindje)

Cilat janë simptomat e obstruksionit biliar?

Simptomat e obstruksionit biliar mund të varen nga shkaku i pengimit. Njerëzit me obstruksion biliar zakonisht kanë:

jashtëqitje me ngjyrë të çelur

urinë të errët

verdhëz (sytë ose lëkura me ngjyrë të verdhë)

dhimbje në pjesën e sipërme të djathtë të barkut

të përziera

të vjella

humbje peshe

kruarje

Cili është trajtimi i obstruksionit biliar?

Trajtimi synon korrigjimin e shkakut themelor dhe qëllimi parësor i trajtimit mjekësor ose kirurgjik është të lehtësojë bllokimin. Disa nga opsionet e trajtimit për një obstruksion biliar përfshijnë një kolecistektomi dhe një ERCP.

Kolangiopankreatografia retrograde endoskopike, ose ERCP, është një procedurë për të diagnostikuar dhe trajtuar problemet në mëlçi, fshikëzën e tëmthit, kanalet biliare dhe pankreasin. Ajo kombinon rrezet X dhe përdorimin e një endoskopi – një tub i gjatë, fleksibël dhe i ndezur për të zbuluar problemin.

Nëse jeni diagnostikuar me gurë në tëmth, një ERCP mund të jetë e mjaftueshme për të hequr gurët e vegjël nga kanali i përbashkët biliar ose për të vendosur një stent brenda kanalit për të rivendosur rrjedhën biliare. Kjo metodë përdoret shpesh në rastet kur pengimi shkaktohet nga një tumor.

Kolecistektomia, e cila është heqja e fshikëzës së tëmthit, është një tjetër trajtim shumë efektiv për gurët e tëmthit.

Terapitë e tjera përfshijnë heqjen ose trajtimin e tumoreve dhe mjekimin për të zhdukur parazitët.