MENU
klinika

Analiza

Evropën e lidh një tjetër problem me Rusinë, veç Ukrainës…

29.01.2022 - 09:45

Kërcënimi i një pushtimi rus në shkallë të gjerë të Ukrainës i ka vënë Shtetet e Bashkuara dhe aleatët e saj evropianë në gatishmëri të lartë pjesërisht për shkak të potencialit për ndërprerje të mëdha në tregun evropian të energjisë, i cili mbetet shumë i varur nga nafta dhe gazi rus. Një sulm rus mund të shkaktojë anulimin e projekteve në pritje, duke përfshirë gazsjellësin Nord Stream 2 (NS2) për në Gjermani, ndërsa presidenti rus Vladimir Putin ka kërcënuar të kufizojë eksportet e energjisë.

Në një përpjekje për të zbutur një krizë të tillë, Shtëpia e Bardhë po drejton përpjekjet për të ridrejtuar furnizimet me energji në Evropë, por ekspertët thonë se çdo zgjidhje do të ketë një kosto jashtëzakonisht të lartë.

Cila është situata energjetike e Rusisë?

Rusia është një gjigant energjetik – prodhuesi i tretë më i madh në botë i naftës dhe prodhuesi i dytë më i madh i gazit natyror. Sipas disa vlerësimeve, lëndët djegëse fosile përbëjnë 14 për qind të prodhimit ekonomik të vendit. Të ardhurat nga sektori janë përgjegjës për më shumë se 40 për qind të buxhetit federal.

Në vitet e fundit, Rusia ka përdorur të ardhurat nga energjia për të grumbulluar rreth 630 miliardë dollarë rezerva valutore. Në vitin 2021, për shembull, Kremlini balancoi buxhetin e tij me një pritshmëri relativisht të ulët të çmimit të naftës prej 45 dollarë për fuçi; atë vit, çmimet ishin mesatarisht rreth 70 dollarë për fuçi.

Kjo qasje konservatore fiskale, siç thekson historiani ekonomik Adam Tooze, e ka lejuar Putinin të izolojë kryesisht qeverinë e tij nga efektet e sanksioneve ekonomike të vendosura pas aneksimit të Krimesë nga Rusia në vitin 2014.

Pjesa më e madhe e prodhimit energjetik të Rusisë shkon në plotësimin e kërkesës evropiane, veçanërisht gazit natyror të dërguar përmes një rrjeti tubacionesh të epokës sovjetike që përshkojnë Ukrainën dhe vendet e tjera të Evropës Lindore. Moska ka kërkuar të ndërtojë tubacione të reja, duke përfshirë NS2 të diskutueshme, për të anashkaluar rrjetet më të vjetra.

Ajo ka miratuar gjithashtu një tubacion të ri gazi në Kinë, megjithëse shitjet e tij atje do të jenë ende një pjesë e shitjeve të tij evropiane.

Sa mbështetet Evropa në energjinë ruse?

Ekziston një varësi e ndërsjellë: Kremlini varet nga të ardhurat nga Evropa, ndërsa Evropa varet nga energjia ruse. Por shumë analistë thonë se mbështetja e Evropës do të thotë se vendosja e sanksioneve më të ashpra ndaj Rusisë rrezikon të shkaktojë një dëmtim serioz në furnizimet e saj me energji.

Në përgjithësi, Rusia furnizon rreth një të tretën e konsumit evropian të gazit natyror, i përdorur për ngrohjen dimërore, si dhe prodhimin e energjisë elektrike dhe prodhimin industrial. Bashkimi Evropian (BE) gjithashtu i drejtohet Rusisë për më shumë se një të katërtën e importeve të saj të naftës bruto, burimi më i madh i vetëm i energjisë i bllokut.

Disa shtete të BE-së janë shumë më të varur se të tjerët. Portugalia dhe Spanja përdorin pak energji ruse, ndërsa Gjermania, ekonomia më e madhe evropiane, merr më shumë se gjysmën e gazit të saj natyror dhe më shumë se 30 për qind të furnizimeve të saj me naftë bruto nga Rusia. Franca e merr pjesën më të madhe të energjisë elektrike nga energjia bërthamore, por ende mbështetet në importet ruse për të plotësuar nevojat e saj për lëndë djegëse fosile. Analistët thonë se planet në Gjermani dhe vende të tjera për të hequr dorë nga energjia bërthamore dhe qymyri mund të rrisin këtë varësi.

Burimi: Council on Foreign Relations
Përktheu dhe përshtati: Konica.al