MENU
klinika

Njihuni me keratolizën

Ju krijohen vrima në këmbë, lëkurë dhe dorë? Ky mund të jetë shkaku

14.01.2022 - 07:57

Çfarë është keratoliza me gropa?

Keratoliza me gropa është një infeksion bakterial i lëkurës që mund të prekë si shputat e këmbëve ashtu edhe pëllëmbët e duarve. Për këtë arsye, njihet edhe si vrima në këmbë, vrima në lëkurë dhe vrima në dorë.

Këtu janë karakteristikat e tij përcaktuese:

Më shpesh prek këmbët.

Shkakton dëmtime ose gropa të vogla, veçanërisht në zonat që mbajnë presion

Mund të jetë shkaku i erës së keqe të këmbëve dhe është më i zakonshëm tek meshkujt sesa tek femrat, sipas hulumtimit të vitit 2012.

Ne shpjegojmë se si të dalloni keratolizën me gropa, pse ndodh dhe si të merrni trajtim nëse zbuloni simptoma.

Cilat janë simptomat e keratolizës me gropa?

Keratoliza me gropa është zakonisht asimptomatike. Megjithatë, kur keni simptoma, efekti më i zakonshëm është një erë e dukshme nga këmbët. Kjo është për shkak të infeksionit të lëkurës në pjesën e poshtme të këmbëve.

Simptoma të tjera përfshijnë:

Vrima të vogla në lëkurë. Njerëzit me këtë gjendje zakonisht do të kenë grupe gropash “të shpuara” në shputat e këmbëve ose në pëllëmbët e duarve. Më shpesh, këto lezione shfaqen në pikat e presionit të shputave. Gropat do të jenë më të dukshme kur lëkura është e lagur.

Lezione më të mëdha. Ndonjëherë këto gropa mund të bashkohen së bashku, për të formuar lezione më të mëdha.

Skuqje. Në një lloj keratolize me gropa, zonat e prekura të lëkurës bëhen të kuqe.

Kruarje dhe dhimbje. Ndërsa vetë gropat zakonisht nuk shfaqen me simptoma të tjera, ato ndonjëherë mund të ndjejnë dhimbje ose kruarje kur bëni presion në këmbë gjatë ecjes.

Çfarë e shkakton keratolizën me gropa?

Disa lloje të ndryshme bakteriale mund të shkaktojnë keratolizë me gropa. Më të zakonshmet janë:

Corynebacteria

Dermatophilus congolensis

Kytococcus sedentarius

Aktinomyces

Streptomicet

Këto baktere shpesh shumohen në kushte të lagështa. Keratoliza me gropa shpesh zhvillohet kur njerëzit nuk i lënë këmbët të ajrosen mjaftueshëm.

Bakteret në këmbë ose pëllëmbë do të prodhojnë enzima proteazë që shkatërrojnë shtresën më të jashtme të epidermës. Kjo shkakton gropa karakteristike. Era vjen nga prodhimi i baktereve të përbërjeve të squfurit.

Si të trajtoni keratolizën me gropa?

Për të trajtuar keratolizën me gropa, mjeku ka shumë të ngjarë të përshkruajë një antibiotik lokal ose antiseptik, më së shpeshti:

klindamicina

eritromicina

mupirocina

Mjekët rekomandojnë gjithashtu që të shmangni çorape dhe këpucë të ngushta. Në raste të rralla, mjeku mund të sugjerojë një agjent tharës si Drysol.

Në raste ekstreme, mjeku mund të rekomandojë injeksione të toksinës botulinum (Botox) për të trajtuar gjendjen. Kjo mund të ndihmojë në reduktimin e djersitjes.