MENU
klinika

Çfarë nënkupton kjo?

Enzima të ngritura të mëlçisë: Gjithçka që duhet të dini

15.01.2022 - 13:31

Enzimat e ngritura të mëlçisë mund të jenë një shenjë se mëlçia e një personi nuk funksionon siç duhet. Qelizat e dëmtuara ose të inflamuara të mëlçisë lëshojnë enzima në qarkullimin e gjakut, të cilat do t’i zbulojë një test gjaku.

Mjekët testojnë njerëzit për rritjen e enzimave të mëlçisë nëse ata kanë simptoma të kushteve që zakonisht shkaktojnë dëmtim të mëlçisë.

Shkaqet

Nëse rezultatet e testit të gjakut të një personi tregojnë rritje të enzimave të mëlçisë, një mjek do të hetojë shkaqet e mundshme themelore. Ata mund të bëjnë teste të mëtejshme përveç pyetjes për stilin e jetës dhe zakonet dietike të një personi.

Shkaku më i zakonshëm i rritjes së enzimave të mëlçisë është sëmundja e mëlçisë yndyrore. Hulumtimet sugjerojnë se 25-51% e njerëzve me enzima të ngritura të mëlçisë e kanë këtë gjendje.

Kushtet e tjera shëndetësore që zakonisht shkaktojnë rritje të enzimave të mëlçisë përfshijnë:

sindroma metabolike

hepatiti

çrregullimi i përdorimit të alkoolit ose drogës

cirroza, e cila është dhëmbëza e indit të mëlçisë

Gjendje të tjera që më rrallë shkaktojnë rritje të enzimave të mëlçisë përfshijnë:

hepatiti autoimun

sëmundje celiac

infeksion me virusin Epstein-Barr, një lloj herpesi

kanceri i mëlçisë

hemokromatoza, kur trupi thith shumë hekur

mononukleoza

helmim gjaku

sëmundja Ëilson

polimioziti, i cili përfshin inflamacion të muskujve

Disa ilaçe, duke përfshirë disa qetësues dhimbjesh dhe statina, mund të shkaktojnë gjithashtu rritje të enzimave të mëlçisë.

Enzimat e ngritura të mëlçisë janë në vetvete asimptomatike, por kushtet themelore përgjegjëse për to mund të shkaktojnë simptoma.

Më poshtë janë shkaqet e zakonshme të rritjes së enzimave të mëlçisë, si dhe simptomat e tyre:

Sëmundja e mëlçisë yndyrore

Sëmundja e mëlçisë dhjamore ndodh kur yndyrat grumbullohen në mëlçi. Nëse ky grumbullim është për shkak të konsumimit të alkoolit, quhet sëmundja e mëlçisë yndyrore alkoolike.

Kur alkooli nuk është një faktor shkaktar, grumbullimi i yndyrës në mëlçi quhet sëmundja e mëlçisë yndyrore joalkoolike (NAFLD). Njerëzit me sindromë metabolike janë në një rrezik më të lartë të NAFLD.

Sëmundja e mëlçisë yndyrore ndonjëherë mund të shkaktojë lodhje dhe dhimbje në anën e djathtë të barkut, por shpesh nuk shkakton simptoma.

Një mjek mund të testojë dikë me çrregullim të përdorimit të alkoolit ose sindromë metabolike për enzima të ngritura të mëlçisë për të kontrolluar sëmundjen e mëlçisë yndyrore.

Sindroma metabolike

Sindroma metabolike është një grup simptomash që rrisin rrezikun e sëmundjeve të zemrës. Këto simptoma përfshijnë:

sheqer të lartë në gjak

presionin e lartë të gjakut

duke qenë mbipeshë

kolesterol i larte

Mjeku mund t’i testojë njerëzit me një ose më shumë nga këto simptoma për rritjen e enzimave të mëlçisë.

Hepatiti

Hepatiti është një virus që çon në inflamacion të mëlçisë. Ka disa lloje të ndryshme të hepatitit, të cilët quhen A, B, C, D dhe E. Simptomat e të gjitha llojeve janë të ngjashme.

Simptomat e zakonshme të hepatitit përfshijnë:

lodhje

dhimbje të muskujve

dhimbje kyçesh

të përziera

humbje e oreksit

dhimbje stomaku

ethe

urinë e errët

kruarje të lëkurës

zverdhje e syve dhe lëkurës (verdhëz)

Mjeku mund të testojë një person me simptoma të hepatitit për rritje të enzimave të mëlçisë.

Enzimat e ngritura të mëlçisë janë zakonisht një shenjë e përkohshme. Nivelet e enzimës së mëlçisë mund të kthehen shpejt në normale nëse një person ndjek planin e trajtimit të rekomanduar nga mjeku për gjendjen themelore.