MENU
klinika

Si funksionojnë?

Google në punë e sipër për prodhimin e kufjeve AR!

24.01.2022 - 07:28

Google thuhet se është duke punuar në prodhimin e kufjeve të saj AR (Augemented Reality) për t’u përballur me kompanitë si Meta dhe Apple, të cilat të dyja këto janë përfolur se po zhvillojnë kufje të reja AR. Prototipet e para të kufjeve të reja të Google thuhet se janë duke u zhvilluar tashmë në një objekt në Zonën e Gjirit të San Franciskos. Për kufjet, të koduara me emrin ‘Project Iris’, janë rreth 300 punonjës që punojnë në projekt.

Projekti Iris do të përdorë një sërë sensorësh dhe kamerash për të projektuar përmbajtjen e krijuar nga kompjuteri në botën reale. Një sfidë teknike e kufjeve të tilla është aftësia për të llogaritur mjedise të komplikuara 3D duke përdorur çipa celularë me performancë të lartë. Një procesor i personalizuar i Google thuhet se do të fuqizojë ‘Project Iris’, por edhe kjo mund të mos jetë e mjaftueshme pasi raporti sugjeron se Google mund të shkarkojë disa performanca në qendrat e të dhënave për të dhënë përmbajtje.

Nga ana e softuerit, kufjet do të mundësohen nga Android, megjithëse listat e punës në Google tregojnë se një sistem i ri operativ i krijuar posaçërisht për AR mund të jetë në zhvillim e sipër. Përpjekjet e kaluara të Google për realitetin e shtuar dhe virtual përfshijnë Google Glass, Google Cardboard dhe Daydream, por asnjëra nuk u bë e zakonshme. Zhvillimi i ‘Project Iris’ vjen ndërsa konkurrenca po rritet në industrinë në zhvillim të AR, ndërsa Meta, Apple dhe tani Google fillojnë të planifikojnë për dominimin e ardhshëm.

Kufjet mund të mos dalin në treg përpara vitit 2024. Ende nuk dihet nëse Google do të investojë në AR dhe VR në të njëjtën mënyrë sikurse Meta, e cila po shpenzon miliarda dollarë çdo vit në projektin e saj AR.