MENU
klinika

Nga Russian Today

Fed eksploron të ardhmen e ‘dollarit dixhital’

21.01.2022 - 14:28

Një monedhë dixhitale e Bankës Qendrore (CBDC) duhet “të plotësojë, në vend që të zëvendësojë format aktuale të parasë dhe metodat për ofrimin e shërbimeve financiare”, tha Bordi i Guvernatorëve të Rezervës Federale në një studim të publikuar të enjten, i cili pretendoi se ishte hapi i parë në diskutim publik për një “dollar dixhital”.

Me vetëm 40 faqe, duke përfshirë shtojcat dhe shënimet, studimi shqyrton të mirat dhe të këqijat e një CBDC dhe kërkon reagime nga publiku dhe autoritetet.

“Ne mezi presim të angazhohemi me publikun, përfaqësuesit e zgjedhur dhe një gamë të gjerë palësh të interesuara ndërsa shqyrtojmë anët pozitive dhe negative të një CBDC në SHBA,” tha në një deklaratë kryetari i Fed Jerome Powell.

Futja e dollarit dixhital do të “përfaqësonte një risi shumë të rëndësishme në paratë amerikane”, tha studimi, prandaj Fed “nuk ka ndërmend të vazhdojë me lëshimin e një CBDC pa mbështetje të qartë nga dega ekzekutive dhe nga Kongresi, në mënyrë ideale në formën e një ligji të veçantë autorizues.”

Fed vuri në dukje se dollari aktualisht përbëhet nga tre lloje parash, monedha fizike e emetuar nga Rezerva Federale, paratë dixhitale të mbajtura nga bankat komerciale dhe “paratë jobankare”, një llogari dixhitale e transaksioneve të përdorura nga ofruesit e tjerë të shërbimeve financiare.

Ndërsa vendosja e një dollari dixhital të mbështetur nga Fed do të ofronte pagesa të sigurta dhe të shpejta midis amerikanëve dhe madje edhe tregti me vende të tjera, “mund të ketë gjithashtu anë negative”, si pyetjet se si qeveria mund të ruajë privatësinë e qytetarëve, të luftojë transaksionet e paligjshme dhe “Ruajeni stabilitetin monetar dhe financiar”, tha Fed.

Metodat aktuale të pagesës dixhitale priren të dështojnë gjatë “fatkeqësive natyrore ose ndërprerjeve të tjera të mëdha”, duke i detyruar zonat e prekura të mbështeten në transaksionet me para, vuri në dukje studimi.

Banka qendrore e SHBA paralajmëroi gjithashtu se vendet e tjera ose unionet e monedhës mund të nxjerrin CBDC-të e tyre që mund të përfundojnë më tërheqëse se format ekzistuese të dollarit amerikan, duke paraqitur një kërcënim për statusin e tij si monedhë rezervë në botë. Një “CBDC e SHBA-së mund të ndihmojë në ruajtjen e rolit ndërkombëtar të dollarit”, tha Fed.

/Përkthyer dhe përshtatur për Konica.al nga RT