MENU
klinika

Trajtimi

Çfarë është streptokoku i fytit?

20.01.2022 - 16:25

Streptokoku i fytit është një infeksion bakterial që shkakton inflamacion dhe dhimbje në fyt. Kjo gjendje e zakonshme shkaktohet nga bakteret Streptococcus të grupit A.

Streptokoku i fytit mund të prekë fëmijët dhe të rriturit e të gjitha moshave. Por është veçanërisht e zakonshme tek fëmijët midis moshës 5 dhe 15 vjeç. Teshtitja, kolla, përdorimi i përbashkët i enëve të ushqimit dhe llojet e tjera të kontaktit të ngushtë me dikë me infeksion të streptokokut të fytit mund ta përhapin nga një person te tjetri.

Sa ngjitës është streptokoku i fytit?

Streptokoku i fytit është një infeksion bakterial shumë ngjitës.

Zakonisht përhapet përmes pikave të vogla të frymëmarrjes që përhapen në ajër kur dikush me streptokollëk teshtin ose kollitet.

Streptokoku i fytit është më ei zakonshëm tek fëmijët sesa tek të rriturit. Më së shpeshti shfaqet tek fëmijët dhe adoleshentët ndërmjet moshës 5 dhe 15 vjeç.

Për shkak se është shumë ngjitëse, streptokoku mund të përhapet lehtësisht aty ku mblidhen fëmijët, si në çerdhe dhe shkolla.

Të rriturit që janë shpesh pranë fëmijëve, si prindërit e fëmijëve të moshës shkollore, mund të jenë gjithashtu më të ndjeshëm ndaj streptokokut.

Fyt streptokok është i rrallë tek të vegjlit nën moshën 3 vjeç.

Simptomat e streptokokut të fytit

Ashpërsia e streptokokut mund të ndryshojë nga personi në person. Zakonisht zhvillohen brenda 5 ditëve nga ekspozimi ndaj baktereve të streptokokut.

Disa njerëz përjetojnë simptoma të lehta, si dhimbje të fytit. Njerëz të tjerë kanë simptoma më të rënda, duke përfshirë ethe dhe vështirësi në gëlltitje.

Simptomat e zakonshme të streptokokut përfshijnë:

një ethe e papritur, veçanërisht nëse është 38˚C ose më e lartë

dhimbje fyti

fyt i kuq me njolla të bardha

dhimbje koke

të dridhura

humbje e oreksit

nyjet limfatike të fryra në qafë

probleme me gëlltitjen

Ju mund të keni streptokok pa temperaturë.

Shkaqet e streptokokut të fytit

Fyt streptokoku shkaktohet nga bakteret e quajtur Streptococcus pyogenes ose grupi A Streptococcus (i njohur edhe si streptokoku i grupit A, ose GAS).

Ju mund të merrni streptokokut nëse prekni sytë, hundën ose gojën pasi jeni ekspozuar ndaj këtyre baktereve, si kur dikush me streptokollëk kollitet ose teshtin.

Streptokoku mund të përhapet kur ndani ushqim ose pije me dikë me një infeksion aktiv të streptokokut.

Gjithashtu mund të merrni streptokokonomik duke rënë në kontakt me një objekt të kontaminuar me bakteret e grupit A, si një dorezë dere ose rubinet, dhe më pas duke prekur sytë, hundën ose gojën. Fëmijët që vendosin objekte në gojë mund të kapin edhe streptokokun në këtë mënyrë.

Trajtimi

Për shkak se streptokoku i fytit është një infeksion bakterial, një mjek zakonisht do të përshkruajë një antibiotik për ta trajtuar atë. Këto barna pengojnë përhapjen e baktereve dhe infeksioneve.

Janë tetë antibiotikë të ndryshëm të rekomanduar nga Qendra për Kontrollin e Sëmundjeve (CDC) për trajtimin e fytit. Ato përfshijnë:

penicilinë (nga goja ose intramuskulare)

amoksicilinë (nga goja)

cefaleksina (nga goja)

cefadroxil (nga goja)

klindamicina (nga goja)

klaritromicina (nga goja)

azitromicinë (nga goja)

Penicilina dhe amoksicilina janë medikamentet më të zakonshme që jepen për një infeksion strep. Nëse jeni alergjik ndaj penicilinës ose amoksicilinës, mjeku mund të përshkruajë një ilaç tjetër, si antibiotikun azitromicinë.

CDC vë në dukje përfitimet e mëposhtme të antibiotikëve për streptokokun:

duke shkurtuar kohëzgjatjen e sëmundjes

reduktimin e simptomave

parandalimi i përhapjes së baktereve të streptokokut

parandalimi i etheve reumatizmale, e cila është një përgjigje serioze imune inflamatore, dhe komplikimeve të tjera serioze si abscesi peritonsillar

Është e rëndësishme që të përfundoni kursin e trajtimit me antibiotikë për të kapërcyer plotësisht infeksionin. Disa njerëz ndalojnë marrjen e ilaçeve kur simptomat përmirësohen, gjë që mund të shkaktojë një rikthim. Nëse kjo ndodh, simptomat mund të kthehen. Mund të kontribuojë gjithashtu në rezistencën ndaj antibiotikëve.