MENU
klinika

Tregtarët po përgatiten për rritje të normës së Fed

Dollari arrin nivelin më të lartë që nga viti 2020

28.01.2022 - 19:49

Dollari amerikan u rrit në nivelin e tij më të lartë në gati 18 muaj të enjten pasi tregtarët e monedhave reaguan ndaj refuzimit të kryetarit të Rezervës Federale Jay Powell për të përjashtuar një seri agresive të rritjes së normave të interesit këtë vit.

Powell tha të mërkurën se banka qendrore e SHBA do të ishte “e përulur dhe e shkathët” në vendosjen se sa shpejt do të shtrëngonte politikën monetare përballë inflacionit në rritje, një frazë e interpretuar nga investitorët si duke e lënë derën hapur për një ritëm më të shpejtë të rritjes së normës nga sa ishte parashikuar më parë. Dollari u rrit 0.6 për qind kundrejt një shporte valutash rivale, duke eklipsuar një nivel të lartë të fundit në nëntor dhe duke arritur një nivel të paparë që nga korriku 2020.

Fitimet erdhën pasi tregjet me çmim prej pesë çerek pikësh rriten nga Fed deri në fund të këtij viti, duke zgjeruar hendekun në pritjet e normës midis Fed dhe ekonomive të tjera të mëdha dhe duke rritur dollarin.

“Nuk u përmend nga Powell se si do të jetë rritja graduale e normës,” tha Francesco Pesole, një strateg i këmbimit valutor në ING. “Kjo lë shumë hapësirë ​​për spekulime dhe tregu po spekulon se ritmi i rritjeve do të jetë agresiv.”

Analistët në BNP Paribas presin gjashtë rritje të normave këtë vit pas mesazhit më të ashpër nga kryesuesi i Fed. “Ne lexuam komentin e Powell-it se ky cikël është i ndryshëm nga ai i mëparshmi si një tregues se paragjykimi i Fed-it është për një shtrëngim më të madh se tregjet dhe ne e kishim parashikuar”, tha Luigi Speranza, kryeekonomisti global i bankës.

Edhe pse tregjet kanë filluar të kenë rritje të normave nga Banka Qendrore Evropiane këtë vit, investitorët mund të jenë përpara duke pasur parasysh gjendjen më të dobët të tregjeve të punës në zonën e euros, sipas George Saravelos, kreut global të kërkimit të monedhës së Deutsche Bank.

“Po, rritja evropiane e pagave mund të rritet dhe BQE-ja mund të ngrihet gjatë dy viteve të ardhshme”, tha ai. “Por presioni dhe urgjenca për ta bërë këtë në Evropë është krejtësisht e ndryshme [krahasuar me SHBA].” Euro ra në nivelin më të ulët të 18 muajve prej 1.124 dollarë të enjten dhe Saravelos pret që ajo të bjerë nën 1.10 dollarë.

Takimi i Fed-it të së mërkurës ‘hodhi gjithashtu karburant’ mbi një shitje borxhi që ka tronditur tregjet deri më tani këtë vit, duke i lënë obligacionet globale në rrugën e tyre për muajin e tyre më të keq që nga shtatori. Indeksi global i kthimit total agregat i Bloomberg është ulur me 1.6 për qind në janar.

Obligacionet dyvjeçare të qeverisë amerikane, të cilat janë shumë të ndjeshme ndaj pritshmërive të normës, të mërkurën pësuan rënien e tyre më të madhe njëditore që nga përmbysja e tregut global të marsit 2020. Shitja u përhap në tregjet e tjera kryesore të obligacioneve, duke i shtyrë yield-et 10-vjeçare gjermane në pak më poshtë. zero, një nivel që ata arritën në fillim të këtij muaji për herë të parë në gati tre vjet.

Pas goditjes së fundit nga Fed, disa investitorë u përgatitën për dhimbje të mëtejshme.

“Bazuar në atë që Powell tha dje, ka një probabilitet të arsyeshëm për shtatë rritje të normës këtë vit, një në çdo takim,” tha Nick Chatters, menaxher investimesh në Aegon Asset Management. “Kjo mund të bëjë që investitorët të bien nga karriget.”

/Përkthyer dhe pështatur për Konica.al nga Financial Times