MENU
klinika

Financial Times/ Një shembull si Zvicra

Çfarë mund të mësojnë ekonomitë e mëdha nga ato të voglat

17.01.2022 - 13:15

Politikëbërësit dhe kompanitë amerikane që kërkojnë të përgatiten për një të ardhme më të qëndrueshme në vazhdën e pandemisë së koronavirusit mund të dëshirojnë të shikojnë suksesin e një shteti më të vogël e të zhvilluar – Zvicrës.

Zvicra kryeson rregullisht renditjen e inovacionit, konkurrencës dhe cilësisë së jetës, pavarësisht se është një ekonomi prej 706 miliardë dollarësh dhe shtëpia e vetëm 8.7 milionë njerëzve. Është gjithashtu vendi më i pasur në botë, i matur me pasurinë për të rritur. Sektori i tij publik është i dobët, me borxh publik vetëm 43 për qind të prodhimit të brendshëm bruto. Infrastruktura institucionale dhe reale është e fortë.

Rekordi zviceran për trajtimin e Covid-19 nuk është dukshëm më i mirë apo më i keq se diku tjetër. Kohët e fundit ajo raportoi 2,468 raste të reja çdo ditë për një milion njerëz, me 67.2 për qind të popullsisë së përgjithshme të saj të vaksinuar plotësisht. Kjo krahasuar me 1,994 raste për milion në SHBA, e cila ka një shkallë vaksinimi prej 62 përqind. Por rekordi dhe perspektiva e tij ekonomike për vitet në vijim, pavarësisht nëse Covid-19 bëhet endemik apo jo, duket e shkëlqyer. Arsyet për këtë sukses janë po aq të rëndësishme për shtetet e mëdha sa edhe për ato të vogla.

Së pari, Zvicra ka një përqindje të lartë të aktiviteteve të “punës nga larg”. Gjatë pandemisë, 34.1 për qind e punonjësve punonin në distancë të paktën herë pas here, me sektorë të tillë si teknologjia e informacionit (76.3 për qind), financat (61.4 për qind) dhe arsimi (54.7 për qind) që arritën përqindje edhe më të larta në 2020.

Kjo e lejoi vendin të adoptonte një qasje pragmatike dhe përgjithësisht më pak të rreptë ndaj kontrollit të Covid-it, me rezultatin që ekonomia e tij u tkurr më pak se të tjerët në 2020 dhe u rimëkëmb më shpejt në 2021. Në të vërtetë, deri në fund të vitit të kaluar, puna zvicerane tregu e kishte kapërcyer goditjen Covid, me papunësinë që qëndronte shumë afër niveleve para pandemisë në vetëm 2.4 për qind. Librat e porosive të kompanive zvicerane janë plot, ndjenja e konsumatorit është e fortë dhe GDP pritet të rritet me 2.5 për qind në 2022, mbi nivelet para pandemisë.

Në SHBA dhe gjetkë, mundësimi i punës më të largët duket të jetë një parakusht i rëndësishëm për rritjen e pjesëmarrjes në tregun e punës. Kjo do të mirëpritet nga punëtorët dhe familjet, të cilët mund të zhvendosen në vende të sigurta dhe të përballueshme për të jetuar, duke i bërë zonat metropolitane më pak të mbipopulluara.

Së dyti, Zvicra ka përfituar nga politika fiskale e konsideruar dhe e arsyeshme. Ndërsa mbështet shumë sektorët e prekur negativisht nga pandemia, veçanërisht turizmi, mikpritja dhe shërbimet personale, qeveria ka mbajtur në rezervë një pjesë të fuqisë së saj fiskale. Deficiti buxhetor ishte vetëm minus 2.2 për qind në 2020 dhe minus 2 për qind në 2021 krahasuar me minus 12.4 për qind në SHBA në 2021.

Kjo e mbajti borxhin e qeverisë në 42.7 për qind të PBB-së në vitin 2021, krahasuar me 133 për qind në SHBA, dhe do të thoshte se ekonomia nuk u mbinxeh, pavarësisht se ende haste llojin e zinxhirit të furnizimit dhe vështirësive të ofrimit të përjetuara nga vendet e tjera të zhvilluara.

Si rezultat, inflacioni, i cili shkoi në 0.6 për qind në vitin 2021, pritet të mbetet i qetë brenda intervalit të stabilitetit të çmimeve të Bankës Kombëtare të Zvicrës gjatë vitit 2022. Në të vërtetë, banka qendrore nuk duhet të rrisë normat e interesit, ndërsa Rezerva Federale e SHBA-së duhet tani bëni këtë për të rivendosur stabilitetin e çmimeve dhe për të ruajtur besueshmërinë.

Faktori i fundit domethënës në suksesin e Zvicrës është politika e saj energjetike, e cila është e fokusuar në sigurimin e elasticitetit të rrjetit. Vendi ka fatin të jetë i varfër me lëndë djegëse fosile, por i pasur me ujë. Si rezultat, 55 për qind e prodhimit vendas të energjisë elektrike është hidraulike. Megjithatë, më e rëndësishmja, Zvicra ka ruajtur gjithashtu një pjesë prej 35 për qind të prodhimit të energjisë bërthamore, e plotësuar me 5 për qind në burime të tjera të rinovueshme. Rreziqet e një krize energjetike janë të përmbajtura në Zvicër.

Rreziku është më shumë një kërcënim diku tjetër në Evropë dhe SHBA. Këtu rimendimi i përzierjes optimale të energjisë për të ruajtur çmimet e qëndrueshme dhe konkurruese të energjisë elektrike duhet të jetë një përparësi kryesore.

Një mënyrë tjetër për të siguruar një të ardhme elastike dhe të qëndrueshme financiarisht është shmangia e cikleve të rritjes dhe rënies së stimulit të ndjekur nga masat shtrënguese. Rekordi i Zvicrës për këtë reflektohet në statusin e frangës zvicerane si një monedhë e sigurt. Kjo do të thotë që ndonjëherë franga mbivlerësohet në kohë krize, duke kërkuar që Banka Kombëtare e Zvicrës të ndërhyjë në tregjet e monedhës. Por gjithashtu ka rezultuar që Zvicra të ketë një perspektivë më të mirë për inflacionin sesa përballen shumë vende.

Si e tillë, Banka Kombëtare e Zvicrës mund të mbajë tani politikën e saj shumë ekspansioniste monetare dhe të lejojë që franga zvicerane të rritet kundrejt euros. Kjo do të thotë që rendimentet zvicerane duhet të mbeten të ulëta, duke ofruar kushte tërheqëse për kompanitë zvicerane për të investuar, për të inovuar dhe për të ruajtur avantazhin e tyre konkurrues.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga Financial Times