MENU
klinika

Shkaqet

Keni mpiksje gjaku pasi keni hequr një dhëmb? Ja pse ndodh

15.01.2022 - 13:33

Kur një dhëmb hiqet nga kocka dhe mishrat e dhëmbëve, formohet një mpiksje gjaku për të mbrojtur vrimën e krijuar ndërsa shërohet. Nëse mpiksja e gjakut nuk formohet siç duhet ose largohet nga mishrat e dhëmbëve gjatë shërimit, mund të krijojë fole të thata.

Foleja e thatë quhet gjithashtu osteiti alveolar.

Tharja e folesë mund t’i lërë të ekspozuara nervat dhe kockat në mishrat e dhëmbëve, ndaj është e rëndësishme të kërkoni kujdes dentar. Mund të jetë tepër e dhimbshme dhe nëse nuk trajtohet, mund të çojë në komplikime, duke përfshirë:

shërim i vonuar

infeksion

infeksion që përhapet në kockë

Nëse kohët e fundit keni hequr një dhëmb, jeni në rrezik të zhvillimit të folesë së thatë. Edhe pse foleja e thatë është ndërlikimi më i zakonshëm i heqjes së dhëmbëve, është ende relativisht i rrallë.

Studiuesit në një studim të vitit 2016 zbuluan se rreth 42 nga 2281 dhëmbë të vëzhguar përjetuan një shkallë të tharjes. Kjo e vendosi shkallën e incidencës në vetëm 1.8 përqind.

Lloji i nxjerrjes së dhëmbit që i nënshtroheni përcakton sa gjasa keni të përjetoni fole të thata. Ndonëse është ende e rrallë, foleja e thatë ka më shumë gjasa të zhvillohet pasi të hiqen dhëmbët e pjekurisë ose dhëmballët e tjera në krahasim me dhëmbët e tjerë.

Nëse keni pasur fole të thatë më parë, mund të keni më shumë gjasa ta përjetoni atë përsëri. Sigurohuni që dentisti ose kirurgu oral të jetë i vetëdijshëm për historinë tuaj me fole të thata përpara nxjerrjes së planifikuar të dhëmbit.

Megjithëse dentisti nuk mund të bëjë asgjë për të parandaluar që të ndodhë, mbajtja e tyre nën kontroll do të përshpejtojë procesin e trajtimit nëse gjendja zhvillohet.

Simptomat

Nëse jeni në gjendje të shikoni në një pasqyrë kockën ku ka qenë dhëmbi, me siguri po përjetoni fole të thata.

Një tjetër shenjë treguese e folesë së thatë është një dhimbje e fortë e pashpjegueshme në nofull. Zakonisht ndihet në të njëjtën anë si vendi i nxjerrjes së dhëmbit 2 deri në 3 ditë pas procedurës. Megjithatë, mund të ndodhë në çdo kohë gjatë procesit të shërimit.

Simptoma të tjera të mundshme përfshijnë erën e keqe dhe një shije të pakëndshme që mbetet në gojë.

Nëse jeni duke përjetuar ndonjë nga këto simptoma, duhet të vizitoni dentistin menjëherë.

Shkaqet

Tharja e folesë mund të zhvillohet nëse pas heqjes së një dhëmbi, një mpiksje gjaku mbrojtëse nuk formohet në hapësirën e hapur.

Foleja e thatë mund të zhvillohet gjithashtu nëse kjo mpiksje gjaku largohet nga mishrat.

Studiuesit nuk janë të sigurt se çfarë e pengon këtë mpiksje gjaku të formohet. Mendohet se ndotja bakteriale, qoftë nga ushqimi, lëngjet apo gjëra të tjera që hyjnë në gojë, mund të shkaktojë tharjen e gojës.

Trauma në zonë mund të çojë gjithashtu në tharje të folesë. Kjo mund të ndodhë gjatë nxjerrjes së komplikuar të dhëmbit ose gjatë kujdesit të mëpasshëm. Për shembull, shpimi aksidental i zonës me furçën e dhëmbëve mund të prishë shërimin e folesë.

Nëse e keni tashmë këtë gjendje, dentisti do ta pastrojë prizën për t’u siguruar që nuk ka ushqim dhe grimca të tjera. Kjo mund të lehtësojë çdo dhimbje dhe mund të ndihmojë në parandalimin e infeksionit.

Dentisti ka të ngjarë të rekomandojë një shpëlarje me ujë të kripur ose me recetë. Ata gjithashtu mund të përshkruajnë antibiotikë për të parandaluar infeksionin në zonë.

Menaxhimi i dhimbjes

Ilaçet kundër dhimbjeve pa recetë mund të ndihmojnë në lehtësimin e çdo shqetësimi. Dentisti ndoshta do të rekomandojë një ilaç specifik josteroidal anti-inflamator (NSAID), të tilla si ibuprofen (Motrin IB, Advil) ose acetaminophen (Tylenol).

Është më mirë të shmangni marrjen e aspirinës, pasi është një NSAID që mund të shkaktojë më shumë gjakderdhje në zonë.

Një kompresë e ftohtë mund të sigurojë gjithashtu lehtësim.

Nëse dhimbja është më e fortë, dentisti mund të rekomandojë një qetësues dhimbjeje me recetë.

Ju ka të ngjarë të keni një takim pasues rreth një javë pas heqjes së dhëmbit. Dentisti do të shikojë zonën e prekur dhe do të diskutojë çdo hap tjetër.